Αρχική » 2015 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2015

European Radio Logo

Translate

Μάρτιος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ιστορικό

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

r2
Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δεν είναι η καταγωγή αλλά μόνο η αρετή που τους κάνει να διαφέρουν. Βολταίρος

 

Στις 21 Μαρτίου 1960, 70 φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής έχασαν τη ζωή τους από εν ψυχρώ πυροβολισμούς της ρατσιστικής αστυνομίας. Μετά από έξι χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του ρατσισμού. Η ημέρα αυτή είναι “δεμένη” όσο καμία άλλη με οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Γιατί η αρχή της είναι μία και είναι αυτή: να σεβόμαστε τους άλλους ανθρώπους. Και να προστατεύουμε όλοι μαζί το δικαίωμα καθενός ξεχωριστά να είναι διαφορετικός, αλλά και να πιστεύει και να ακολουθεί τις ιδέες, τη θρησκεία, τις πεπειθήσεις του. Σε μια δίκαιη κοινωνία χωράμε όλοι. Όταν εξορίζεται η ανθρωπιά, η λογική και τα δικαιώματα, τότε δε χωράει κανείς.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας κατανοώντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι θετικές ενέργειες  για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, προχώρησαν σε συζήτηση και σχετική δράση την Παρασκευή 20-3-2015, εκφράζοντας την άποψή τους για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, χωρίς διακρίσεις, απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην οποία θα ζούμε αρμονικά όλοι μαζί και θα έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες…

Στις 21 Μαρτίου πιανόμαστε χέρι -χέρι και απαιτούμε να ζούμε ειρηνικά και δημιουργικά.

Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο”. Νέλσον Μαντέλα

 

Να πολεμήσουμε το ρατσισμό στις γειτονιές και στις συνειδήσεις μας...
Να πολεμήσουμε το ρατσισμό στις γειτονιές και στις συνειδήσεις μας…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΕξουαλικη διαπαιδ

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα εφηβείας και διαφυλικών σχέσεων από την κ. Καλλιόπη Τσεμπέρη. Η κ. Τσεμπέρη είναι σύμβουλος του Ελληνικού Οικογενειακού Προγραμματισμού και του Κ.Ο.Π. της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, με πολύ μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και στην επαφή με τους μαθητές των σχολείων της χώρας. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στη Συνεδριακή Αίθουσα της Νομαρχίας, με πρωτοβουλία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Εύβοιας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

 

Ο κ. Καρβελάς ενημερώνει τα παιδιά
Ο κ. Καρβελάς ενημερώνει τα παιδιά

 

Την 6η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον κ. Γιώργο Καρβελά, Επιμελητή Ανηλίκων στο Δικαστήριο Ανηλίκων Χαλκίδας, για το σύνθετο αυτό φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αποτύπωσαν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους σε ζωγραφιές και κολλάζ, εκφράζοντας την επιθυμία τους «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ». 

Μία από τις πολλές δημιουργίες
Μία από τις πολλές δημιουργίες των παιδιών

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

KABAFHSΣτα πλαίσια του μαθήματος της “Νεοελληνικής Λογοτεχνίας” και μετά από την επεξεργασία του ποιήματος του Κ.Π.Καβάφη “Όσο μπορείς”, η μαθήτρια της Γ Γυμνασίου Κοίλιαρη Άννα έγραψε λίγες σκέψεις για το πραγματικό νόημα της ζωής…

Το νόημα της ζωής είναι  να ζούμε αληθινά, πραγματικά. Να ζούμε την κάθε στιγμή, να την βιώνουμε και να συμμετέχουμε σε αυτή, όχι να είμαστε αμέτοχοι και παθητικοί θεατές. Γιατί, η ζωή μας δόθηκε πάνω από όλα για να την ζήσουμε, όχι απλά να την διασχίσουμε. Υποθέτοντας πως η ζωή είναι μια γραμμή, με αρχή τη γέννηση και τέλος το θάνατο –κοινή για όλους μας-, κανένας δεν έχει την ίδια γραμμή. Εμείς μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ορίζουμε το τέλος της, αλλά μπορούμε να ορίζουμε τη διαδρομή της.  Η γραμμή της ζωής μπορεί να είναι καμπυλωτή, κυματοειδής, τεθλασμένη ή ευθεία. Όπου ευθεία η άχρωμη ζωή, την οποία απλά διασχίζουμε, ενώ καμπυλωτή, κυματοειδής και τεθλασμένη είναι η ζωή με γέλια, χαμόγελα, επιτυχίες, αποτυχίες, νίκες, ήττες..Η ζωή στην οποία συμμετέχουμε, την οποία βιώνουμε.

   Το νόημα της ζωής είναι να έχουμε ανθρωπιά. Το να γεννιόμαστε άνθρωποι δεν μας καθιστά ανθρώπους. Το να έχουμε αισθήματα, το να μάθουμε να σεβόμαστε, μας καθιστούν όμως. Το να έχουμε αισθήματα και συναισθήματα μάς φανερώνει μια άλλη όψη της ζωής. Μιας ζωής  την οποία αξίζει να ζήσουμε. Γιατί τι είναι η ζωή χωρίς αγάπη και ικανότητα να καταλαβαίνεις τους άλλους, να τους βοηθάς, να τους νιώθεις; Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την ικανοποίηση πουβιώνεις, όταν βοηθάς, όταν προσφέρεις στον συνάνθρωπο σου. Το να  προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας, ηλικίας, είναι από τις στιγμές ευτυχίας και ανθρωπιάς τις οποίες η ζωή μας προσφέρει απλόχερα αλλά τις δεχόμαστε δύσκολα.

Το νόημα της ζωής είναι να μην είμαστε μόνοι. Να έχουμε φίλους, οικογένεια, άτομα που μας αγαπούν, άτομα τα οποία θα μπορούν να μας στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές και να μοιραστούμε μαζί τους την χαρά μας. Άτομα που αξίζει να βρίσκονται δίπλα μας.

Το νόημα της ζωής είναι να πραγματοποιούμε τους στόχους μας. Να ξεπερνάμε τα όνειρά και τις αντοχές μας. Να πραγματοποιούμε όσα θεωρούμε ακατόρθωτα.

Το νόημα της ζωής είναι να ζούμε τη ζωή μας, όπως εμείς θέλουμε, όπως μας αρέσει, μας ευχαριστεί, μας γεμίζει. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι δική μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την ελέγχει, να την κρίνει, να την υποδουλώνει.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση