Φρούτα ζουμερά…λαχανικά υγιεινά (μέρος 2ο)

Φρούτα ζουμερά

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Μια πολύ πεινασμένη κάμπια» και ταξινομήσαμε τα φρούτα και τα φαγητά που έφαγε η κάμπια κάθε μέρα. Ταξινομήσαμε επίσης τα φρούτα σύμφωνα με τις 4 εποχές και παίξαμε με τη συνοδεία μουσικής. Κάθε παιδί κρατάει το φρούτο που έχει διαλέξει και στο σταμάτημα της μουσικής το τοποθετεί στην εποχή που πρέπει.

Αντιστοιχήσαμε τα καλοκαιρινά φρούτα με τα ονόματα τους, τα ξεχωρίσαμε ανάλογα με τα κουκούτσια τους(μεγάλα, μικρά, εσωτερικά, εξωτερικά), ψηφίσαμε το αγαπημένο μας, το ζωγραφίσαμε και γράψαμε το όνομα του. Φτιάξαμε λογικές σειρές με φρούτα και μάθαμε το τραγούδι: «Το καλοκαίρι» βάζοντας στη σωστή σειρά και αριθμώντας (1-4) τα φρούτα που ακούγονται στο τραγούδι.

Λύσαμε αινίγματα για 5 καλοκαιρινά φρούτα αντιστοιχίζοντας κάθε αίνιγμα με το σωστό φρούτο και τη σωστή καρτέλα (εικόνα-λέξη). Κάναμε ψηφοφορία με ξυλάκια, διαλέγοντας και λύνοντας το αίνιγμα που μας άρεσε περισσότερο. Μετρήσαμε τις συλλαβές καλοκαιρινών φρούτων, βρήκαμε το σωστό αριθμό και συγκρίναμε ποια φρούτα έχουν τις περισσότερες και ποια τις λιγότερες συλλαβές.

Διαβάσαμε το παραμύθι: « Γλυκόξινη αγάπη» και φτιάχνοντας ένα διάγραμμα Venn βρήκαμε τις ομοιότητες και διαφορές με τον «Πρίγκιπα Λεμόνη». Στη συνέχεια ψηφίσαμε και ζωγραφίσαμε το παραμύθι που μας άρεσε περισσότερο. Διαβάσαμε επίσης το : «Μήλα γύρω-γύρω στη μέση πορτοκάλι» και συζητήσαμε για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της.

Φτιάξαμε όμορφες κατασκευές:

-Καρπουζάκια που στόλισαν το δέντρο της τάξης μας.

-Μήλα και κεράσια με λωρίδες από κάνσον χαρτόνι.

-Φρουτένια ανθρωπάκια.

-Δροσερές λεμονάδες.

-Μάσκες: Αγόρια (αχλάδια)/ Κορίτσια (φράουλες)

Αποφασίσαμε με τα παιδιά να φτιάξουμε και να δοκιμάσουμε μια καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα. Τα παιδιά έφεραν φρούτα από το σπίτι τους, τα αναγνωρίσαμε και τα αντιστοιχήσαμε με τις σωστές καρτέλες (εικόνες- λέξεις). Δοκιμάσαμε φρούτα με κλειστά μάτια και στη συνέχεια φτιάξαμε τη φρουτοσαλάτα μας προσθέτοντας μέλι και κανέλα. Ζωγραφίσαμε τα φρούτα που χρησιμοποιήσαμε και παίξαμε το κινητικό γλωσσικό παιχνίδι: «Φρουτοσαλάτα».

Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς κάναμε με τα παιδιά ένα μικρό «πάρτι». Ξεκινήσαμε με 2 παιχνιδάκια: Ένα γευστικό διαγωνισμό όπου τα παιδιά με κλειστά μάτια δοκίμασαν πατατάκια με ρίγανη και με αλάτι και ψήφισαν την αγαπημένη τους γεύση και μια σκυταλοδρομία σε 2 ομάδες όπου προσπαθούσαν να πιάσουν τα πατατάκια μόνο με το στόμα τους. Στη συνέχεια φάγαμε τα πατατάκια μας, ήπιαμε το χυμό μας και διασκεδάσαμε ακούγοντας καλοκαιρινά τραγούδια.

Τα παιδιά του 2ου τμήματος του 10ου ολοήμερου νηπιαγωγείου Χίου σας εύχονται:

Καλό Καλοκαίρι!!!