Παραδοσιακά πιάτα!

10

 

Ένα αγαπημένο παραμύθι που διαβάζουμε κάθε χρόνο με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 είναι “τα ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου. Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης.

Με αφορμή την ιστορία επισκεφθήκαμε διαδικτυακά το  Μουσείο Μπενάκη συζητήσαμε στην τάξη για την διακόσμηση του σπιτιού τα παλιά χρόνια. Παρατηρήσαμε τα αντικείμενα που διακοσμούσαν οι λαϊκοί τεχνίτες (πιάτα, κανάτες, κούπες, κασέλες, τραπεζομάντηλα, είδη ρουχισμού). 
Στα νησιά στολίζανε ολόκληρους τοίχους με πιάτα. Ναυτικοί φέρνανε πιάτα κι από τα ταξίδια τους. Η κάθε οικογένεια καμάρωνε για τον πιατελότοιχο της. 

Κέντρα κεραμικής υπήρχαν σε νησιά, όπως στην Κρήτη, στη Σίφνο και στην Αίγινα, στη Μεσσηνία. Από τα μέρη αυτά προέρχονταν και οι περιοδεύοντες αγγειοπλάστες που έφτιαχναν πιθάρια, κανάτια και άλλα πήλινα σκεύη.
Μεγάλη είναι η ποικιλία των διακοσμητικών μοτίβων που παριστάνονται στα έργα της λαϊκής μας τέχνης.

Άλλοτε είναι γεωμετρικά σχέδια, άλλοτε σκηνές από την καθημερινή ζωή (γάμος, χορός, κυνήγι κ.α.) και άλλοτε έχουν συμβολικό ή μαγικό χαρακτήρα (πουλιά, γλάστρα, καράβι, γοργόνες). Το καράβι συνδέεται στη λαογραφία με τη ναυτική ζωή. Οι γάστρες με τη χαρά της ζωής. Τα πουλιά συμβολίζουν τη γονιμότητα.
Η λαϊκή τέχνη αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Υπήρξε επίσης σημαντική πηγή έμπνευσης διάφορων Νεοελλήνων καλλιτεχνών.
Στο σχολείο ζωγραφίσαμε παραδοσιακά πιάτα.
Χρωματίσανε τα παιδιά σκυριανά μοτίβα με καράβια, λουλούδια, πουλιά.

.

IMG 0091 1
IMG 0096 2
IMG 0097 2

Τα κολλήσανε σε χάρτινα πιάτα και με τέμπερες τα διακοσμήσανε.

IMG 0098 1

IMG 0101 1

IMG 0104 1

IMG 0106 2

Τα παραδοσιακά πιάτα μας!
 0
3
4
 7 0
6
8
9
 11
10 1
Χρόνια Πολλά!