Παρουσίαση Δράσεων και Απονομή Βεβαιώσεων συμμετοχής σε μαθητές/τριες
Την Τρίτη 28 Μαΐου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας παρουσίαση των ομίλων, των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και δράσεων καθώς και του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Απονεμήθηκαν και βεβαιώσεις στους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στους ομίλους, στα προγράμματα και στις δράσεις. Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που συμμετείχαν στις δραστηριότητες αυτές καθώς και τους καθηγητές που ανέλαβαν τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως καθηγητές και μαθητές/τριες αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, δουλεύοντας μετά από το υποχρεωτικό ωράριό τους. Αυτό αποδεικνύει την όρεξη και το μεράκι που είχαν ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντες και τα ενδιαφέροντά τους προχωρώντας πέρα από το στενό, μαθησιακό πλαίσιο. Να ευχηθούμε σε όλους και όλες καλό καλοκαίρι και να εκφράσουμε την επιθυμία μας να είναι το ίδιο δημιουργικοί/ές και την καινούρια σχολική χρονιά.
Θεατρική παράσταση στο Σχολείο μας
Δευτέρα 27 Μαΐου σήμερα, προτελευταία ημέρα που οι μαθητές μας έρχονται στο σχολείο πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις τους. Η θεατρική μας ομάδα διάλεξε αυτή την ημέρα για να παρουσιάσει την παράσταση που ετοίμαζε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για το χιουμοριστικό έργο «ο κατάλογος», του δάσκαλου και θεατρικού συγγραφέα, Θωμά Μενεξέ, η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται σε ένα σχολείο του 1969, δηλαδή κατά την περίοδο της δικτατορίας. Μια παρεξήγηση που συμβαίνει έχει ως αποτέλεσμα να αποβληθεί από το σχολείο μια μαθήτρια που κατηγορείται άδικα πως λέρωσε τον κατάλογο της δασκάλας με πορτοκαλάδα. Όμως οι συμμαθητές της αναλαμβάνουν δράση και δεν αφήνουν την αδικία να επικρατήσει.
Στην παράσταση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου και μία μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου. που ανήκουν στη θεατρική ομάδα του σχολείου Το έργο παρακολούθησαν όλα τα παιδιά μαζί με τους καθηγητές τους αλλά και αρκετοί γονείς και συγγενείς των μικρών μας ηθοποιών που παρευρέθηκαν στον χώρο του σχολείου για να απολαύσουν τα παιδιά τους. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό αν κρίνουμε από τα γέλια κατά τη διάρκεια της παράστασης αλλά και το θερμό χειροκρότημα που εισπράξαμε στο τέλος. Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχηθούμε στα παιδιά καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους και καλό καλοκαίρι. Ελπίζουμε του χρόνου να έχουμε την ευκαιρία να τα ψυχαγωγήσουμε με ένα ακόμη πιο ωραίο έργο.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ “ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ”
Όσες και όσοι δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας “Στα μυστικά του Ευρίπου”, που επιμελήθηκαν οι μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας σε σύμπραξη με το Γυμνάσιο Κανήθου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με διοργανωτή το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουν την ευκαιρία να το δουν στο βίντεο που ακολουθεί.
Διαθεματικές Εργασίες Πεδίου Φυσικών Επιστημών
Την Πέμπτη 23/05/2024 πραγματοποιήθηκαν Εργασίες Πεδίου Φυσικών Επιστημών με μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Μέσα από μια περιπατητική διαδρομή οι μαθητές/τριες έκαναν δειγματοληψίες ανθέων και αναγνώριση του φύλου τους και κατέγραψαν βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Η παρουσία μελισσών στα άνθη αποτέλεσε αφορμή για ανάκληση γνώσεων σχετικά με την αναπαραγωγή των φυτών (μέσω επικονίασης) και με την επιλογή κατάλληλου αντιδραστηρίου (αμμωνία ή ξύδι) για την
εξουδετέρωση του τσιμπήματος από μέλισσα ή σφήκα. Στην πορεία της διαδρομής μας συναντήσαμε οικιακούς μετρητές ΔΕΗ και έτσι οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να καταγράψουν πραγματικές μετρήσεις και να εκτελέσουν απλούς υπολογισμούς. Προσανατολίστηκαν με τη χρήση πυξίδας, χρησιμοποίησαν με επιτυχία όργανα μέτρησης (π.χ. χρονόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας, πεχάμετρο/ πεχαμετρικό χαρτί) και συνδύασαν τις γνώσεις που απέκτησαν όλη τη σχολική χρονιά για να υπολογίσουν βασικά φυσικά μεγέθη. Έτσι, υπολόγισαν τη μέση ταχύτητα της διαδρομής που ακολούθησαν, κατέγραψαν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέτρησαν το pH γλυκού και θαλασσινού νερού, ενώ δημιούργησαν και αναγνώρισαν κατηγορίες κυμάτων στη θάλασσα. Στην παράκτια περιοχή που επισκεφθήκαμε οι μαθητές/τριες παρατήρησαν πετρώδεις επιφάνειες παράλληλα προς την ακτογραμμή και εντόπισαν την αιτία (διάβρωση από τα κύματα και την παλίρροια) δημιουργίας τους. Μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες έκαναν επανάληψη σε αρκετές έννοιες και φαινόμενα ενόψει και των απολυτήριων εξετάσεών τους με παιγνιώδη τρόπο, γεγονός που τους ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Δήλωσαν έκπληκτοι με το συνδυασμό των γνώσεών τους στις Φυσικές Επιστήμες με την πρακτική τους εφαρμογή στην καθημερινή τους ζωή.
Η Διαθεματική Δράση έγινε από τους εκπαιδευτικούς Κεσκίνη Ειρήνη, Φυσικό ΠΕ 04.01 και Μακροπούλου Παναγιώτα, Βιολόγο ΠΕ 04.04.
Το Πεπτικό Σύστημα του Ανθρώπου
Στα πλαίσια της διδασκαλίας και της επανάληψης βασικών εννοιών σχετικών με το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου υλοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/05/2024 με μαθητές της Α΄ Γυμνασίου βιωματικό παιχνίδι ρόλων (ενσώματη μάθηση). Το μάθημα πήρε τη μορφή παιχνιδιού, όπου οι μαθητές συνδύασαν σωστά τα στοιχεία που απεικονίζονταν στις καρτέλες που τους δόθηκαν τυχαία και αναπαρέστησαν την πορεία της τροφής στον άνθρωπο. Ξεχώρισαν τους προσαρτημένους αδένες από τα όργανα στα οποία εισέρχεται η τροφή και έδωσαν εύστοχες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν. Μέσω της ενσώματης μάθησης το σώμα παύει να είναι ένα στείρο μέρος “αποθήκευσης” της γνώσης και μετατρέπεται στο κύριο εργαλείο μάθησης, εντός και εκτός της σχολικής τάξης. Συνδυάζοντας, λοιπόν, την πληροφορία με ένα κιναισθητικό ερέθισμα το οποίο εξάπτει το ενδιαφέρον του μαθητή, ο εγκέφαλος διεγείρεται μετατρέποντας τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε μακροπρόθεσμη παγιώνοντάς την εν τέλει ως γνώση. Έτσι λοιπόν, στο προαύλιο του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες έδωσαν τη δική τους μικρή παράσταση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από τους παρευρισκόμενους, γεγονός που τα εμψύχωσε και τα χαροποίησε ιδιαίτερα.
Διδάσκοντας την Βιολογία….. με Νότες και Χορό (Μέρος Β΄)
Την Τετάρτη 22/05/2024 έλαβε χώρα το Β΄ μέρος της Διαθεματικής Διδασκαλίας «Μουσικός…….κώδικας». Στα πλαίσια αυτής της Δράσης ανατέθηκαν στους μαθητές/τριες ρόλοι (με τη βοήθεια ειδικών καρτελών) σχετικοί με τη δομή του DNA και τις βιολογικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη ροή της γενετικής πληροφορίας. Οι μαθητές/τριες χόρεψαν το τραγούδι που είχαν αποκωδικοποιήσει στο Α΄ μέρος της Διδασκαλίας. Κατά τη διάρκεια του χορού, χρησιμοποιώντας το σώμα τους (ενσώματη μάθηση) και με βάση τον ρόλο που τους είχε ανατεθεί, αναπαρέστησαν τη δομή του DNA, του RNA, καθώς και τις διαδικασίες αντιγραφής και μεταγραφής του DNA. Αναδείχθηκαν κάποιες απορίες, επιλύθηκαν με ευχάριστο τρόπο και τα παιδιά διασκέδασαν. Διατύπωσαν τον ενθουσιασμό τους για την εναλλακτική προσέγγιση και μας παρότρυναν για αντίστοιχες διδασκαλίες. Η Διδασκαλία έγινε από τους εκπαιδευτικούς Μακροπούλου Παναγιώτα, Βιολογίας ΠΕ 04.04 και Σαμπάνη Κωνσταντίνα , Μαθηματικών ΠΕ 03, η οποία μας έδειξε τα βήματα του παραδοσιακού χορού και μας εμφύτευσε την αγάπη για τους χορούς αυτούς με αποτέλεσμα να εκφραστεί από τα παιδιά η επιθυμία για δημιουργία χορευτικού ομίλου.
Διδάσκοντας την Βιολογία….. με Νότες (Μέρος Α΄)
Την Τρίτη 21/05/2024 υλοποιήθηκε Διαθεματική Διδασκαλία σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με τίτλο : « Μουσικός…..κώδικας» (Μέρος Α΄). Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις γνώσεις της βιολογίας και της μουσικής, να αντιστοιχίσουν τις αζωτούχες βάσεις του DNA με καθορισμένες νότες και μέσω της χρήσης Web 2.0 εργαλείων και συγκεκριμένα της διαισθητικής εφαρμογής σημειογραφίας της μουσικής Flat.io, να αποκωδικοποιήσουν μουσική παρτιτούρα που τους δόθηκε σε φύλλο εργασίας και να την ακούσουν με διάφορα μουσικά ηχοχρώματα. Δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι επρόκειτο για το ηπειρωτικό παραδοσιακό τραγούδι: «Γιάννη μου το μαντήλι σου». Μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά παραλλήλισαν τον μουσικό με τον γενετικό κώδικα, συνειδητοποίησαν ότι οι αζωτούχες βάσεις του DNA αντιστοιχήθηκαν με νότες-αμινοξέα και έτσι προέκυψαν καθορισμένες μελωδίες-πρωτεΐνες. Η Διδασκαλία έγινε από τους εκπαιδευτικούς Λεονταρίδη Ιωάννα , Μουσικής Επιστήμης ΠΕ 79.01 και Μακροπούλου Παναγιώτα, Βιολογίας ΠΕ 04.04.
Διαθεματική προσέγγιση Βιολογίας – Θρησκευτικών
Τη Δευτέρα 20/05/2024 πραγματοποιήθηκε δίωρη Διαθεματική Διδασκαλία σε μαθητές της Γ΄ τάξης μεταξύ Βιολογίας, με θέμα: «Τελικά προερχόμαστε από τον πίθηκο;» και Θεολογίας, με θέμα: « Η Δημιουργία του κόσμου από τον Θεό». Δύο ειδικότητες, Βιολογία και Θρησκευτικά, απάντησαν σε καυτά ερωτήματα των μαθητών/ιών για τη Θεωρία του Δαρβίνου και τη Δημιουργία του κόσμου από τον Θεό. Αρχικά οι μαθητές/τριες εξέφρασαν τις προϋπάρχουσες αντιλήψεις τους σχετικά με τα συγκεκριμένα θέματα. Ορισμένοι διατύπωσαν τελεολογικές ερμηνείες για την εξέλιξη των οργανισμών και άλλοι για την αντίστοιχη θεολογική θεώρηση. Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν παρουσιάσεις και σχετικά βίντεο στα οποία επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον, διατύπωσαν απορίες και προβληματισμούς ενώ σε αρκετά σημεία ήρθαν σε γνωστική σύγκρουση. Στο τέλος όμως εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν, καθώς και για την αναπάντεχη σύμπνοια των βιολογικών και θρησκευτικών αντιλήψεων. Δύο επιστήμες που φαινομενικά έχουν αντίθετες απόψεις, συνεργάστηκαν, παρουσίασαν και ερμήνευσαν τις ιδιαίτερες πτυχές της η κάθε μία, με τρόπο που αποδεικνύει ότι τελικά δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσά τους αλλά διαφορετικοί δρόμοι και διαφορετική κατεύθυνση.
Τη διδασκαλία επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Μακροπούλου Παναγιώτα, Βιολόγος ΠΕ04.04 και Παπαγεωργίου Ελένη, Θεολόγος ΠΕ 01.