Ενημερωτική συνάντηση με εκπρόσωπο του “Συνήγορου του πολίτη”
Την Πέμπτη 20-2-2020 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημερωτική συνάντηση με την εκπρόσωπο του “συνήγορου του πολίτη”,ειδικευμένη σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, κ.Τσαγκάρη, μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντός μας για την ανάδειξη της λειτουργίας του θεσμού αλλά και την έμπρακτη εφαρμογή του.Η κ. Τσαγκάρη αφού πραγματοποίησε εισήγηση με το αντίστοιχο θέμα στην αίθουσα εκδηλώσεων για την ενημέρωση όλου του μαθητικού δυναμικού, ασχολήθηκε στη συνέχεια για δύο διδακτικές ώρες με μία ομάδα μαθητών από την Α’ και Β’ τάξη τους οποίους ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού με στόχο να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένοι μαθητές ως πολλαπλασιαστές για τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου.Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με γνήσιο ενδιαφέρον και πολύ ενθουσιασμό στο νέο ρόλο τους.Τέλος η κ. Τσαγκάρη ενημέρωσε τον σύλλογο διδασκόντων σε έκτακτη συνεδρίαση για τον λόγο ύπαρξης του “Συνήγορου του παιδιού” καθώς και για τον ρόλο του.
Η πρωτοβουλία μας να εμπλακούμε με ενεργό τρόπο σε θέματα ευαισθητοποίησης γύρω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα του παιδιού αποδείχθηκε τόσο χρήσιμη όσο και απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μας δε διαφεύγουν από τον κίνδυνο καταπάτησης και μη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους.
Διδακτική επίσκεψη στο εβραϊκό μουσείο.
Με τον όρο «Ολοκαύτωμα» αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη γενοκτονία στην παγκόσμια ιστορία, τη γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί. Στα κολαστήρια του θανάτου, εξολοθρεύθηκαν με βασανιστήρια, τουφεκισμό, δηλητηριώδη αέρια, από την πείνα, τις ασθένειες και την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία, εκτός από τους Εβραίους, και Ρομά, αιχμάλωτοι πολέμου, πολιτικοί κρατούμενοι, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι, ανάπηροι και άλλοι. Στο μεγαλύτερο μέρος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης εκτυλίχτηκε η πλέον αδιανόητη βαρβαρότητα.
Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι, εκείνη την ημέρα του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον στρατό των συμμάχων.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά και στο πλαίσιο της σύνδεσης των μαθημάτων με εκπαιδευτικές επισκέψεις ,λίγες ημέρες μετά την ημέρα μνήμης επισκεφτήκαμε μαζί με τους μαθητές δύο τμημάτων της Β’ Γυμνασίου το εβραϊκό μουσείο στην Αθήνα.Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του δράματος των Εβραίων τόσο μέσα από την λεπτομερή παρουσίαση της ομιλίτριας όσο και μέσα από την παρακολούθηση σχετικού βίντεο.Εκείνο όμως που πραγματικά τα ευαισθητοποίησε ήταν τα διάφορα αντικείμενα που έχουν σωθεί από εκείνη τη ζοφερή περίοδο όπως στολές κρατουμένων,προσωπικά μικροαντικείμενα,ρολόγια,φωτογραφίες,που συνδέονται με πικρές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο την κτηνωδία του ναζισμού.
Ελπίζουμε ο άνθρωπος να μην ξεχάσει ποτέ τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του, όχι για να βασανίζεται από αυτές αλλά για να μπορέσει μέσα από την επίγνωση των λαθών του παρελθόντος να αποφύγει την επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΥΤΑΡΑ
Με την περιβαλλοντική ομάδα της Α’ τάξης του σχολείου μας και στο πλαίσιο του προγράμματος: <<Προστατεύω το περιβάλλον! Ανακυκλώνω!>>, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη – δράση στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας (Σχολή Μυταρά). Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών, που διοργάνωσε το Εργαστήρι Τέχνης, μετά από δική μας αίτηση. Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία, αλλά και τον σκοπό της Σχολής, που είναι η πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης μας. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες, έτσι ώστε τα παιδιά κάθε ομάδας να μένουν στην ίδια γειτονιά. Με την καθοδήγηση καθηγητριών της Σχολής, με την χρήση χαρτιού και χρωμάτων που δόθηκε στους μαθητές, αλλά και με την χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών, που συγκέντρωσαν και μετέφεραν τα παιδιά από το σχολείο στο Εργαστήρι, η κάθε ομάδα δημιούργησε σε μακέτα τη δική της γειτονιά. Με πολύ μεράκι, οι μαθητές δημιούργησαν εξαιρετικά έργα και βίωσαν την αξία που έχει η επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσα από την τέχνη, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ευχαριστούμε πολύ τις υπεύθυνες της Σχολής Μυταρά, κυρίες: Παπαμανώλη Βασιλική και Λοβέρδου Βασιλική για την συνεργασία, αλλά και τις καθηγήτριες κυρία Κουζούνη Μίνα και κυρία Μπουντρή Τάνια, που κατάφεραν να μας ενθουσιάσουν και να μας μεταδώσουν πνεύμα δημιουργικότητας, σε όλη τη διάρκεια της δράσης.
Οι 35 μαθητές / τριες της Περιβαλλοντικής ομάδας της Α’ τάξης και οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Χατζηνικολάου Ελένη, Κουτσούκου Ελένη και Σταματούκου Παρασκευή.
Ημερίδα της ΕΘΝ.Ο.Α. Στο Κλειστό Στάδιο Κανήθου.
Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α) υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, δίνοντας έμφαση στα παιδιά και τους νέους της Ελλάδος.
Η διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελληνική Επικράτεια , η καλλιέργεια και η εφαρμογή των παιδαγωγικών και κοινωνικών αρχών του Ολυμπιακού κινήματος, το Fair Play, η συμβολή στην καταπολέμηση των φαινομένων του doping και της βίας στο χώρο του Αθλητισμού, η ευαισθητοποίηση των νέων στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω του Αθλητισμού και η ανάπτυξη της αντίληψης της αθλητικής κοινότητας σε θέματα βιωσιμότητος, αποτελούν μερικούς από τους στόχους των δράσεών της.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος η ΕΘΝ.Ο.Α. διοργάνωσε στις 29-1-2020 μια ημερίδα στο κλειστό στάδιο Κανήθου κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές κατά βάση της Γ’ Γυμνασίου των σχολείων της Χαλκίδας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Έλληνες Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές και να δοκιμάσουν περισσότερο ή λιγότερο γνωστά ολυμπιακά αθλήματα. Οι μαθητές μας γνώρισαν τους βασικούς κανόνες κάποιων ολυμπιακών αθλημάτων και στη συνέχεια διασκέδασαν προσπαθώντας να τους εφαρμόσουν όσο το δυνατό καλύτερα με τη βοήθεια πάντοτε των έμπειρων αθλητών που ήταν εκεί γι αυτόν τον σκοπό.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης,στο πλαίσιο της συνεργασίας με το CSI Institute, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που επιθυμεί να παρέχει δωρεάν επιμόρφωση στο κοινό για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, η κ..Κέλλη Ιωάννου,κλινική εγκληματολόγος,σύμβουλος οικογένειας και υποστήριξης θυμάτων και Διευθύντρια του Ινστιτούτου, ενημέρωσε τους μαθητές για την σωστή χρήση του Διαδικτύου αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ίδιοι όταν δεν εφαρμόζουν τους βασικούς κανόνες της.
Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την πολύ πετυχημένη εκδήλωση που κατάφερε να ψυχαγωγήσει αλλά και να προβληματίσει τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.