ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Tην Πέμπτη 9/4/2021 το σχολείο μας συμμετείχε στο 1ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μπουραζάνας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ,με ομιλητές τους διακεκριμένους επιστήμονες με κορυφαίο διεθνώς επιστημονικό έργο, κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή του ΜΙΤ και κ. Αθανάσιο Φωκά, καθηγητή του Cambridge.
Η αλληλεπίδραση με τους συγκεκριμένους επιστήμονες αφορούσε πληροφορίες για την ζωή τους, τις επιλογές τους, την επιστημονική τους πορεία και καταξίωση όπως επίσης και συμβουλές προς τους μαθητές για μια επιτυχημένη πορεία με όλες τις δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται, προκειμένου να επιτευχθούν οι προσωπικοί τους στόχοι.
Εξαιρετικός επίσης ήταν ο συσχετισμός της Ιατρικής Επιστήμης με τα Μαθηματικά από τον κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια οι μαθητές μας παρακολούθησαν την προβολή των εργασιών από μαθητές όλης της χώρας οι οποίες περιείχαν μουσικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, βασισμένα σε πρωτότυπες σκέψεις και δημιουργίες.
Τέλος αρκετοί από τους μαθητές μας γεύτηκαν τη χαρά της επίλυσης μαθηματικών γρίφων στα πλαίσια αυτής της πολύ επιτυχημένης διαδικτυακής διοργάνωσης.
Διαδικτυακή επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση
Και που λέτε λοιπόν, το ταξίδι μας αυτό ξεκίνησε ένα πρωί του Απριλίου του 2021, διαδικτυακά, μέσα από τις ψηφιακές αίθουσες των καθηγητριών μας και της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση.
Ήμασταν γύρω στον 15 αι.μ.Χ.
Στην αρχή είδαμε και συγκρίναμε διάφορα χειρόγραφα βιβλία της εποχής.
Μάθαμε για την τεχνική γραφής του βιβλίου, την εικονογράφησή του, τις διάφορες μορφές τυπογραφίας του.
Ακολουθησε λεπτομερής περιγραφή για την τεχνική της τυπογραφίας του Γουτεμβέργιου και αυτής των κινέζων. Μας αναφέρθηκαν οι διαφορές των δύο αυτών τεχνοτροπιών, τα πλεονεκτήματα, η αξία, η σημασία της τυπογραφικής τεχνικής του Γουτεμβέργιου, καθώς και η εισφορά αυτής της τεχνικής στη βελτίωση της ποιότητας και στη διάσωση του βιβλίου.
Στη συνέχεια, πληροφορηθήκαμε πόσο οι έλληνες λόγιοι, οι ελληνες του εξωτερικού και οι φιλέλληνες, μέσω του βιβλίου και της τυπογραφίας, συνέβαλαν στη Ελληνική Επανάσταση.
Προς το τέλος του ταξιδιού μας, έγινε αναφορά στη ζωή, το έργο και τον θάνατο του Ρήγα Φεραίου.
Εκεί, με συγκίνηση και θαυμασμό σταθήκαμε όλοι μπροστά στη Χάρτα του Ρήγα.
Μάθαμε για το περιεχόμενό της, για τους συμβολισμούς της, για τη σημασία της κάθε εικόνας και λέξης της, για τη συμβολή της Χάρτας αυτής στην Ελληνική Επανάσταση
Οι συνοδοί του ταξιδιού μας:
Β2 – Β3: Η κα Μάλλιαρη Ιωάννα
Γ2: Η κα. Λαμπρινάκου Έλσα: Για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, για το μάθημα των Γαλλικών, για της Ιστορίας.
Α3- Α4: Η κα. Μητσάκη Κλεοπάτρα