Τα λουλούδια μέσα από τα παραμύθια και τη μυθολογία

Διαβάσαμε το παραμύθια:

-Το λουλούδι του Ορέστη

Αναδιηγήθηκαμε το παραμύθι, το ζωγραφίσαμε, βάλαμε στη σωστή σειρά τους ήρωες και τους απαριθμήσαμε. Παρουσιάσαμε στην παρεούλα λουλούδια αληθινά και ψεύτικα (αφού το παραμύθι μας μιλάει για ένα λουλούδι που ενώ είναι ψεύτικο όλοι το μπερδεύουν με αληθινό) και προσπαθήσαμε να τα αναγνωρίσουμε με τη βοήθεια της αφής και της όσφρησης. Φτιάξαμε ένα διάγραμμα Venn (αληθινά λουλούδια vs ψεύτικα) βρίσκοντας ομοιότητες και διαφορές, κάναμε ψηφοφορία με ξυλάκια και συμπληρώσαμε Φ.Ε αιτιολογώντας την προτίμηση μας.

-Το χαρούμενο λιβάδι

Είδαμε βίντεο σχετικό με το παραμύθι και συζητήσαμε για τα συναισθήματα των ηρώων. Βρήκαμε λέξεις αντίθετες (π.χ. φυτρώνω- ξεφυτρώνω) και χωρισμένοι σε ομάδες φτιάξαμε μαργαρίτες με διαφορετικούς τρόπους( καπάκια, πλαστικά ποτήρια, όσπρια, κτλ).

-Το τριανταφυλλάκι που δεν ήθελε να ανθίσει

Βάλαμε στη σωστή σειρά και αριθμήσαμε (1-6) εικόνες σχετικές με την ανάπτυξη ενός τριαντάφυλλου. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τις εικόνες από τον κόσμο που φαντάστηκε το τριανταφυλλάκι μετά από τη συνάντηση του με τη μελισσούλα.

-Ηχώ και Νάρκισσος/ Υάκινθος

Ζωγραφίσαμε την ιστορία που μας άρεσε περισσότερο και στη συνέχεια τοποθετήσαμε κάτω από τα ονόματα των 2 λουλουδιών τις ζωγραφιές μας και βρήκαμε ποια ιστορία κέρδισε την προτίμηση μας. Παίξαμε το παιχνίδι του θεού Απόλλωνα και του φίλου του Υάκινθου. Ρίξαμε και εμείς το δίσκο (πλαστικό καπάκι) ,σημειώσαμε με χαρτοταινία το σημείο που έπεφτε, βάλαμε αριθμούς (1-13) και αναδείξαμε το νικητή.

Πρωτομαγιά

Διαβάσαμε ονομασίες για το μήνα Μάιο και ένα σχετικό ποίημα-εικονόλεξο. Στη συνέχεια διαλέξαμε την ονομασία που μας άρεσε περισσότερο και ζωγραφίσαμε το Μάιο ανάλογα. Βάλαμε τις ζωγραφιές μας κάτω από τη σωστή εικόνα, τις απαριθμήσαμε και βρήκαμε ποια συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις.

Παρουσιάσαμε στα παιδιά πίνακα αναφοράς με αγριολούλουδα και τα ονόματα τους. Βάλαμε το κάθε λουλούδι στη σωστή θέση πάνω στο στεφάνι διαβάζοντας το όνομα του. Βρήκαμε ονόματα που έχουν σχέση με τα λουλούδια (Λεμονιά, Μαργαρίτα, κτλ). Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και φτιάξαμε πρωτομαγιάτικα στεφάνια σύμφωνα με τις οδηγίες (3 κόκκινα/ 4 ροζ/ 2 πορτοκαλί λουλούδια) και κυλιστήκαμε στο χορτάρι (μοκέτα) σύμφωνα με ένα παραδοσιακό έθιμο της Λήμνου.

Κόψαμε κύκλους σε διάφορα μεγέθη (λουλούδια), τους ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε κήπους για να καλωσορίσουμε το Μάη. Φτιάξαμε ατομικά στεφάνια με τυπώματα από πάτο μπουκαλιού και σφουγγαράκια και ένα ομαδικό με λουλούδια από γκοφρέ χαρτί και χρωματιστές πεταλούδες.