Αρχική » 2019 » Ιανουάριος

Αρχείο μηνός Ιανουάριος 2019

European Radio Logo

Translate

Ιανουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ιστορικό

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2018 – 2019

<< Νερό, μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας >>

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν μαθητές της Α’ γυμνασίου, υλοποιείται κάθε Τρίτη μετά την λήξη των μαθημάτων (13:15 – 14:30), στο χώρο του σχολείου, από τις εκπαιδευτικούς Χατζηνικολάου Ελένη και Κρητικού Ελένη. Η προβλεπόμενη διάρκεια είναι 5 μήνες με έναρξη τον Δεκέμβριο 2018. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την δύναμη του νερού και την υδραυλική ενέργεια. Τα θέματα που η Ομάδα θα αναπτύξει κατά την διάρκεια των συναντήσεών της είναι:

Α) Προβιομηχανική εποχή 

Λόγοι που οδήγησαν τους ανθρώπους στην αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας.                                                                  

Νερόμυλος (Μέρη-λειτουργία-ιστορία του νερόμυλου-αριθμός νερόμυλων στην Ελλάδα-χρησιμότητα για τον άνθρωπο και την κοινωνία-θρύλοι και παραδόσεις που συνδέονται με τον νερόμυλο).

Ενέργεια από τις θάλασσες και τους ωκεανούς-παλιρροιόμυλοι στη Χαλκίδα.                                                                 

Β) Βιομηχανική εποχή                                                                                                              

Υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Ελλάδα (Τρόπος λειτουργίας – Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ

Στο πλαίσιο πιθανής μελλοντικής εκμετάλλευσης της παλιρροϊκής ενέργειας στον τόπο μας, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας που συμμετέχει στο πρόγραμμα: <<Νερό, μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας>>, επισκέφθηκε την Τρίτη 29 – 1 – 2019, την Εστία Γνώσης Χαλκίδας με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς, Χατζηνικολάου Ελένη, Κρητικού Ελένη και Κεχαγιά Δημήτρη. Ο καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης, κ. Αντωνίου Αντώνης παρουσίασε με πολύ κατανοητό τρόπο στους μαθητές την επιστημονική εξήγηση, που αφορά το πολύ ενδιαφέρον θέμα: <<Το φαινόμενο της παλίρροιας στον πορθμό του Ευρίπου>>. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης, κρατώντας σημειώσεις και διατυπώνοντας ερωτήσεις. Η ομάδα κατά την αναχώρησή της ευχαρίστησε τον κ. Αντωνίου και έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες στον προαύλιο χώρο της Εστίας Γνώσης (Κόκκινο σπίτι).                       

Γιορτή τριών Ιεραρχών.

Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου,του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου.Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών.Είναι γιορτή τόσο Σχολική όσο και Χριστιανική.Σχολική,γιατί οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας μάλιστα για το σκοπό αυτό ολόκληρη  την περιουσία τους.Χριστιανική,γιατί και οι τρεις ήταν ευσεβείς Ιεράρχες,επιφανείς θεολόγοι, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για το Χριστό.Μελέτησαν τους αρχαίους κλασικούς συγγραφείς και φιλοσόφους και κατόρθωσαν να  συμφιλιώσουν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με την Χριστιανική Πίστη. Απέρριψαν τα ειδωλολατρικά στοιχεία και κράτησαν τις αρχές της διαλεκτικής σκέψης της ελληνικής παιδείας, ακολουθώντας τη συμβουλή του Αποστόλου Παύλου «να δοκιμάζουμε τα πάντα αλλά να κρατάμε το καλό».Έστησαν έτσι γέφυρες ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, ανάμεσα στη γνώση και την αρετή, ανάμεσα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την πραγματική αλήθεια της αγάπης, ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό.Δικαιολογημένα η εποχή τους ονομάστηκε: «Χρυσός Αιώνας της Εκκλησίας».

Εφέτος τιμήσαμε τους τρεις Ιεράρχες στις 29 Ιανουαρίου,την παραμονή της γιορτής τους, καθώς η αυριανή ημέρα είναι επίσημη  αργία για όλους τους φορείς της εκπαίδευσης.Έτσι το σχολείο μας παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Δημητρίου ενώ η σημαία συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια και την Υποδιευθύντρια του σχολείου μας παρευρέθηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής όπου με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η μνήμη των τριών Ιεραρχών χοροστατούντος του  σεβασμιοτάτου  Μητροπολίτου Χαλκίδας Χρυσοστόμου.

 

 

 

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου μάς επισκέφτηκε την Πέμπτη 24-1-2019 με πρωτοχρονιάτικες πίτες  που εξασφάλισε για άλλη μια χρονιά  από το ζαχαροπλαστείο του κ. Βασιλείου,για όλα τα τμήματα του σχολείου μας αλλά και για το σύλλογο διδασκόντων.Η κοπή έγινε μέσα στα τμήματα όπου δόθηκαν και τα αντίστοιχα δώρα σε κάθε τυχερό της χρονιάς.Το φλουρί της δικής μας πίτας κέρδισε ο υποδιευθυντής του σχολείου μας κ. Γαλανόπουλος.Ευχαριστούμε τον κ.Βασιλείου, κηδεμόνα του σχολείου μας, που με την απαράμιλλη τέχνη του στα γλυκά μάς εξασφάλισε έναν τέλειο συνδυασμό ποιότητας και γεύσης.Τέλος ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται  δραστήριος αλλά και πρόθυμος να προσφέρει στο σχολείο μας όσα μπορεί.

Λειτουργία σχολείων την Πέμπτη 10-1-2019

Ανοίγουν αύριο Πέμπτη 10 Ιανουαρίου τα σχολεία στον Δήμο Χαλκιδέων

Μετά την υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διήμερο, ο Δήμος Χαλκιδέων ανακοινώνει ότι τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν στα διοικητικά του όρια, θα λειτουργήσουν από αύριο Πέμπτη 10 Ιανουαρίου ως εξής:
• Τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Χαλκιδέων (Χαλκίδας – Ληλαντίων – Ν. Αρτάκης – Αυλίδας και Ανθηδόνας) σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωράριο, πλην του Ειδικού Ενιαίου Γυμνασίου – Λυκείου Χαλκίδας και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.).
• Τα σχολεία της Α/θμιας Eκπαίδευσης της Δημοτικής Ενότητας Χαλκίδας, σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωράριο.
• Το Ειδικό Ενιαίο Γυμνάσιο – Λύκειο Χαλκίδας, τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και τα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Ληλαντίων, Ν.Αρτάκης, Αυλίδας και Ανθηδόνας, με ώρα έναρξης 09:00πμ.

Ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τετάρτη 9-1-2019

Λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων ανακοινώθηκε πως  τα σχολεία της Α’βάθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019.

Κλειστά τα σχολεία στον δήμο Χαλκιδέων την Τρίτη 8 Ιανουαρίου

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονι

Λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και των προγνώσεων για έντονη χιονόπτωση τις μεταμεσονύχτιες ώρες,  ο Δήμος Χαλκιδέων ανακοινώνει ότι τα σχολεία της Α’βαθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά κατά την Τρίτη 8-1-2019, για την ασφάλεια των μαθητών.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση