Ο μικρός τουρίστας-Μια βαλίτσα ταξιδεύει
Στις 05/04/2017 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας, με τους μαθητές της Α Γυμνασίου, η καινοτόμος – εκπαιδευτική – βιωματική δράση «Ο μικρός τουρίστας-Μια βαλίτσα ταξιδεύει» την οποία παρουσίασε η δημιουργός του Δρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Μ. ΓΚΡΙΜΠΑ.
Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της δράσης «Έλα μαζί μας», είναι δωρεάν για τους μαθητές και πραγματοποιείται με την εθελοντική συνεισφορά της εκπαιδεύτριας.
Αρχικά προσφέρθηκαν στους μαθητές ελληνικά γλυκίσματα για το «καλωσόρισμα» εισάγοντας την έννοια της τουριστικής φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα κατέδειξε τη δυναμική του τουριστικού τομέα αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δηλαδή μέσω του προγράμματος αναδείχθηκε ότι ο τουρισμός, ως ένας από τους κορυφαίους τομείς απασχόλησης για τη χώρα μας, άρα και για την Εύβοια, παρέχει σημαντικές ευκαιρίες βιοπορισμού, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς (ειδικότερα μετά την αποβιομηχάνιση της περιοχής αποτελεί διέξοδο για τους νέους). Ακόμα, η δράση είχε στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας μέσα από την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τα χαρακτηριστικά της βιοποικιλότητας, την διατροφική παραγωγή της περιοχής μας κ.ο.κ. Μάλιστα, λόγω του ότι η Εύβοια αποτελεί τουριστικό προορισμό, έγινε συζήτηση πάνω στα τουριστικά επαγγέλματα και καταγράφηκαν χαρακτηριστικά των εργαζομένων στον τουρισμό από τους μαθητές, αλλά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας από τα ίδια τα παιδιά, προτρέποντας τα, αφενός, να γίνουν πρεσβευτές του τόπου τους και αφετέρου, να προσκαλέσουν τον ταξιδιώτη που θέλει να επισκεφθεί την Χαλκίδα ή την Εύβοια, κάνοντας συγκεκριμένες τουριστικές προτάσεις
Διδακτική επίσκεψη στον Πισσώνα και στον Πάλιουρα.
Την Τρίτη 28 Μαρτίου τα παιδιά του Α2 τμήματος πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον Πισσώνα και στον Πάλιουρα Ευβοίας .Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε κτήμα που βρίσκεται στους πρόποδες της πανέμορφης Δίρφης και ενημερώθηκαν για τα βιολογικά προϊόντα και τις υπερτροφές που καλλιεργούνται σε αυτό. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν παραδοσιακό φούρνο στο χωριό Πάλιουρα. Η κ. Σταυρούλα Κακαβά, με πολλή αγάπη και μεράκι, έδειξε στα παιδιά πώς φτιάχνεται η ζύμη για τα πασχαλινά τσουρέκια και για την παραδοσιακή κουλούρα του γάμου. Αφού ζύγισαν τα υλικά σε ζυγαριά παλιότερης εποχής, έφτιαξαν ζύμη, την οποία έπλεξαν σε τσουρέκι και κέντησαν την κουλούρα γάμου, ακούγοντας την κ. Σταυρούλα να τους εξηγεί τι συμβολίζει το κάθε σχέδιο που έφτιαχναν. Όταν ψήθηκαν τα τσουρέκια, μοιράστηκαν στα παιδιά, τα οποία εντυπωσιάστηκαν και χάρηκαν με το αποτέλεσμα. Οι μαθητές και οι καθηγήτριες που τα συνόδευαν, ευχαρίστησαν την κ. Σταυρούλα για την φιλοξενία της και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.