Η ΧΙΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Χίου (11/11/1912) συζητήσαμε και καταγράψαμε σε ιστόγραμμα τι ξέρουμε για το νησί.

Εντοπίσαμε τη Χίο στο χάρτη και με το ρομποτάκι Beebot κάναμε διαδρομές και προσανατολιστήκαμε στο χώρο( πάνω- κάτω, αριστερά- δεξιά, πίσω- μπροστά).

Μιλήσαμε για τη μαστίχα και τη χρήση της, ομαδοποιήσαμε μαστιχοπροιόντα και τα αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους. Βάλαμε στη σειρά εικόνες από τη διαδικασία συγκομιδής της μαστίχας ( ξύσιμο, δάκρυ, μάζεμα) και δοκιμάσαμε λουκούμια, υποβρύχιο, μαστιχόπιτες και μαστιχοζελεδάκια.

Είδαμε εποπτικό υλικό για τα εσπεριδοειδή φρούτα με αφορμή τα περιβόλια της Χίου, τα αντιστοιχήσαμε με τα ονόματα τους, ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας, τα δοκιμάσαμε και κόψαμε και ζωγραφίσαμε λεμόνια και πορτοκάλια.

 

Μιλήσαμε για τους Αρχαγγέλους και την αεροπορία λόγω της γιορτής του συμμαθητή μας, Άγγελου , αναφερθήκαμε στο αεροδρόμιο της Χίου και είδαμε τη μικρογραφία ενός αεροδρομίου ( Aegean).Στη συνέχεια χωρίσαμε τα μέρη ενός αεροδρομίου, τα ζωγραφίσαμε και τα κολλήσαμε όλα μαζί.

Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια με τη λέξη Χίος,τη σχηματίσαμε με διάφορους τρόπους ( μαγνητικά γράμματα, όργανα γυμναστικής, ξυλάκια, κτλ), βρήκαμε λέξεις που ξεκινάνε από τα γράμματα της, την κόψαμε και τη ζωγραφίσαμε.