ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2015-2016
Τη σχολική χρονιά 2015-2016 στο σχολείο μας υλοποιούνται 2 πολιτιστικά προγράμματα, 2 περιβαλλοντικά και 1 πρόγραμμα Αγωγής Υγείας.
Τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Επιλέγω τη Ζωή – Γυρίζω την πλάτη μου στις εξαρτήσεις»
Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Ψυχική Υγεία, Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη». Σε αυτό η ομάδα θα ασχοληθεί με τα εξής: αυτογνωσία – αυτοεκτίμηση, αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, αυτοπεποίθηση-αποφασιστικότητα, κατανόηση επιρροών, λήψη απόφασης, αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου, του αλκοόλ, των ναρκωτικών ουσιών. Επιδιώκουμε την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Βασικός σκοπός να κατανοήσουν τα παιδιά ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής και της υγείας τους, αποκτώντας ικανότητες, ώστε υπεύθυνα και συνειδητά να αποφασίζουν για τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών. Το Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Δευτέρα, μετά τη λήξη των μαθημάτων (14:50 – 15:10) από τις καθηγήτριες Μητσάκη Κλεοπάτρα (ΠΕ02), Σκούρα Ευσταθία (ΠΕο2) και Λεονταρίδη Ιωάννα (ΠΕ 16.01).
2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Φωτογραφικό Εργαστήρι”
Από τον εκπαιδευτικό Πέτρου Αλέξανδρο.
Όπως και στα άλλα προηγούμενα προγράμματα, στόχος μας είναι αρχικά η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα οπτικά ερεθίσματα και στην κωδικοποίηση αυτών, όταν τα συλλάβουμε μέσα από το φωτογραφικό φακό. Επίσης ασχολούμαστε με τα στοιχεία που κάνουν μια φωτογραφία ενδιαφέρουσα για τον θεατή, όπως και η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που κάθε φωτογραφία μεταφέρει. Ξεκινώντας από το φως ως το κυρίαρχο «υλικό», συνεχίζοντας με τη σύνθεση του φωτογραφικού κάδρου (χρώματα, φωτοσκιάσεις, προοπτική κ.α.) αλλά και τη χρήση/χρηστικότητα των φωτογραφιών, επιχειρούμε να καλλιεργήσουμε την αισθητική των μαθητών σε σχέση με τη φωτογραφία. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις μας έχουν ως αντικείμενο (ενδεικτικά): α. τεχνικές λήψεις, β. το σχολιασμό φωτογραφιών γνωστών και λιγότερο γνωστών φωτογράφων, γ. τη θεωρία της φωτογραφίας, δ. φωτογραφικά θέματα επιλογής που προετοιμάζουν οι μαθητές έως την επόμενη συνάντηση, ε. παρουσίαση των επιλεγμένων από τους μαθητές φωτογραφιών, ανάλογα με το θέμα όπως και ο σχολιασμός τους από όλη την ομάδα κ.α.
3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Αρωματικά φυτά και βότανα»
Το πρόγραμμα παρακολουθούν τριάντα μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι θέλουν να μάθουν για τα βότανα και τη χρήση τους. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, θα γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή των βοτάνων, τη σχέση τους με τον πολιτισμό, τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους και τη χρησιμότητάς τους στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Θα ερευνήσουν τις γνώσεις που έχει το οικείο τους περιβάλλον για τα βότανα, θα καταγράψουν τις απόψεις τους, θα ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις τους και θα προχωρήσουν σε κατασκευές (βοτανολόγιο, βοτανόδεντρο, αφίσα, πανό, αρωματικά λάδια). Όλοι μαζί, θα δημιουργήσουν ένα βοτανόκηπο εντός του σχολείου, θα ακούσουν ειδικούς, θα καταλήξουν σε συμπεράσματα τα οποία θα παρουσιάσουν και θα εξορμήσουν στη φύση. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αναγνωρίσουν την αξία των βοτάνων και την προσφορά τους στον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να πειραματιστούν, να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν και να χαρούν κατά τη διάρκεια μίας διαδρομής που διαπραγματεύεται το σεβασμό και τη σωστή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Παρασκευή, μετά τη λήξη των μαθημάτων (14.50-15.10) από τις κ. Παπά Δέσποινα, Παπαγεωργίου Ελένη και Μάλλιαρη Ιωάννα.
4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ανατολή, χαμένες πατρίδες, προσφυγιά: αναζητώντας τα ίχνη τους στον τόπο μου»
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Οι μαθητές των δύο σχολείων θα αναζητήσουν πληροφορίες για τη ζωή των Ελλήνων που ζούσαν στη Σμύρνη, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη πριν την Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την αντιμετώπισή τους από τον ντόπιο πληθυσμό, τις συνήθειες και τα έθιμα που επιβιώνουν στο σήμερα, τον τρόπο ζωής, την οικονομική και πνευματική τους ανάπτυξη. Επιπροσθέτως οι μαθητές θα εντοπίσουν τις αιτίες που οδηγούν τους λαούς στην προσφυγιά. Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών και να εξοικειωθούν με το προσφυγικό και μουσουλμανικό στοιχείο του τόπου. Ακόμη, να γνωρίσουν τους λόγους που οδηγούν τους λαούς στην προσφυγιά σήμερα και να ευαισθητοποιηθούν με την ανθρωπιστική και κοινωνική διάσταση του θέματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Πέμπτη μετά τη λήξη των μαθημάτων (14:50-15:10) από τις καθηγήτριες του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας : Παπά Δέσποινα, Κρητικού Ελένη και Σταματούκου Παρασκευή.
5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Γνωρίζω, εξερευνώ, προστατεύω το μαγικό κόσμο του Δάσους»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στη θεματολογία: Ενεργός πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, Εθελοντισμός, ΜΚΟ και είναι μέλος του Δικτύου «Δάσος» του ΚΠΕ (Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Μουζακίου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 30 μαθητές της Α’ Γυμνασίου, οι οποίοι λειτουργούν σε 6 ομάδες (Αετοί, Λύκοι, Σκιουρίνες, Άγριο Τριαντάφυλλο, Λαγοί, Τσακάλια). Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, μετά τη λήξη των μαθημάτων (14:50 – 15:10) από τις καθηγήτριες Βατίκαλου Γιούλη (ΠΕ04.04) και Λουκαδάκη Σωτηρία (ΠΕ19). Οι στόχοι του προγράμματος είναι: Γνωστικοί: Είδη δασών, δασική χλωρίδα και πανίδα, ρόλος του δάσους στη σταθερότητα του μικροκλίματος και την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχοενόχληση, τις πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους, υποβάθμιση του δάσους (πυρκαγιές, ανορθόδοξη υλοτόμηση, μη ορθολογική τουριστική ανάπτυξη), ορθολογική/αειφορική διαχείριση, πυροπροστασία, επαγγέλματα του δάσους, δημιουργία video και παρουσιάσεων.
Ψυχοκινητικοί: Χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, χειρισμός οπτικών μικροσκοπίων. Συναισθηματικοί: Συνεργασία και επικοινωνία εντός της ομάδας, σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, δημιουργική και συνθετική έκφραση, ανάπτυξη στάσεων, αξιών και συμπεριφορών υπέρ της προστασίας των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος. Κάποιες από τις προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος είναι η ενημέρωση των μαθητών από εκπροσώπους σχετικών φορέων (Διεύθυνση Δασών – Δασαρχείο Ευβοίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευβοίας, Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Ψαχνών) και η δυνατότητα των μαθητών να αλληλεπιδράσουν μαζί τους διατυπώνοντας ερωτήματα, η επίσκεψη στο αισθητικό δάσος Στενής Δίρφυος, η δημιουργία ιστολογίου στο οποίο θα αναρτώνται οι εργασίες των μαθητών, η μικροσκοπική παρατήρηση δασικών ειδών, η κατασκευή φυτολογίου με δασικά είδη, η επίσκεψη σε ΚΠΕ.