Αρχική » 2015 » Φεβρουάριος

Αρχείο μηνός Φεβρουάριος 2015

European Radio Logo

Translate

Φεβρουάριος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Ιστορικό

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΕΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Θέλοντας να σας κάνουμε κοινωνούς του θέματος με το οποίο ασχολούμαστε φέτος αρκετοί μαθητές του σχολείου μας,σας δίνουμε σήμερα κάποιες πληροφορίες γι αυτό που υλοποιούμε κάθε Πέμπτη .Το θέμα λοιπόν λέγεται «΄Ελληνες της διασποράς» και με πολύ ενδιαφέρον ανατρέχουμε σε προηγούμενους αιώνες για να βρούμε τα αίτια αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι αρχαίοι Ελληνες ίδρυσαν αρχικά αποικίες αλλά και αργότερα εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε άλλα σημεία του πλανήτη μας είτε για εμπορικούς λόγους είτε εξ ανάγκης(οικονομικοί λόγοι),είτε για σπουδέςκ.λ.π.¨Οπως και να έχει παντού διέπρεψαν και έδωσαν το στίγμα τους στον πολιτισμό των περιοχών από όπου πέρασαν.

Ιδιαίτερα χωρίσαμε το θέμα σε υποενότητες. Μία ομάδα ασχολείται με την ιστορία και την εγκατάσταση των Ελλήνων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και τους διωγμούς που υπέστησαν απο τους Τούρκους και που τους ανάγκασε σε δεύτερη μετανάστευση στην γύρω περιοχή της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Μιά δεύτερη μεγάλη ομάδα ασχολείται με τον ελληνισμό της Αμερικής και το πώς και γιατί βρέθηκαν εκεί Έλληνες.

Οι ομάδες συνεχίζοντας το ταξίδι στα διάφορα ελληνικά branches ανά την υφήλιο, «βούτηξαν» τώρα στα νερά της τέχνης ευελπιστώντας να βρουν επιδράσεις του φαινομένου της διασποράς πάνω σε έργα ελλήνων ζωγράφων,χαρακτών ,ποιητών, συνθετών κ.λ.π. Με την ευχή να ταξιδέψουμε μέχρι τέλους με ούριο άνεμο ακολουθώντας το πνεύμα του Οδυσσέα που βρίσκεται μέσα σε κάθε Έλληνα ειδικά όταν επιστρατεύει τις δυνάμεις του σε «ξένη γη»,σας υποσχόμαστε ότι έχουμε κι άλλα να σας πούμε αργότερα..Μέχρι τότε έχετε την αγάπη μας.

Η ομάδα μαθητών του προγράμματος.

Συντάκτρια του κειμένου :Κουτσούκου Ελένη ΠΕ04.01

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

2000px-Red_Ribbon.svg

Το A.I.D.S. (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας-AcquiredImmuneDeficiencySyndrome) είναι μία από τις φονικότερες πανδημίες στην παγκόσμια ιστορία, καθώς περίπου 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το 1981 (έτος αναγνώρισης για πρώτη φορά του A.I.D.S. από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α.) έως σήμερα, ενώ περίπου 40.000.000 είναι οι φορείς του ιού σήμερα.

     Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), συνολικά στην Ελλάδα,  έως το τέλος του 2014 έχουν διαγνωστεί 14.434 άτομα με H.I.V. λοίμωξη, ενώ τα νέα περιστατικά λοίμωξης από H.I.V. που δηλώθηκαν στη χώρα μας το 2014 ήταν 802.

     Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του A.I.D.S., πραγματοποιήθηκε σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας την εβδομάδα 1/12/2014 – 5/12/2014 ενημέρωση από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας Βατίκαλου Γιούλη (ΠΕ04.04: Βιολόγος) για τα αίτια, τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης της νόσου. Οι μαθητές μας μέσα από είκονες και βίντεο ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το A.I.D.S. που αποτελεί τη μάστιγα του αιώνα.

Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο: Έφηβοι και Διαδίκτυο

Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό νέων και το Κέντρο Νέων Τεχνολογιών του Νομού Ευβοίας (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) συναντάει γονείς και εκπαιδευτικούς για να συζητήσει μαζί τους θέματα σύγχρονου προβληματισμού που επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων.

Την Τετάρτη 25/02/2015 στη Συνεδριακή Αίθουσα Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ, 18.00-20.00

 

“Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο:

 Έφηβοι και Διαδίκτυο”

Εισηγητής θα είναι  ο  κ. Αριστείδης Αράπογλου, υπεύθυνος  ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Εύβοιας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η υπεύθυνη του ΣΣΝ κα Ιωάννα Ηλιοπούλου

 Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Σας περιμένουμε.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας στις 16-2-2015 η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του παιδιού» κ. Έλλη Στάμου ενημέρωσε τους μαθητές για τον σχολικό εκφοβισμό. Η ενημέρωση έγινε μέσα από την αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας εκφοβισμού.Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρέμβουν στην ιστορία, να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις εκφοβισμού και να προσεγγίσουν το προφίλ των παιδιών που εκφοβίζουν αλλά και εκφοβίζονται. Τέλος τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως οι δικές του αντιδράσεις επηρεάζουν την εξέλιξη του φαινόμενου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι με «μνημόνιο συνεργασίας» όλες οι δράσεις του «Χαμόγελου» έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας αποσκοπώντας στο μέγιστο συμφέρον της κοινωνίας και των παιδιών.

??????????
Η ψυχολόγος ενημερώνει

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (ΣΣΝ) της Δ.Ε. Ν. Εύβοιας διοργανώνει σειρά συναντήσεων με γονείς και εκπαιδευτικούς για να συζητήσει μαζί τους θέματα σύγ-χρονου προβληματισμού που επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων. Σε κάθε συνάντηση θα αναπτύσσεται από προσκεκλημένους ομιλητές ένα διαφορετικό θέμα που σχετίζεται με την αναπτυξιακή περίοδο της εφηβείας και τις ιδιαίτερες ανάγκες της και θα ακολουθεί συ-ζήτηση. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε φορά σε διαφορετικό σχολείο, ώστε να συμμετέ-χουν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015, 18.00-20.00, στο 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Το θέμα που συζητήθηκε είναι: “Εφηβεία: ο δρόμος προς την ενηλικίωση” με εισηγήτρια την κ. Γεωργία Σωτηροπούλου, Ψυχο-λόγο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας. Οι επόμενες συναντήσεις που έχουν προγραμ-ματιστεί είναι:

Τετάρτη 18/02/2015 : “Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρ-τήσεων”, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου, Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Εύβοιας, Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Κανήθου, 18.00-20.00
Τετάρτη 25/02/2015 : “Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο: έφηβοι και διαδίκτυο”, κ. Αριστείδης Αράπογλου, ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Εύβοιας και κ. Ιωάννα Ηλιοπούλου, ΣΣΝ Εύβοιας, Συνεδριακή Αίθουσα Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ, 18.00-20.00

Δευτέρα 2/03/2015 : “Αντιμέτωποι με τη βία μέσα και έξω από το σχο-λείο”, κ. Έλλη Στάμου, Χαμόγελο του Παιδιού, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΓΕΛ Βασιλικού, 18.30-20.30

Δευτέρα 16/03/2015 : “Διαφυλική αγωγή-εφηβεία”, κ. Καλλιόπη Τσε-μπέρη, Σύμβουλος Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού και Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού Β΄Παν. Κλινικής Παν. Αθηνών, Αίθου-σα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Ψαχνών, 12.30-13.30

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

“Όχι στη Βία – Ναί στη Φιλία”

 

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες για να...δράσουν παίζοντας
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες για να…δράσουν παίζοντας

 «Όχι στη βία – Ναι στη Φιλία» δήλωσαν τα παιδιά του Προγράμματος Αγωγής Υγείας του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας την Παρασκευή 13-2-2015, συμμετέχοντας σε σχετικό Πρόγραμμα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την επαφή με το βιβλίο. Τα παιδιά συζήτησαν, μπήκαν στη θέση του θύτη, του θύματος και του παρατηρητή και στη συνέχεια, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, συμμετείχαν σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής και δραματοποίησης, εκφράζοντας τις απόψεις τους για το σοβαρό θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Τα παιδιά συνόδευσαν στη Βιβλιοθήκη, η Υποδιευθύντρια του σχολείου Σόνια Λουκαδάκη και μία από τις καθηγήτριες που υλοποιούν το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι», η φιλόλογος Κλεοπάτρα Μητσάκη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου  η  Β  τάξη  και  ένα  τμήμα  της  Α  τάξης  του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Οικιακής Οικονομίας του σχολείου Παρασκευής Σταματούκου,  επισκέφθηκαν  το  Χαροκόπειο  Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι  μαθητές  φτάνοντας  στο  χώρο  του  Πανεπιστημίου  οδηγήθηκαν  στο  αμφιθέατρο  όπου  παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαση  με  θέμα «Εικόνα  σώματος  και  διαχείριση  σωματικού  βάρους». Ακολούθησε  ξενάγηση  των  μαθητών  στους  χώρους  του  Πανεπιστημίου ,στη  βιβλιοθήκη κλπ.Στο τέλος της επίσκεψης παιδιά και συνοδοί απόλαυσαν λιχουδιές που είχαν ετοιμαστεί από την κυρία Σταματούκου.Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές Σταματούκου Παρασκευή, Αθανασίου Παρασκευή, Βατίκαλου  Παναγιώτα, Κουτσούκου Ελένη, Λουκαδάκη  Σωτηρία  και  Χατζηνικολάου  Ελένη.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο



Βιβλιοθήκη Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Βιβλιοθήκη Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 9 Φεβρουαρίου η Γ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας επισκέφτηκε το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της προ-οθωνικής περιόδου, την οικία Κλεάνθους, στα ριζά της Ακρόπολης. Το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους φιλοξενήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο τα τέσσερα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, δηλαδή από το 1837 έως το 1841. Στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, η διαφύλαξη, η συντήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών ενθυμημάτων του Πανεπιστημίου. Οι μαθητές με προσοχή, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, παρακολούθησαν ξενάγηση στις αίθουσες του «Παλιού Πανεπιστημίου» και ήρθαν σε επαφή με συγγράμματα καθηγητών σε σπάνιες εκδόσεις, με

χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, φωτογραφίες και παλιά επιστημονικά όργανα Ιατρικής, Φυσικής και Χημείας. Ξεχωριστό έκθεμα του Μουσείου, το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, έργο των Ν. Γύζη και Γ. Ιακωβίδη κατά το 1887, καθώς και το Μητρώο των μαθητών, όπως του Χαριλάου Τρικούπη και το πιστοποιητικό εγγραφής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο τέλος της επίσκεψης από τη βεράντα του Μουσείου οι μαθητές θαύμασαν την πανοραμική θέα της Πλάκας, της αρχαίας Αγοράς, του Αστεροσκοπείου και του Λυκαβηττού ενώ τελείωσαν την εκδρομή τους με βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Πλάκας και στο Μοναστηράκι. Τα παιδιά συνόδευσαν στην εκδρομή τους οι καθηγητές Αγγέλου Βαγγέλης, Γεωργίου Ελένη, Καράπα Σπυριδούλα, Μητσάκη Κλεοπάτρα, Μάλλιαρη Ιωάννα, Παπαγεωργίου Ελένη και Σπόντης Θανάσης.



Οι μαθητές ξεναγούνται στην αίθουσα της Νομικής
Οι μαθητές ξεναγούνται στην αίθουσα της Νομικής
Παλιά επιστημονικά όργανα
Παλιά επιστημονικά όργανα


Ο “Ταξιδιώτης της γραφής” στο 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας

Οι μαθητές του  Α2 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας με την καθηγήτριά τους Κλεοπάτρα Μητσάκη δανείστηκαν για λίγες μέρες από τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ο ταξιδιώτης της γραφής». Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει σκοπό να παρουσιάσει στα παιδιά την εξέλιξη της γραφής, να τους δώσει τη δυνατότητα να ασχοληθούν βιωματικά και να γνωρίσουν τα διάφορα υλικά και μέσα – όργανα γραφής, όπως αυτά εμφανίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Όλο το υλικό μέσα σε μία βαλίτσα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό και ονομάζεται «Ταξιδιώτης της γραφής».

Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία σύντομη παρουσίαση για την εξέλιξη της γραφής από τις σπηλαιογραφίες έως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήρθαν σε επαφή με τα  υλικά γραφής.

Ο πηλός ήταν ένα υλικό με το οποίο δημιούργησαν πήλινες πλάκες στις οποίες έγραψαν με ξύλινες γραφίδες ενώ με μεταλλικές γραφίδες έγραψαν σε κέρινες πλάκες. Άλλα υλικά που γνώρισαν οι μαθητές ήταν οι πένες είτε καλαμένιες είτε με κοντυλοφόρο με τις οποίες έγραψαν χρησιμοποιώντας μπουκαλάκι με μελάνι, το κάρβουνο, το πινέλο καλλιγραφίας, το φτερό χήνας, το στυπόχαρτο, το κεραμικό όστρακο. Επίσης είδαν από κοντά αντίγραφο του δίσκου της Φαιστού, δείγματα παπύρου, περγαμηνής και σύγχρονων χειροποίητων χαρτιών και έμαθαν για το αλφάβητο και το σύστημα Braille (σύστημα ανάγνωσης για τους τυφλούς). Στο τέλος υλοποίησαν σχετικές  δραστηριότητες, έπαιξαν διασκεδαστικά παιχνίδια καταφέρνοντας να κατανοήσουν τελικά με ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο την ιστορία της γραφής.

 
DSC02198

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση