Αρχική » Ταυτότητα Σχολείου

European Radio Logo

Translate

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ιστορικό

Ταυτότητα Σχολείου


το σχολείο μας 1


Διευθυντής: Γαλάνης Μιχαήλ, ΠΕ04.01 Φυσικός 

Υποδιευθύντρια Α’: Μάλλιαρη Ιωάννα, ΠΕ03 Μαθηματικός

Υποδιευθύντρια Β’: Κεσκίνη Ειρήνη, ΠΕ04.01ΕΑΕ, Φυσικός


Ιστορία του Σχολείου

Το 3ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Χαλκίδας εδρεύει σε αστική περιοχή. Είναι το παλαιότερο σχολείο στη Χαλκίδα, αφού αποτελεί συνέχεια του ιστορικού Εξατάξιου Γυμνασίου Θηλέων, το οποίο ιδρύθηκε το 1936 στη Χαλκίδα, μεταφέρθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα το 1971 και μετατράπηκε σε μικτό πια Γυμνάσιο το 1979. Το 2017 παραδόθηκε ανακαινισμένο, βασισμένο στις πιο σύγχρονες προδιαγραφές  και εφοδιασμένο με τους πλέον κατάλληλους χώρους, με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης από αυτό παιδείας. Η υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει είναι άριστη καθώς το σχολείο στεγάζεται σε εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις με όλες τις προδιαγραφές για την παροχή σύγχρονης εκπαίδευσης (Εργαστήρια Πληροφορικής, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, αίθουσα Τεχνολογίας, αίθουσα Καλλιτεχνικών, αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Βιβλιοθήκη, Γυμναστήριο).

 

Ταυτότητα του Σχολείου

Αποτελεί φορέα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και διαρθρώνεται σε τρεις τάξεις. Οι μαθητές αποφοιτούν στην Τρίτη Γυμνασίου και στη συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Λύκειο. Παρέχει υψηλού επιπέδου δευτεροβάθμια γενική παιδεία, με χαρακτηριστικά τις ίσες ευκαιρίες, την εξωστρέφεια, την ανεκτικότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τη σχολική χρονιά 2020-2021 δέχτηκε μαθητές / μαθήτριες – πρόσφυγες / προσφύγισσες Αφγανικής καταγωγής από τη Δομή της Ριτσώνας.

Από τη σχολική χρονιά 2016 λειτουργεί σε αυτό Τμήμα Ένταξης με 37 παιδιά, το οποίο στοχεύει στην εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής ή ελλειμματική προσοχή, δυσλεξία, δυσγραφία, δυσορθογραφία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία, παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Το τμήμα λειτουργεί εντός του σχολικού ωραρίου και η διδασκαλία γίνεται μέσα από τα εξειδικευμένα, ατομικά ή ομαδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.Ως προς τις μεθόδους και την αξιολόγηση αξιοποιούνται μέθοδοι διδασκαλίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών/τριών, όπως η πολυαισθητηριακή προσέγγιση, η εγγύτητα στη ζωή, η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, η εξατομίκευση της διδασκαλίας, η σταδιακή προσέγγιση των διδακτικών στόχων και η ανάλυση έργου. Η βιωματική μάθηση αποτελεί αρχή για όλους τους μαθητές / τις μαθήτριες του Γυμνασίου και πολύ περισσότερο για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο συνδυασμός των μεθόδων και διδακτικών προσεγγίσεων ανάλογα με τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και τους επιδιωκόμενους μαθησιακούς στόχους αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα ΤΕ προωθούν τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τυπικής τάξης, αλλά οπωσδήποτε και με τους γονείς/κηδεμόνες και πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται στην εκπαίδευση και τη μελέτη των μαθητών και μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπρόσθετα, από το 2021 υπάρχουν Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής που βρίσκονται σε συνεργασία με την  Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ) με σκοπό τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών/μαθητριών σε κάθε Σχολική Μονάδα γενικής εκπαίδευσης. Ο ρόλος της είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός προς τους μαθητές/τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών της ΕΔΥ, οι γονείς μπορούν να πραγματοποιήσουν συνάντηση με την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό και  δίνεται η δυνατότητα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε κοινωνικό, συμβουλευτικό και ψυχολογικό επίπεδο, κατόπιν αιτήματος του Γονέα – Κηδεμόνα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Βρίσκονται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές/ μαθήτριες ευθύνης τους, τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως επίσης τους γονείς και κηδεμόνες.

Οι μαθητές / μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας ποικίλουν όσον αφορά στο μορφωτικό και κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο. Το σχολείο είναι ανοιχτό και σε άμεση συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα και τους φορείς της, ενώ κάθε χρόνο υλοποιεί πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων.

Οι μαθητές / μαθήτριές του έχουν ηλικία από 12 έως 15 ετών. Προέρχονται κυρίως από τον βασικό αστικό ιστό και από περιφερειακές συνοικίες του Δήμου και ανήκουν ως επί το πλείστον στα μεσαία κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων/κηδεμόνων τους κυμαίνεται από τη βασική έως και την ανώτερη εκπαίδευση. Στο σχολείο φοιτούν συνολικά 353 μαθητές. Το προσωπικό του σχολείου αποτελείται από  37 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι 28 είναι τοποθετημένοι με οργανική θέση στο σχολείο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση