Συμπερίληψη και διαφορετικότητα στην εκπαίδευση.
Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας εκφράζει τη δέσμευσή του για την προώθηση ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης, διαφορετικότητας και συμπερίληψης σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του, μέσω της ανάπτυξης ίσων και δίκαιων πολιτικών, διαδικασιών, μαθημάτων, καθώς και προγραμμάτων για επιμόρφωση και εκπαίδευση.
Σε συνεργασία με το έργο “Σχολεία για Όλους” που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας», με φορέα υλοποίησης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (EWC) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και αφού ο σύλλογος διδασκόντων δέχθηκε την επιστημονική εκπαίδευση και καθοδήγηση των εκπαιδευτών, το σχολείο μας ανέλαβε την υλοποίηση εργαστηρίων με θεωρητική και βιωματική προσέγγιση και με στόχο την ανάπτυξη του ατόμου, την διάπλαση του χαρακτήρα και του ενεργού πολίτη και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μέσα στα πλαίσια ενός γνήσιου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο.
Με μία διαφορετική μέθοδο διδασκαλίας το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας προσπάθησε να αναζητήσει τις ιδέες που έχουν οι μαθητές μας για το θέμα της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, να προωθήσει καλές συμπεριφορές βάσει αξιών και να καλλιεργήσει θετικές στάσεις έναντι όλων των ευάλωτων ομάδων εντός του σχολείου μας.Η μέθοδος αυτή περιελάμβανε:
–Τήρηση πρακτικών από εθελοντή μαθητή με στόχο την ενεργοποίηση και κατανόηση της δημοκρατικής λειτουργίας των μαθητικών συμβουλίων για κοινωνικά ζητήματα.
–Συζήτηση στην ολομέλεια του τμήματος για τις ευάλωτες ομάδες που υπάρχουν στο σχολείο μας και κυρίως για τους πρόσφυγες συμμαθητές μας, για την ιδιαιτερότητα των συνθηκών της ζωής τους, τα συναισθήματά τους και τις ανάγκες τους, καθώς και για τα δικαιώματά τους.
–Αναζήτηση των αξιών που πρέπει να έχουμε ως γνώμονα στη ζωή μας μέσα από καταιγισμό ιδεών και ανάδειξη της σημαντικότερης αξίας από κάθε τμήμα ώστε να μπορέσει ο κάθε μαθητής να καταλάβει με ποιον τρόπο μπορεί να πλησιάσει τον «άλλον» (τον ξένο, τον άγνωστο, τον αλλοεθνή, τον αλλόθρησκο, τον φτωχό και κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας ή σωματικής αναπηρίας).
–Ομαδοσυνεργατική δημιουργία κανόνα του τμήματος για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες και σε κάθε ευάλωτη ομάδα και δέσμευση της τήρησής τους με υπογραφή του κάθε μαθητή.
–Σύνθεση συνθήματος προς την κοινωνία ως αποτέλεσμα αναστοχασμού της όλης εργασίας.
–Βιωματική δράση όλου του σχολείου την τελευταία ημέρα λειτουργίας του σχολείου πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Τα στάδια που ακολουθήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:
α. Μέσα σε κάθε τμήμα οι μαθητές δημιούργησαν το «Ναό των αξιών» με κολάζ. Η βάση του ναού είναι ο κανόνας τους που καταγράφεται και υπογράφεται από τον κάθε μαθητή, οι κίονες είναι οι αξίες που ανέδειξε το κάθε τμήμα ως σημαντικά στηρίγματα της ζωής τους και η στέγη είναι το σύνθημα που επέλεξε το κάθε τμήμα να αγκαλιάζει το οικοδόμημά του και να ακούγεται στην κοινωνία.
β. Αντιπροσωπεία μαθητών έφερε την αξία του κάθε τμήματος στο γραφείο των καθηγητών και στο τμήμα υποδοχής των προσφύγων συμμαθητών, οι οποίες τοποθετήθηκαν περιμετρικά μέσα στους χώρους, με σκοπό να μεταφραστούν στη γλώσσα των δικών μας προσφύγων συμμαθητών, δώρο που στοχεύει στην ενότητα και στην επικοινωνία.
γ. Στον προαύλιο χώρο του σχολείου παρατάχθηκε όλο το σχολείο σε 13 κύκλους -όσα και τα τμήματα- όπου οι μαθητές αντάλλαξαν μεταξύ τους αξίες γραμμένες σε μπαλόνια, μεταφέροντας, αγκαλιάζοντας και ενθαρρύνοντας την προσπάθεια για ισότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας.
Καθηγητές και μαθητές ευχηθήκαμε από καρδιάς Καλές Γιορτές μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ικανοποίησης, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που επιφέρει μία ποικιλόμορφη και συμπεριληπτική σχολική κοινωνία.
Ευχαριστούμε θερμά όλη τη Διεύθυνση και όλο το Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου για την συμπόρευση στο βιωματικό κομμάτι, αλλά κυρίως την ομάδα των κ Πέτρου Αλέξανδρου, Σταματούκου Βιβής, Πολέ Ιάσονα, Μακρή Έφης και Γεωργίου Ελένης για την υποστηρικτική συνεργασία στις θεωρητικές και βιωματικές δράσεις προς την κ. Παπαγεωργίου Ελένη που ήταν η υπεύθυνη της υλοποίησης του όλου έργου.
Το “Αστέρι της Ευχής”.
Όπως ήδη γνωρίζουμε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή) Ελλάδας εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών που νοσούν από μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Μια ευχή δεν είναι απλά μια ευχή, είναι πολλά παραπάνω. Είναι φως στο σκοτάδι. Είναι ο τρόπος να ξαναγίνει ένα παιδί, παιδί. Μέσω του προγράμματος “Αστέρι της Ευχής,” το οποίο υλοποιείται για 23η χρονιά με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (αρ.πρωτ. Φ.2.1/ΜΓ/68152/126587/Δ7 & Φ.14/118351/ΦΔ/125759/Δ1) δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μαθητή με το συμβολικό ποσό των 2€ να αποκτήσει το δικό του Αστέρι και να βοηθήσει ένα παιδί που μάχεται για τη ζωή του. Το « Κάνε-Μια-Ευχή » αποτελεί φάρο ελπίδας & χαράς για τα παιδιά που δοκιμάζονται. Σε μια εποχή λοιπόν που ο φόβος της ασθένειας έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλων, το σχολείο μας ,θέλοντας για άλλη μια χρονιά να συμβάλει στην προσπάθεια του οργανισμού να εκπληρώσει τις ευχές των παιδιών,πήρε και πάλι μέρος στο πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής» και έτσι οι μαθητές μας μαζί με τα υπόλοιπα στολίδια έβαλαν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους και τα αστεράκια που αγόρασαν γι’αυτό το σκοπό.
Ελπίζουμε πως όλοι μαζί και φέτος, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εθελοντές του οργανισμού θα καταφέρουμε με την προσφορά μας να στείλουμε το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της ζωής.
Έμπρακτη αλληλεγγύη.
Οι μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου με πρωτοβουλία του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου μας ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ευαισθησία στην ανάγκη του συνομηλίκου τους Γιάννη που η υγεία του δοκιμάζεται από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με αργή και χρηματοβόρα αποκατάσταση.Για τον λόγο αυτό συγκέντρωσαν και παρέδωσαν στον θείο του κ.Αντωνόπουλο Γιώργο ένα σεβαστό χρηματικό ποσό προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί στην ανακούφιση του Γιάννη ο οποίος ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά μέχρι την οριστική του ίαση.Σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο του εμείς, για ένα πράγμα μπορούμε να τον διαβεβαιώσουμε, πως δεν είναι μόνος του.Του ευχόμαστε όλοι περαστικά και να βγει νικητής στον μεγάλο αγώνα που δίνει.
Ένα διαφορετικό τραγούδι για την ημέρα ΑΜΕΑ
Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας με αφορμή την ιδιαίτερη ημέρα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες προετοίμασε στην ελληνική νοηματική γλώσσα το τραγούδι « Ένα παιδί » που δανείστηκε από την σχολή Νοηματικής Γλώσσας της Κέρκυρας. Η παρουσίασή του έγινε από 8 μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας που δούλεψαν για πολλές ημέρες με χαρά και ενθουσιασμό με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Κυρικλίδου Συμέλας. Βασικοί στόχοι της όλης προσπάθειας ήταν αφενός η γνωριμία των μαθητών με την νοηματική γλώσσα και αφετέρου η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν την διαφορετικότητα, την αλληλοβοήθεια και τον αμοιβαίο σεβασμό, έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που θα προωθεί την ισότητα, την δικαιοσύνη, την αγάπη.
Η “Ωρα του Κώδικα”.
Η “Ώρα του Κώδικα” λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Εκπαιδευτικής Εβδομάδας στην Επιστήμη των Υπολογιστών (https://csedweek.org). η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 6-12 Δεκεμβρίου.
Η δράση αυτή διοργανώνεται από την Code.org, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση της εκπαίδευσης στην τεχνολογία και στον προγραμματισμό των υπολογιστών. Στη σύγχρονη εποχή κάθε μαθητής/τρια πρέπει να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον προγραμματισμό, μέσω του οποίου μπορεί να καλλιεργήσει δεξιότητες επίλυσης, προβλημάτων, λογικής και δημιουργικότητας.
Η “Ώρα του Κώδικα” λοιπόν, ουσιαστικά είναι μια εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών, η οποία με το σύνθημα «όλοι μπορούν» αποσκοπεί στο να παροτρύνει οποιονδήποτε να καταλάβει έμπρακτα ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και τον προγραμματισμό.
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια μαθητές/τριες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν δοκιμάσει μια “Ώρα Κώδικα.” Ουσιαστικά είναι μια εισαγωγή, μιας ώρας σε διάρκεια, στον προγραμματισμό των υπολογιστών, προκειμένου οι μαθητές /τριες να αντιληφθούν ότι μπορούν να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία μιας οποιασδήποτε γλώσσας προγραμματισμού σε ένα τόσο μικρό διάστημα.
Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εκπαίδευσης Τεχνολογίας Υπολογιστών συμμετείχε στη δράση ” Η Ώρα του Κώδικα (Hour Of Code)”, με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων Α5, Β2, Β3, Β4, Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, οι οποίοι πειραματίστηκαν σε προγραμματιστικές δραστηριότητες (https://hourofcode.com/gr/learn) και απέκτησαν με αυτόν τον τρόπο νέες και ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με την επιστήμη της πληροφορικής.
Οι μικροί Animators σας εύχονται “Καλά Χριστούγεννα”
το Animation δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα Animatron από τις μαθήτριες Μαίρη και Νεφέλη της Α’ Γυμνασίου
περισσότερα animations στο κανάλι του Εργαστηρίου Πληροφορικής
Εργαστήριο Πληροφορικής 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας
Συμμετοχή μαθητών της Α Γυμνασίου στο UTEC LAB του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου
Οι μαθητές της Α Γυμνασίου συμμετείχαν σε on line 2/ωρο εργαστήριο (εξ αποστάσεως), με το UTEC LAB, του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με την χρήση ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, κατάλληλων λογισμικών, ψηφιακών εργαλείων και Visual Computing
Τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν ήταν:
1. 2D Animation. Τεχνικές για δημιουργία ταινίας animation
Οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε animators και ανακαλύπτουν τις τεχνικές του 2D animation, τους τρόπους που δημιουργείται, τις βασικές του αρχές και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του κλάδου.
2. Μικροί Αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μια βιώσιμη πόλη. Visual Computing και αστικός σχεδιασμός
Σκοπός του εργαστηρίου, είναι να εισάγει τους μαθητές στην έννοια της βιώσιμης πόλης και στις αρχές του αστικού σχεδιασμού.
Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στα super market “Σκλαβενίτης”
Ευχαριστούμε θερμά τα super market Σκλαβενίτης που ανταποκρίθηκαν για ακόμη μία χρονιά στο αίτημά μας για οικονομική υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του σχολείου μας, με τη χορήγηση επιταγής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε υλικά αναγκαία για τη μαθησιακή διαδικασία.
Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Ο Νέλσον Μαντέλα, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εικοστού αιώνα, ήταν ένας άνθρωπος που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του εμπνέει ακόμη υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής προβλήθηκε στο σχολείο μας η ταινία ‘’Invictus’’ ,στην οποία περιγράφεται πώς ο Νέλσον Μαντέλα χρησιμοποίησε τον αθλητισμό για να ενώσει τη χώρα του με το σύνθημα «Μία ομάδα, μία χώρα». «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει.Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα σε μέρη, όπου υπάρχει μόνο απόγνωση».
Νέλσον Μαντέλα.