Αρχική » 2015 » Νοέμβριος

Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2015

European Radio Logo

Translate

Νοέμβριος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ιστορικό

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ο ένας γράφει συνθήματα στους τοίχους ο άλλος
φωνάζει συνθήματα πάνω απ’ τους δρόμους ο τρίτος
φοράει το παράθυρο τραγουδάει ανοιχτός Ρωμιοσύνη Ρωμιοσύνη
τους τραυματίες τους κουβάλησαν στη βιβλιοθήκη
η μια παλάμη αμπελόφυλλου στο χτυπημένο γόνατο
αγάλματα λυπημένα μες στους καπνούς -πού τον ξεχάσατε τον
έρωτα
απόψε είναι ο καιρός για όλα λέει
απόψε είναι η συνέχεια όλων λέει
αύριο για όλο τον άνθρωπο για όλο το μέλλον…

Πολυτεχνείο, 17 Νοέμβρη 1973…

42 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, το βασικό μήνυμα της νεολαίας και του λαού εκείνης της εποχής «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνεχίζει να είναι επίκαιρο και να προσφέρει δύναμη και έμπνευση: για αγώνες και πάλη για μια κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική, για έναν κόσμο με ισότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Και τη φετινή χρονιά, όπως κάθε χρόνο, οι μαθητές και οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, με μια σεμνή και περιεκτική γιορτή που οργάνωσαν οι καθηγήτριες Λεονταρίδη Ιωάννα, Λουκαδάκη Σωτηρία και Παντίση Μαρία.

polytexneio-pano1817

Επίσκεψη των μαθητών στα Γ.Α.Κ. Εύβοιας

Φωτογραφία0059Οι μαθητές του σχολείου επισκέφθηκαν τα Γ.Α.Κ.  (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Ευβοίας και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα, 1943-1944”

Η προϊσταμένη των Αρχείων Ν. Ευβοίας κα. Κάλια Χατζηγιάννη καθοδήγησε τους μαθητές στο πώς να ερευνούν και  να αξιοποιούν το αρχειακό υλικό. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν  υλικό από το αρχείο των Παιδικών Συσσιτίων Χαλκίδας και το αρχείο του Δήμου Χαλκιδέων, όπου εκτός από φύλλα εργασίας ασχολήθηκαν και με προβλήματα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων σχετικά με α) την ανοδική πορεία του πληθωρισμού στην Κατοχή και β) τη θνησιμότητα λόγω πείνας, αποκομίζοντας έτσι μια εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

22872054_2015_09_13T121905Z_18259839_GF10000204204_RTRMADP_3_EUROPE_MIGRANTS_GREECE.limghandlerimages

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, αγαπητοί μαθητές,

στα πλαίσια εκστρατείας συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου και απευθυνόμενοι στην ευαισθησία που πάντα δείχνετε σε ανάλογες καταστάσεις, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο σχολείο μας αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε υλικό (κουβέρτες, αδιάβροχα, ρούχα, παπούτσια και κάλτσες όλων των ηλικιών σε καλή κατάσταση, όπως και φάρμακα που δεν έχουν λήξει), προκειμένου να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να εισρέουν σε μεγάλο βαθμό στο νησί.

Παρακαλούμε να  αναλογιστείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης,  τη μοναδική ευαισθησία με την οποία οι κάτοικοι της Λέσβου την αντιμετωπίζουν και να μας βοηθήσετε να ανταποκριθούμε κι εμείς στο κάλεσμά τους για βοήθεια και υποστήριξη, προσφέροντας από το υστέρημά σας ό, τι μπορείτε.

Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνει στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σχολεία και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, θα αποσταλεί για αξιοποίηση στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σας καλούμε μαζί να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση