Συγκρότηση ομάδας συμμετοχής του 3ου Γυμνασίου στην 6η Πανελλήνια Διημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Κλασικού Αθλητισμού
Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας διοργάνωσε αθλητικές δοκιμασίες Στίβου εν όψει της συμμετοχής του για 2η συνεχή χρονιά, στην 6η Πανελλήνια Διημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Κλασικού Αθλητισμού στην Αρχαία Μεσσήνη. Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Μακρή Έφη, συνεργάστηκε με τον προπονητή του ΕΥΒΟΪΚΟΥ Γ.Α.Σ κ. Γαραντζόγιαννη Πέτρο και πραγματοποίησαν από κοινού αθλητικές δοκιμασίες στο Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας προκειμένου να συγκροτηθεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει το 3ο Γυμνάσιο στους αγώνες στην Αρχαία Μεσσήνη. Οι μαθητές δοκιμάστηκαν στα 150μ, στα 300μ, στο μήκος άνευ φόρας, στην σφαιροβολία και στον ακοντισμό και όσοι διακρίθηκαν σε επιδόσεις σχημάτισαν την ομάδα των 44 αθλητών και αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν το σχολείο μας στην Διημερίδα στο Αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης φέτος που μάλιστα είναι και Ολυμπιακή Χρονιά.
Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών
Σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, με πρωτοβουλία των μαθητών και μαθητριών του, το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, διοργάνωσε δράση μνήμης και απόδοσης τιμής στα 57 αθώα θύματα της τραγωδίας του δυστυχήματος των Τεμπών. Η αφορμή δόθηκε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το συμβάν που συγκλόνισε την κοινή γνώμη κι αποτελεί μια από τις πιο πένθιμες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, με απόλυτη σοβαρότητα και συνειδητοποίηση, υλοποίησαν τη συγκεκριμένη δράση, εκφράζοντας με τον δικό τους τρόπο τη λύπη τους, τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και την αγωνία και την απαίτησή τους για την απόδοση ευθυνών από τη δικαιοσύνη.
…
…Γι’ αυτούς σταμάτησε ο χρόνος,
μ’ ακόμη τρέχει η σκιά τους.
Στο σκοτεινό εκείνο μέρος,
που το “Γιατί;” ψάχνει η καρδιά τους….
Στοχευμένη δράση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού από το Α4 στο μάθημα των Αγγλικών
Τα παιδιά του Α4 είχαν ως αφόρμηση την βραβευμένη ταινία μικρού μήκους στα Αγγλικά “Are you OK?”,ακολούθησε συζήτηση – ανατροφοδότηση και αναστοχασμός στην τάξη. Τέλος, δόθηκε ως project για το σπίτι από την καθηγήτρια τους κ. Σουλιώτη, να παρουσιάσουν με όποιο πρόσφορο τρόπο ζωγραφιές στιγμιότυπα ή/και συνθήματα κατά του bullying. Οι μαθητές/τριες ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο να παρακολουθήσουν το βίντεο, να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα και συμμετείχαν ενεργά και βιωματικά με αξιοσημείωτη προσοχή.
Εργαστήριο Δεξιοτήτων στο τμήμα Β4
Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στις ενότητες “Ζω καλύτερα – ευ ζην” και “Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση”, οι μαθητές του τμήματος Β4 εργάστηκαν συνεργατικά ακολουθώντας το εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΙΕΠ με τίτλο “Η πορεία των εφηβικών σχέσεων από το χθες στο σήμερα”.
Χαμόγελο του παιδιού ταινία μικρού μήκους: Οι σκέψεις της Νεφέλης
Οι μαθητές – μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου και το Γ3 από τη Γ” γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό( bullying) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα από το Χαμόγελο του Παιδιού εκ μέρους της συνεργάτιδας- ψυχολόγου, κυρίας Έλλης Στάμου, παρακολουθώντας την ταινία μικρού μήκους “Οι σκέψεις της Νεφέλης” στον κινηματογράφο Μάγια, την Πέμπτη 22/2/2024. Η ταινία αυτή αποτυπώνει στιγμιότυπα bullying που βιώνει η ηρωίδα της ταινίας εντός σχολικού πλαισίου, φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται έντονα στην καθημερινότητά μας, εξαιτίας ποικίλλων, αρνητικών παραγόντων. Οι Σκέψεις της Νεφέλης αποτέλεσαν τροφή για σκέψη για τους μαθητές-τριες μας που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ταινία και κατόπιν, συμμετείχαν ενεργά και βιωματικά σε συζήτηση- αναστόχασμο με την προτροπή των υπεύθυνων του Χαμόγελου του Παιδιού. Υψίστης σημασίας αποτέλεσε η παρουσίαση της εκδήλωσης αυτής από τον κύριο Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του σχολείου μας είναι η διαρκής μας προσπάθεια για τη μείωση και εξάλειψη φαινομένων bullying (σχολικού εκφοβισμού), εντός και εκτός σχολικών πλαισίων, και μέσω δράσεων και παρεμβάσεων θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Συγχαρητήρια στα παιδιά του σχολείου μας για την εξαιρετική τους στάση και συμμετοχή απέναντι σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση.
“Η Τσάντα για μαξιλάρι” πάει Σχολείο! Μια παράσταση για την εφηβεία
Από τον Οκτώβριο του 2017, με σημείο εκκίνησης την εξερεύνηση της εφηβείας που ζήσαμε κάποτε ή ζούμε αυτή τη στιγμή, πραγματοποιήθηκε μια σειρά βιωματικών, θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων που διαμόρφωσαν την παράσταση «Τσάντα για μαξιλάρι, μια υπόθεση Τραγική.» Πρόκειται για μια παράσταση με διαγενεακό χαρακτήρα που προσκαλεί σε διάλογο εφήβους και ενήλικες, που κάποτε υπήρξαν έφηβοι.
Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου η “Τσάντα για μαξιλάρι” επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας παρουσίασε μια παράσταση διαφορετική από τις άλλες. Με ερέθισμα τα διλήμματα και τα αδιέξοδα των ηρώων της αρχαίας τραγωδίας εξερευνήσαμε την ταυτότητα της εφηβείας, μετακινώντας τον χρονικό άξονα από το χθες στο σήμερα, στο τώρα. Την παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές του προγράμματος ¨Θεατρικό Εργαστήρι” του σχολείου μας, και πολλοί μαθητές της Γ τάξης του 3ου και του 6ου Γυμνασίου.
Μετά την παράσταση ακολούθησε θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο κατά το οποίο τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον εαυτό τους μέσα από την σύγκρισή τους με τους ήρωες της αρχαίας τραγωδίας και ανέδειξαν στοιχεία του χαρακτήρα τους αλλά και έντονα συναισθήματα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ηλικία της εφηβείας στην οποία βρίσκονται.
Γεωλογία – Φτιάξε το δικό σου πηγάδι
Με σκοπό να εξασκηθούν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση κατασκευών και να ανακαλύψουν τους τρόπους που οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται το νερό, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας-Γεωλογίας, συνεργάστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν το δικό τους πηγάδι στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Γυμνασίου μας.
ΠΕΙΡΑΜΑ:” Φτιάξε το δικό σου πηγάδι”
Υλικά πειράματος:
1. Ένα ρολό από χαρτόνι (π.χ. από το χαρτί της κουζίνας)
2. Ένα μεγάλο άδειο ποτήρι ζέσεως
3. Χαλίκι
4. Άμμο
5. Νερό
Οδηγίες:
1. Βάλτε το ρολό κάθετα μέσα σε ένα μεγάλο ποτήρι ζέσεως.
2. Κρατήστε το σταθερό και ρίξτε τριγύρω του χαλίκι ώστε να φτάσει περίπου τα 5 εκατοστά. Δεν πρέπει να μπει χαλίκι μέσα στο ρολό.
3. Ρίξτε μετά άμμο πάνω από το χαλίκι. Η άμμος θα καλύψει τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια και μετά θα “χτίσει” ένα ακόμη στρώμα περίπου 2 εκατοστών.
Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει μπει άμμος μέσα στο ρολό. (Η άμμος και το χαλίκι αντιπροσωπεύουν το έδαφος της Γης).
4. Τώρα που το πηγάδι σας είναι έτοιμο, ρίξτε νερό στην άμμο και στο χαλίκι μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της άμμου.
5. Παρατηρήστε τον σωλήνα. Σιγά, σιγά το νερό θα πρέπει να ανεβαίνει στο σωλήνα.
Εξήγηση:
Τι πραγματικά συμβαίνει: Στην φύση, μετά τη βροχή, “αποθηκεύεται” νερό στο έδαφος. Σταδιακά το νερό αυτό δημιουργεί πίεση στο έδαφος. Όταν σκάβουμε ένα
πηγάδι, απελευθερώνουμε αυτή την πίεση και δίνουμε τη δυνατότητα στο νερό να αναδυθεί στην επιφάνεια.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χατζηνικολάου Ελένη
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε σχολική ημερίδα με θέμα «Τρεις Ιεράρχες, Άνθρωπος-Εκπαίδευση-Περιβάλλον», την οποία συνδιοργάνωσαν το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδος, το 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδος και το ΓΕΛ Βαθέος. Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας συμμετείχε με αντιπροσωπεία μαθητών από το Β΄3 και τις εκπαιδευτικούς κ. Κεσκίνη και κ. Παπαγεωργίου.Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Οι τρείς Ιεράρχες για τον άνθρωπο», ο αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος εισηγήθηκε με διεξοδικότητα το θέμα «Η μαθητεία κατά τους τρείς Ιεράρχες» και ο Μαθηματικός-Αστροφυσικός κ. Αντώνιος Αντωνίου, που κατέθεσε την επιστημονική μαρτυρία των συνεπειών της αποϊεροποίησης του ανθρώπου και του περιβάλλοντος στην εισήγησή του με θέμα «Γη, ο πλανήτης αιμορραγεί».
Όλοι οι παρόντες, επίσης, είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν ερωτήματα επί των εισηγήσεων και ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ενώ παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό του Κέντρου, ο οποίος τιμάται στο όνομα του Οσίου Ιακώβου του νέου του εν Ευβοία και να ξεναγηθούν στους επιμέρους χώρους του Κέντρου, όπως η βιβλιοθήκη και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας.
Επίσκεψη στο ‘Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στην Αθήνα. Εκεί, σε 4 ομάδες των 23 παιδιών, παρακολούθησαν τα παρακάτω βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια:
- Από τον Καβάφη και τον Cummings, στον ΛΕΞ και το chatgpt, με εισηγήτρια την ηθοποιό κα Γιώτα Φέστα, όπου με όχημα την ποίηση, που αντιμετωπίστηκε ως αναπαραγωγή των τόνων της καθημερινής τους ομιλίας, ανακάλυψαν ξανά τις λέξεις, τη φωνή τους και τον άλλον.
- Από το βιολί και τον Μπαχ στο Body Percussion και το Hip Hop, με εισηγητή τον μουσικό κ Γιώργο Παπαϊωάννου. Ως στόχος του εργαστηρίου αυτού τέθηκε στο σύντομο χρονικό διάστημά του και μέσα από κάτι άμεσο, έντονα διαδραστικό αλλά και οικείο, να πάρουν τα παιδιά ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό μουσικό ερέθισμα.
- Παίζοντας με … την ιστορία των περιηγητών, με εισηγητές τους κ Ηλία Στουραΐτη, Δρ. Τμ. Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου και Τόλη Λαύκα, MSc Liverpool John Moores University, Τμ. Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να βιώσουν τα παιδιά, μέσω μιας φανταστικής ιστορίας, στοιχεία που αφορούν την ιστορία των περιηγητών και την ανακάλυψη του κόσμου της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα.
- Μετάβαση στην εφηβεία και σχολικός εκφοβισμός, εργαστήριο ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου από τον κ Μάριο Κουκουνάρα Λιάγκη, Αναπλ. Καθηγητή ΕΚΠΑ και την κα Ηρώ Ποταμούση, Κοινωνιολόγο, Θεατροπαιδαγωγό, Υπ. Δρ. ΠΤΔΕ Παν/μιου Αιγαίου. Θέμα του η περιπέτεια της εφηβείας και η αγωνιώδης διαδικασία των εφήβων να βρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις «Ποιος είμαι;» και «Ποια είναι η θέση μου στον κόσμο;», μέσα από ένα παιχνίδι αναζήτησης απαντήσεων.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εργαστηρίων όλοι μαζί, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθήτριες/μαθητές ξεκουράστηκαν στο Πασαλιμάνι και απόλαυσαν με ηρεμία και ξεγνοιασιά την όμορφη ημέρα.