Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ’ Γυμνασίου στα Γιάννενα και την αρχαία Δωδώνη
Τα Γιάννενα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός καθώς συνδυάζουν φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία. Αυτή την πόλη επιλέξαμε φέτος για την εκπαιδευτική εκδρομή της Γ’ Γυμνασίου με τη συμμετοχή του προγράμματος “θεατρικό εργαστήρι”, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Απριλίου.Το πρώτο μέρος που μας εντυπωσίασε στη διαδρομή μας ήταν το πανέμορφο Μέτσοβο όπου σταματήσαμε το μεσημεράκι για φαγητό.Τα βουνά γύρω μας χιονισμένα αλλά το χωριό ηλιόλουστο, μας επέτρεψε να χαρούμε τα γραφικά δρομάκια και να απολαύσουμε τις νόστιμες λιχουδιές του. Απογευματάκι πια φτάσαμε στα Γιάννενα, τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και βγήκαμε για μια αναγνωριστική βόλτα στην πόλη.
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για την αρχαία Δωδώνη όπου θαυμάσαμε τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο και γνωρίσαμε με τη βοήθεια των ξεναγών μας το «μαντείο των ήχων» όπως λέγεται καθώς οι χρησμοί δίνονταν στους πιστούς μετά από μελέτη του θροΐσματος των φύλλων της ιερής βελανιδιάς που υπήρχε στο σημείο αλλά και των ήχων που προκαλούσε ο αέρας στους χάλκινους λέβητες που ήταν αφιερωμένοι στον Δία. Το σπουδαιότερο κτίσμα της περιοχής βέβαια είναι το αρχαίο θέατρο, κτισμένο τον 3ο αιώνα π.Χ. το οποίο χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό μας φαγητό στην πόλη επισκεφτήκαμε το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια αλλά και να επισκεφτούν το σπίτι-μουσείο στο οποίο δολοφονήθηκε ο Αλή-πασάς καθώς και την ιερά μονή των Φιλανθρωπηνών (δυστυχώς ήταν κλειστή) που ξεχωρίζει για τη φημισμένη τοιχογραφία των εφτά σοφών της αρχαιότητας.
Το επόμενο πρωί μεταβήκαμε στο εντυπωσιακό σπήλαιο του Περάματος. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για την ανάδειξή του από τον σπηλαιολόγο Ιωάννη Πετρόχειλο,να θαυμάσουμε τους ιδιαίτερους σχηματισμούς των σταλακτιτών και σταλαγμιτών και να αναλογιστούμε το μεγαλείο της φύσης μέσα στις τεράστιες αίθουσές του. Το ίδιο απόγευμα περπατήσαμε στην παλιά πόλη μέσα στο κάστρο. Επισκεφτήκαμε το Ιτς-Καλέ (εσωτερικό κάστρο) και περιηγηθήκαμε στα μνημεία και στα μουσεία της περιοχής. Μπήκαμε στο Φετιχιέ-τζαμί(το τζαμί της κατάκτησης),δίπλα στο οποίο υπάρχει ο τάφος του ακέφαλου σώματος του Αλή-πασά, στο βυζαντινό μουσείο και στο εξαιρετικό μουσείο αργυροτεχνίας.
Η τελευταία ημέρα μας βρήκε όλους κουρασμένους μετά και από το βραδινό μας γλέντι σε μαγαζί με ζωντανή μουσική, ωστόσο είχαμε να δούμε και κάτι τελευταίο και πολύ εντυπωσιακό στον δρόμο της επιστροφής. Αυτό ήταν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του εξαιρετικού γλύπτη Παύλου Βρέλλη στο ιστορικό Μπιζάνι.Τα παιδιά πραγματικά εντυπωσιάστηκαν μπαίνοντας στη σκοτεινή σπηλιά που μας οδηγούσε μέσα από στενούς διαδρόμους και σκαλάκια από τη μία περίοδο της ιστορίας μας στην επόμενη ξεκινώντας από τα προεπαναστατικά χρόνια και φτάνοντας ως την κυρά της Ρω. Κάπου εδώ λοιπόν τελείωσε η πλούσια εκδρομή μας, Βραδάκι πια γυρίσαμε όλοι αποκαμωμένοι αλλά γεμάτοι καινούριες γνώσεις και εμπειρίες που θα μείνουν σε όλους μας αξέχαστες.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο παιδικό χωριό SOS
Τα τμήματα Β1 και Β2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο παιδικό χωριό SOS στη Βάρη. Μετά την προσφορά τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών, ακολούθησε ενημέρωση από υπεύθυνη του χωριού, η οποία απάντησε και σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση στον χώρο.
Επίσκεψη της Γ’ τάξης στην έκθεση μαθητικών δημιουργιών του 1ου ΕΚ Χαλκίδας σε συνεργασία με το 1ο, 2ο και 3ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας
Την Τρίτη 8 Απριλίου, οι μαθητές-τριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν την έκθεση μαθητικών δημιουργιών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου – ΕΠΑΛ Χαλκίδας στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού που προσφέρεται μέσω του μαθήματος των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Οι μαθητές-τριές μας περιηγήθηκαν στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυταρά όπου φιλοξενείται η έκθεση των μαθητικών δημιουργιών μαθητών-τριών του 1ου ΕΚ και των ΕΠΑΛ Χαλκίδας και ξεναγήθηκαν από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και από τους υπεύθυνους καθηγητές των αντίστοιχων τομέων εκπαίδευσης των τεχνικών σχολείων που οργανώνουν την μαθητική έκθεση. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες εξέλιξης που δίνονται μέσα από την τεχνική εκπαίδευση αλλά πρωτίστως, είδαν και θαύμασαν τις πολυποίκιλες δημιουργίες των μαθητών-τριών των αντίστοιχων σχολείων, που κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων. Επιγραμματικά αναφέρονται τομείς από τις μαθητικές δημιουργίες, όπως μηχανολογίας- ηλεκτρολογίας, οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων, αισθητικής- κομμωτικής, αγροτικών προϊόντων, σχεδίου- γραφιστικής, ρομποτικής τεχνολογίας και Πληροφορικής, ανακυκλώσιμες κατασκευές από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά κ.α.
Η επίσκεψη στην έκθεση βοήθησε σημαντικά τους μαθητές-τριες της Γ τάξης του σχολείου μας να διευρύνουν τον ορίζοντα των επαγγελματικών επιλογών και κατευθύνσεων που δύνανται να ανοιχτούν στο άμεσο μέλλον τους.
Συγχαίρουμε ιδιαίτερα τον κ. Γεωργόπουλο Ευάγγελο για την εξαιρετική οργάνωση και τον ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία στην έκθεση των μαθητικών δημιουργιών των σχολείων Επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Συμμετοχή του σχολείου μας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου
Το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχει στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό στάδιο Χαλκίδας την Τρίτη 8/4/2025. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με ενθουσιασμό, αθλητικό πνεύμα και ομαδικότητα.
Η συμμετοχή μας ήταν δυναμική, με πολλές αξιοσημείωτες επιδόσεις σε διάφορα αγωνίσματα, όπως τα 80 , 150 και 1000 μέτρα, το άλμα εις μήκος, τη σφαίρα και το ύψος. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους/στις μαθητές/τριες που κατάφεραν να διακριθούν και να αποσπάσουν μετάλλια, γεμίζοντάς μας υπερηφάνεια.
Περισσότερο από τις διακρίσεις, όμως, αυτό που μετράει είναι η εμπειρία, η προσπάθεια και η χαρά της συμμετοχής. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους!!!
Το “Δέντρο της Συμπερίληψης” του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας στην Εκδήλωση του ΙΣΝ
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας με μια ομάδα μαθητών και μαθητριών συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στον χώρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην έννοια της συναίνεσης και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να ενισχύσει τον δημοκρατικό διάλογο στα σχολεία, να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών και να καλλιεργήσει αξίες όπως ο σεβασμός, η συνεργασία και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα (διά ζώσης και διαδικτυακά), παρουσιάζοντας τα δικά τους projects και δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.
Το σχολείο μας παρουσίασε το έργο του, με τίτλο “Το Δέντρο της Συμπερίληψης”. Η ιδέα γι’ αυτό γεννήθηκε μέσα από τα μαθήματα της Λογοτεχνίας και των Ξένων Γλωσσών στα οποία οι μαθητές/μαθήτριές μας προβληματίστηκαν μέσα από κείμενα και συζητήσεις πάνω σε θέματα κοινωνικής αδικίας, αποκλεισμού και ρατσισμού. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν με την καθοδήγηση της καθηγήτριας εικαστικών ένα έργο που θα αποτυπώνει την ιδέα της αποδοχής και της ισότητας.
Ο κορμός του δέντρου μας συμβολίζει τις κοινές αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους, ενώ τα πολύχρωμα φύλλα αντιπροσωπεύουν τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Σε κάθε φύλλο, μαθητές και μαθήτριες έγραψαν μηνύματα ενθάρρυνσης, ελπίδας και αλληλεγγύης σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Έγραψαν τα σλόγκαν τους στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά γιατί, όπως είπαν:
– “Η ισότητα και ο σεβασμός είναι παγκόσμιες αξίες. Δεν αφορούν μόνο μια χώρα ή μια γλώσσα, αλλά όλους τους ανθρώπους”.
– “Θέλουμε το μήνυμά μας να μπορεί να διαβαστεί από περισσότερους ανθρώπους”.
– “Αντανακλά τη δική μας πραγματικότητα. Στο σχολείο μας, όπως και στην κοινωνία, υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα. Η πολυγλωσσία είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας”.
– “Δείχνει ότι η εκπαίδευση μάς ενώνει. Μαθαίνουμε ξένες γλώσσες όχι μόνο για να επικοινωνούμε, αλλά και για να κατανοούμε διαφορετικούς πολιτισμούς και να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ μας”.
Τα τέσσερα πολύχρωμα πουλιά μεταφέρουν το μήνυμα της αποδοχής και του σεβασμού σε όλον τον κόσμο και στο ράμφος τους υπάρχει χαϊκού με σχετικό περιεχόμενο: ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ δε σημαίνει ομοιομορφία, αλλά αποδοχή της πολυμορφίας – Όλοι μαζί δημιουργούμε ένα όμορφο, πολύχρωμο δέντρο, στο οποίο κάθε φύλλο έχει τη δική του θέση και αξία!
Η παρουσίαση του έργου στην εκδήλωση συνοδεύτηκε από μια σύντομη περιγραφή της διαδικασίας δημιουργίας του και των αξιών που θέλουμε να μεταδώσουμε. Η συμμετοχή μας σε αυτή την εκδήλωση ήταν για εμάς μια εμπειρία χαράς, συγκίνησης και περηφάνιας, αφού αισθανθήκαμε ότι το σχολείο μας έγινε μέρος ενός ευρύτερου διαλόγου για έναν κόσμο πιο συμπεριληπτικό και δίκαιο.
2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
Η 2 Απριλίου (ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.
Αναλογιζόμενοι τα πολλαπλά οφέλη της δημιουργικής ενασχόλησης των παιδιών με το βιβλίο, το τμήμα Α2 του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας έφτιαξε εξώφυλλα- αφισάκια (blurbs) έχοντας ως αφορμή την ημέρα αυτή.
Εμείς διαλέξαμε το βιβλίο του Shel Silverstein “Το Δέντρο που έδινε ” και το αποτυπώσαμε με όμορφες εικόνες των παιδιών, αφού προηγήθηκε συζήτηση στην τάξη για τα μηνύματα που περνούν μέσα από αυτό το υπέροχο βιβλίο, για τη σωστή διαχείριση συναισθημάτων και ανθρωπίνων σχέσεων. Προσεγγίσαμε επίσης και την “πράσινη” διάσταση του βιβλίου καθώς αγγίζει και το θέμα της προστασίας του φυσικού τοπίου.
Αξίζουν πολλά μπράβο στα παιδιά, στα υπέροχα αυτά πλάσματα, για την ενασχόλησή τους ( και) σε αυτό το project 👏👏👏
great_students_work_miracles ❣️
Eκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο
Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο.
Ένα μέρος της Α’ Γυμνασίου επισκέφθηκε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (ΚΕΣ), συμμετέχοντας στο καινοτόμο πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης: Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα» (Digital Library Program – DLP). Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν σύγχρονες μεθόδους μετάδοσης της γνώσης μέσω ψηφιακών βιβλιοθηκών και ενημερώθηκαν για τον ρόλο κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως το Harvard και το ΚΕΣ, στη διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας. Μέσα από μια διαδραστική και βιωματική παρουσίαση ήρθαν σε επαφή με τα νέα μέσα αναζήτησης και μελέτης, αντιλαμβανόμενα τη σημασία της τεχνολογίας στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Τα υπόλοιπα παιδιά της Α Γυμνασίου περιηγήθηκαν σύντομα στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, περπάτησαν στα στενά σοκάκια, θαυμάζοντας τα παραδοσιακά κτίρια και είδαν μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα: το Αρχαιολογικό Μουσείο, την ιστορική Πλατεία Συντάγματος και τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό για την ιδιαίτερη ιστορική του σημασία, καθώς μπροστά του δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Παράλληλα, η Β’ Γυμνασίου επισκέφθηκε το Πολεμικό Μουσείο και συμμετείχε σε ξενάγηση μέσα από την οποία γνώρισε σημαντικά γεγονότα και ήρωες της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Τα εκθέματα, οι στολές, τα όπλα και τα ιστορικά κειμήλια ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μαθητών/μαθητριών, προσφέροντάς τους μια βαθύτερη κατανόηση της διαδρομής του έθνους μέσα στους αιώνες.
Η εκδρομή άφησε σε όλους και όλες άριστες εντυπώσεις αποτελώντας μια πολύτιμη ευκαιρία για μάθηση έξω από τα όρια της σχολικής τάξης.