Αρχική » 2018 » Μάιος

Αρχείο μηνός Μάιος 2018

European Radio Logo

Translate

Μάιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ιστορικό

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Όμορφη, Θε μου, που’ ναι η πλάση…

Σας προσκαλούμε στην καλοκαιρινή μας Γιορτή

την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 20:00 στο χώρο του σχολείου μας,

για να γιορτάσουμε μαζί τη λήξη της σχολικής χρονιάς με παρουσίαση των σχολικών προγραμμάτων, των μαθητικών εργασιών, τραγούδια και χορό…

Η χαρά μας θα είναι μεγάλη να σας δούμε όλους εκεί!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Το Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018, στις 11:00 το πρωί,
συνδεθήκαμε από το σχολείο μας μέσω Skype
με το 1ο ΓΕΛ Παλλήνης – << Pierre de Coubertin>>
και λάβαμε μέρος
με τον Μαραθώνιο Γαλλικής Ανάγνωσης,
στη Γιορτή της Γαλλοφωνίας που γινόταν ταυτόχρονα
σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Διαβάσαμε κείμενα, ποιήματα και slogans
που αναφέρονταν στα γεγονότα του ΜΑΗ του 1968 στη Γαλλία.

Στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης έλαβαν μέρος οι μαθητές:
Κουρής Αντώνιος
Ντούρμας Κωνσταντίνος
Βισσάν Χριστίνα
Εμμανουήλ Πελαγία
Θεοδώρου Κωνσταντίνα
Καλυβάκη Αικατερίνη
Μαρκάκη Σοφία
Μελετιάδου Παρασκευή
Μιτζοκόπη Σωτηρία
Μπολένα Παναγιώτης
Μπολένα Σπύρος

Η Καθηγήτρια Λαμπρινάκου Έλσα

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

« Ζωντανεύοντας την καθημερινότητα στην ομηρική εποχή».

Αυτός ήταν ο στόχος της διδακτικής επίσκεψης του τμήματος Α3 στο αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας. Πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2017 στο πλαίσιο του μαθήματος Οδύσσειας .
Εκεί οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους:
Α) Ενδυμασία και καλλωπισμός
Β) Σκεύη και φαγητά
Γ) Όπλα, έπιπλα και άλλα οικιακά αντικείμενα
Δ) Μέρη ανακτόρου
Ε) Μέταλλα και
ΣΤ) υπηρετικό προσωπικό του ανακτόρου.

Στη συνέχεια με την εμπνευσμένη καθοδήγηση της αρχαιολόγου κυρίας Κατσάλη Σοφίας, οι μαθητές εντόπισαν τις προθήκες του μουσείου, τα αντικείμενα, τα σκεύη, τα όπλα, τα μέταλλα και τα κοσμήματα που αναφέρονταν στις εργασίες τους.
Στο τέλος προσπάθησαν να ζωντανέψουν σκηνές : α) με την ομηρική γυναίκα να περιποιείται τον εαυτό της, β) τον ομηρικό άνδρα να φροντίζει τα όπλα του και να διασκεδάζει στο μέγαρο και γ) τους υπηρέτες να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανάλογα με την ειδικότητα τους. Υπεύθυνη της διδακτικής επίσκεψης η φιλόλογος Σαμαρά Χρυσούλα.

ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β1 ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β1

   Αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε υλικό σχετικά με την ερμηνεία, την ιστορία και την ορθογραφία λέξεων ή φράσεων μέσα από ένα «γλωσσικό παιχνίδι». Η φιλόλογός μας, η κυρία Σαμαρά, είχε την ιδέα να αφιερώνει καθημερινά στην αρχή του μαθήματός μας ένα τρίλεπτο για την «λέξη της ημέρας» δανεισμένη από μια πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή με τον τίτλο «Γιατί το λέμε έτσι;». Βρήκαμε την ιδέα της ενδιαφέρουσα και σκεφτήκαμε να καταγράφουμε στο τετράδιό μας καθημερινά όχι μόνο τη «λέξη της ημέρας» αλλά και άλλες λέξεις από τα γλωσσικά μαθήματα (Ν. Γλώσσα, Αρχαία, Ξένες Γλώσσες) που τις θεωρήσαμε για κάποιο λόγο (ερμηνευτικό ή ετυμολογικό ή ορθογραφίας) αξιοπρόσεκτες.

          Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η παρούσα εργασία που σκεφτήκαμε να την μοιραστούμε με όσους κάποιες φορές αναρωτιούνται ή αμφιβάλλουν για την προέλευση ή την ιστορία μιας λέξης με τίτλο:

ΠΑΡΑΘΥΡΟ     στις  …  ΛΕΞΕΙΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017-2018

 

Το πολιτιστικό  πρόγραμμα “Το σχολείο μου το κάστρο μου” επιχείρησε μία καινοτόμο καλλιτεχνική δημιουργία που στόχευε στην αισθητική παρέμβαση του νέου σχολικού κτηρίου που στεγαζόμαστε.  Στον εξώστη της αίθουσας εκδηλώσεων ζωγραφίσαμε μία μοναδική και ονειρική σύνθεση και στους δύο τοίχους του χώρου, η οποία κατάφερε να αποτελέσει ένα ενιαίο θεματικό σύνολο που κανένας μας δεν φανταζόταν όταν ξεκινήσαμε! Εμπνευστήκαμε από τη φύση και από πίνακες του Δημήτρη Μυταρά που επέλεξαν οι μαθητές χωρίς να γνωρίζουν ότι ο μεγάλος αυτός ζωγράφος γεννήθηκε στη Χαλκίδα.

            

Ευχαριστώ θερμά  αυτήν την ομάδα μαθητών γιατί με έκαναν να αισθανθώ υπερήφανη γι’ αυτούς και την προσπάθειά τους.  Δούλεψαν με πραγματική θέληση, γνήσιο μεράκι και απόλυτη προσήλωση στο έργο τους! Περάσαμε πολύ όμορφα και συνεργαστήκαμε άψογα μέσα σε ένα κλίμα ελευθερίας, χαράς και ενότητας. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη συνάδελφο καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών κ. Βάβουρα Ναταλία για την πολύτιμη συνεισφορά της και τις εξειδικευμένες γνώσεις  που προσέφερε στους μαθητές καθοδηγώντας τους σε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. Τέλος, ευχαριστώ τη διευθύντρια του σχολείου κ. Παπά Δέσποινα που πίστεψε στο όραμα που είχαμε και μας επέτρεψε να πειραματιστούμε και να εκφραστούμε δημιουργικά.

                    Η υπεύθυνη καθηγήτρια:     Παπαγεωργίου Ελένη

Η ομάδα

Αγουρίδα Ιωάννα Γ΄1

Ανυφαντή Ζέτα Γ΄1

Ασημάκος Φίλιππος Γ΄1

Γιαννάκη Εύα Γ΄1

Ευσταθίου Κων/νος Γ΄1

Οικονόμου Καλλιόπη Γ΄2

Κουτσάμπαση Αναστασία Γ΄2

Κρόκος Σωκράτης Γ΄2

Μαστραντωνά Κων/να Γ΄2

Μπαράκου Άννη Γ΄2

Παλιάτσος Παναγιώτης Γ΄3

Πάλλης Γιάννης Γ΄3

Πατουλιάς Στέφανος Γ΄3

Περδίκη Ματίνα Γ΄3

Πολυκαρπίδης Κων/νος Γ΄3

Ρουμπή Δανάη Γ΄3

Σαμπάνης ΣταύροςΓ΄3

Σταθόπουλος Στάθης Γ΄3

Τσαϊλάς Κυριάκος Γ΄3

Υμεράι Αντρέας Γ΄3

Φραντζέσκου Κυπαρισσία Γ΄3

Χαλίλη Μαριάννα Γ΄3

Σοκαρίτσι Άννα-Μαρία Β΄4

 

 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017-2018

                                    

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου μας “Χαλκίδα, Ρόδος και Ιππότες” παρουσιάζει το video “Τα τείχη της Χαλκίδας συζητούν με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου”  που δημιούργησαν οι μαθητές Πάνος και Σπύρος Μπολένας στα πλαίσια της έρευνας που υλοποίησε το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για το κάστρο της Χαλκίδας. Ακούγεται το τραγούδι “Ουλαλούμ” από τον Νικόλα Άσιμο σε στίχους Γιάννη Σκαρίμπα.

Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η διευθύντρια του σχολείου κ. Παπά Δέσποινα και συμμετέχοντες καθηγητές οι κ. Μάλλιαρη Ιωάννα και κ. Αγγέλου Βαγγέλης.

 

VIDEO:   https://www.youtube.com/watch?v=dO7tfuBZvFA&feature=youtu.be

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Mετά από μια χρονιά ενασχόλησης και εντρύφησης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας ομάδας με την ιστορία και την αξία των κάστρων στη ζωή και την εξέλιξη μιας πόλης, μελετώντας συγκεκριμένα την περίπτωση της Χαλκίδας και της Ρόδου, έφθασε η στιγμή να επισκεφθούμε το νησί των Ιπποτών.


Τα συναισθήματα και οι εκπλήξεις που μάς επιφύλαξε η επίσκεψή μας ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της άφιξής μας, όταν αντικρίσαμε την επιβλητική παρουσία της παλιάς πόλης, περιφρουρούμενης από τα επιβλητικά της τείχη που αυτόματα μάς μετέφεραν στην εποχή της δημιουργίας τους.

                       
Ιστορία, πολιτισμός και απαράμιλλη φυσική ομορφιά μάς συντρόφευσαν τις ημέρες της παραμονής μας στη Ρόδο. Η αλληλεπίδραση των δύο νησιών, έτσι όπως τα μελετήσαμε από το παρελθόν τους μέχρι σήμερα, σφραγίστηκε μέσα από την επαφή μας με το Γυμνάσιο Λ.Τ. Έμπωνας, που μας δέχτηκε με χαρά στο κτήριό του.

                       

Ανταλλάξαμε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων, καταλήγοντας στη συμφωνία αδελφοποίησης και συνεργασίας, υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή του σχολείου κ.Μπούτη Μιχάλη και την διευθύντριά μας κ. Παπά Δέσποινα.

             

Το σχολείο μικρό, οι δράσεις του όμως και η όρεξη όλων για περισσότερη και καλύτερη παιδεία μεγάλη. Χάρη στους μαθητές και στους συναδέλφους του αδελφοποιημένου πλέον σχολείου, η επίσκεψη στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η βοήθειά τους στην πληροφόρηση έκανε την ξενάγηση στον χώρο μοναδική. Μας αποχαιρέτησαν, όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στο σχολείο τους, με ένα τραγούδι εκτελεσμένο από τον κιθαρίστα – τραγουδιστή της ομάδας τους.

Η χαρά που μοιράζεται γίνεται διπλή χαρά! Αυτό ακριβώς πετύχαμε με τη συνεργασία μας με το Γυμνάσιο Λ.Τ. Έμπωνας, ανανεώνοντας το ραντεβού μας με την επίσκεψή τους στην πόλη μας με την πρώτη ευκαιρία.

 

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε το Δελτίο τύπου του Γυμνασίου Έμπωνας για τη συνάντηση των δύο σχολείων!

http://www.rodiaki.gr/article/389946/adelfopoihsh-toy-gymnasioy-empwna-me-to-3o-gymnasio-xalkidas

 

      ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

                                                        ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

                                     ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η  σύμβουλος ψυχικής υγείας και παιγνιοθεραπεύτρια Κατερίνα Τσίμηλα,μετά από πρόσκληση της φιλολόγου Κρητικού Ελένης πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο σχετικά με τις εξαρτήσεις και τη γνωριμία με το σώμα μας με τα τμήματα Β’3 και Β’4 του σχολείου μας στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας.Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό παρακινούμενα από την ενέργεια και το κέφι της κυρίας Τσίμηλα και πήραν μαθήματα ζωής.Το Β’3 διδάχτηκε ότι οι υγιείς σχέσεις με τους συνανθρώπους μας,το ενδιαφέρον,το συναισθηματικό δέσιμο,η αγάπη της οικογένειας και των αληθινών φίλων μας απομακρύνουν από κάθε είδους εξάρτηση.Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Β’4 μέσα από την γνωριμία με το σώμα τους κατάλαβαν ότι πρέπει να αποδεχόμαστε,να αγαπάμε,να φροντίζουμε και να εκφραζόμαστε με το σώμα που μας έδωσε η φύση για να έχουμε ψυχική και σωματική ισορροπία.Τα παιδιά διδάχθηκαν μέσα από το παιχνίδι και ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση στα μάτια τους μας δίνει το κίνητρο να επαναλαμβάνουμε τέτοιες προσπάθειες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Οι καθηγήτριες του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας κα Σαμαρά Χρυσούλα και κα Κρητικού Ελένη
πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Σεμιναρίου που διοργανώθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρ-χείου με θέμα ”Η θάλασσα που μας ενώνει”.Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο διευθυντής του σχολείου χαιρέτησαν συγκινημένοι τους συμμετέχοντες καθηγητές και μίλησαν για την ανάγκη τό-νωσης του ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου της Πόλης και για τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή.Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν το σεμινάριο όπου περιελάμβανε θέματα όπως: ”Παιδεία,η θάλασσα του πνεύματος που μας ενώνει”,”Το περιβάλλον παράγοντας συμφιλίωσης των ανθρώπων”,”Η θάλασσα που μας ενώνει από το εγώ στο εμείς” και άλλα.
Η σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεννόησης, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού, η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, αποτέλεσαν κεντρικά σημεία της εισηγήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου:
<< Η θάλασσα όντως ενώνει και οφείλει να ενώνη! Οι λαοί περί την θάλασσαν του Αιγαίου οφεί-λομεν να την βλέπωμεν ως ενωτικήν δύναμιν και να την προστατεύωμεν από την ανθρωπογενή μό-λυνσιν, να διασώσωμεν τον θαλάσσιον πλούτον και την απαράμιλλον αιγαιοπελαγιτικήν ωραιότητα. Εις το Αιγαίον Πέλαγος των μεταναστών και των προσφύγων δοκιμάζονται όμως σήμερον αι ανθρωπιστικαί αρχαί του ευρωπαικού πολιτισμού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και η χρι-στιανική αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπον», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης .
Επισης οι καθηγητριες δεν παρέλειψαν να περιηγηθούν στο χώρο του Ζωγράφειου,να μπουν σε μα-θητικές αίθουσες και να δουν τα έργα των λιγοστών μαθητών που φοιτούν σήμερα σε αυτό.
Επισκέφθηκαν ακόμη την ιστορική περιοχή του Φαναρίου όπου εκκλησιάστηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ,κάθισαν στα θρανία της Μεγάλης του Γένους Σχολής και έψαλλαν το Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία των Βλαχερνών.
Τέλος,η ξενάγηση στην Αγία Σοφία αποτέλεσε κορυφαία στιγμή και σφράγισε μια μοναδική επίσκεψη στην ”πόλη των πόλεων”.

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ

Την Πέμπτη 3-5-2018 το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, πραγματοποίησε την παρασκευή και προσφορά υγιεινού πρωινού.

Το σχολείο δεν αρκεί να διδάσκει απλά, αλλά και να δημιουργεί βιώματα. Και τι καλύτερο βίωμα από την εμπλοκή των μαθητών στη συγκεκριμένη διαδικασία!!! Με τα μανίκια μαζεμένα και με γάντια στα χέρια λοιπόν, έστυψαν πορτοκάλια, ετοίμασαν σάντουιτς, άλειψαν ψωμάκια με ταχίνι και μέλι, σέρβιραν γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και φρούτα καθώς και βρασμένα αυγουλάκια.!!!

Μια πρωτοβουλία μας που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή των χορηγών μας που ανταποκρίθηκαν με ενσυναίσθηση και ευαισθησία στην προσπάθειά μας να δείξουμε στους μαθητές ότι η υγεία περνάει μέσα από τη διατροφή.

Για τον λόγο αυτό όλη η σχολική κοινότητα ευχαριστούμε από την ψυχή μας: τη Δέλτα που μας πρόσφερε γιαούρτι, τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη που μας εξασφάλισε τυρί και γαλοπούλα, τον κ. Σταθόπουλο που μας προμήθευσε πορτοκάλια και μπανάνες, τον κ. Παππά για τα ολόφρεσκα αυγά του, τον φούρνο των κ. Βέλλιου και Βούργια για τα ολόφρεσκα ψωμάκια, τον κ. Καλαθέρη για τους ζηρούς καρπόυς και τον κ. Αλιμπινίση για τα κριτσίνια του.

Τρανή απόδειξη ότι η παραγωγή, όταν δεν επιδιώκει την ενίσχυση του καταναλωτισμού μέσα από την κατανάλωση, στέκεται με το κοινωνικό της πρόσωπο στο πλευρό μας και συμβάλλει στη δημιουργία παιδείας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση