Άγιος-Βασίλης έρχεται…

Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή γνωστή σε παιδιά και ενηλίκους. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών.

Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823.Στη Δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

Διαβάσαμε ένα  από τα πιο ευφάνταστα παραμύθια που έχουν γραφτεί ποτέ με ήρωα τον αγαπημένο Άγιο. Το βιβλίο μας περιγράφει για τον Άγιο Βασίλη και για το πώς τελικά κατέληξε να μοιράζει δώρα στα παιδιά! Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από τον Stephen Krensky και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Είδαμε και παρατηρήσαμε εικόνες και πίνακες με τον Άγιο αλλά και εικόνες με τον Άγιο με στολή διαφορετικού χρώματος. Σε μερικά παιδιά άρεσε ο Άγιος με την πράσινη στολή, άλλα θα προτιμούσαν τον Άγιο με κίτρινη στολή.

 

 Μιλήσαμε για τον ‘Aγιο Βασίλη ,μάθαμε πως ζει στη Λαπωνία, πως φτιάχνει δώρα με τους βοηθούς του τα ΞΩΤΙΚΑ, τα φορτώνει στο έλκηθρο που σέρνουν τάρανδοι και τα μοιράζει στα παιδιά όλης της γης. Αγαπάει όλους τους ανθρώπους…οι οποίοι όμως τον συνδέουν με υλικά αγαθά και  ξεχνούν πως  ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει την προσφορά και την αγάπη. Είδαμε τους χάρτες που χρησιμοποιεί, δείξαμε το ταξίδι του Άγιου Βασίλη,

Τα παιδιά ζωγράφισαν τον δικό τους Άγιο Βασίλη!!

Παρακολουθήσαμε το βίντεο με το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη. Ακολούθησε συζήτηση για τα δικά τους δώρα που το καθένα ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη και τι δώρο θα έδινε το κάθε παιδί στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Άγιος  Βασίλης ζήτησε τη βοήθεια των παιδιών για να μπορέσει να δώσει τα δώρα, για να μη χαθεί στο σπίτι. Ας φτιάξουμε το χάρτη του σπιτιού μας από την πόρτα ή τη μπαλκονόπορτα ή το τζάκι  μέχρι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.Ta παιδιά ετοίμασαν τους χάρτες ώστε να μη χαθεί ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι!

Ξέρετε γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι παχουλός ; Όταν έρχεται να αφήσει τα δώρα των παιδιών είναι
τόσο λιχούδης που τρώει τα μπισκότα και το γάλα που έχετε αφήσει για τον Ρούντολφ !
Πρέπει να τον μάθουμε να τρώει υγιεινά και να κάνει γυμναστική για να είναι γερός και να συνεχίσει
να μας φέρνει τα δώρα !

Ασκήσεις γυμναστικής για να είναι ο Άγιος Βασίλης σε φόρμα.

Ακούσαμε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς!!

Aς απολαύσουμε και τα Κάλαντα των Encardia!!!

Xo,xo,xo ας παίξουμε παιδιά, πάτησε πάνω στη δραστηριότητα:

Καλή Πρωτοχρονιά!!!!!