Ομιλία ” Θωρακίζοντας τα παιδιά-Καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας με τα παιδιά”

προκληση για ομιλια Π Κ page 0001

 

Τη Τρίτη 14  Νοεμβρίου  και ώρα 5:00 μμ συναντηθήκαμε γονείς και εκπαιδευτικοί στο 10ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου με θέμα ” Θωρακίζοντας τα παιδιά-Καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας με τα παιδιά”.

 Την εισήγηση έκανε  η κα. Παλληκαράκη Κορίνα, ψυχολόγος του Γραφείου Ψυχικής Υγείας Παιδιού, Εφήβου & Οικογένειας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Χαλανδρίου. 

20231114 182444

 

Η κα. Παλληκαράκη επικεντρώθηκε  στο πρώτο μέρος για τη  θωράκιση των παιδιών  και της ψυχικής ανθεκτικότητας καθώς και τους παράγοντες που χρειάζεται ένα παιδί ώστε να μπορέσει να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις αλλά και να είναι ενταγμένο κοινωνικά.

 

Τονίστηκε η σημασία της σχέσης του παιδιού και των γονιών, της αυτονομίας και των ορίων. Οι γονείς πρέπει να σέβονται την προσωπικότητα των παιδιών, τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους. Πρέπει να δημιουργούν θετικό κλίμα με συνεχή ενθάρρυνση στην έκφραση των συναισθημάτων τους και των σκέψεων τους  και να ενισχύουν τα καλά χαρακτηριστικά των παιδιών τους. Αυτή η υποστήριξη προάγει το αυτοσυναίσθημα και την αυτοπεποίθησή τους.

 

Τα παιδιά δεν είναι μικροί ώριμοι. Είναι ξεχωριστές προσωπικότητες με ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, διαφορετικό από των ενηλίκων και με αυξημένες συναισθηματικές ανάγκες λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν στα παιδιά τους ποιοτικό χρόνο και φροντίδα που να είναι εναρμονισμένος με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Η φροντίδα είναι σημαντική επειδή αποτελεί ευκαιρία για θερμή επικοινωνία και ανάπτυξη της στενής σχέσης και εμπιστοσύνης μεταξύ του σημαντικού ανθρώπου, τον γονέα και το παιδί. 

 

20231114 182504

 Αναπτύχθηκε συζήτηση και ανταλλαγή προβληματισμών και εμπειριών καθώς τέθηκαν και απορίες από τους ενδιαφερόμενους γονείς.

20231114 182326

 

Ευχαριστώ πολύ την κ. Παλληκαράκη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, το Γραφείο Ψυχικής Υγείας Παιδιού, Εφήβου & Οικογένειας για τη συνεργασία και φυσικά όλους τους γονείς & κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και με τη συμμετοχή τους.