Αρχείο για "Ιανουάριος, 2017"

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:<<Το νερό στη ζωή μας και στον τόπο μας>>.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα των μαθητών της Α΄τάξης του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος Χατζηνικολάου Ελένη και Κρητικού Ελένη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας. Στο πλαίσιο γνωριμίας με τα υδάτινα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας, τα παιδιά παρακολούθησαν τον κύριο Αντωνίου Αντώνη που είναι Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης να εξηγεί με τη βοήθεια power-pointτο φαινόμενο της παλίρροιας του Πορθμού του Ευρίπου.
Ενημερώθηκαν ως προς: α) Το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης σαν βασική αιτία δημιουργίας των παλιρροιών ανά τον κόσμο. β)Τις περιοχές της γης, όπου εμφανίζονται παλίρροιες. γ)Τις διαφορές στη στάθμη του νερού μεταξύ πλημμυρίδας και αμπώτιδας, που παρατηρούνται από τόπο σε τόπο και οφείλονται σε τοπικά αίτια. δ)Την ιδιαιτερότητα του σχήματος του Νομού Εύβοιας και την γεωγραφική θέση του Πορθμού που καθορίζουν την παγκόσμια μοναδικότητα του φαινομένου, καθώς το παλιρροϊκό κύμα ερχόμενο από την Ανατολική Μεσόγειο, μπαίνει στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και φτάνει στο στενό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα, από το κύμα που φτάνει από τον Βορρά. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια με διαφορά στάθμης 30-40cm.Μετά 6 ώρες αντιστρέφονται οι συνθήκες, γιατί εν τω μεταξύ φτάνει στο στενό το κύμα από το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με αποτέλεσμα να αντιστρέφεται το ρεύμα.
Τα παιδιά έμαθαν για τους αρχαίους και νέους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο, όπως ο Αριστοτέλης, ο Πλίνιος κ.ά. και πληροφορήθηκαν ότι την τελική εξήγηση του φαινομένου έδωσε ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Αστρονομίας Δημήτριος Αιγινήτης(1862-1934).
Ακολούθησε συζήτηση. Αφού διατυπώθηκαν απορίες από τους μαθητές κυρίως ως προς το αν έχουν απαντηθεί όλα τα θέματα που αφορούν στο φαινόμενο, έγινε γνωστό από τον κύριο Αντωνίου, ότι κάθε φορά στην αρχή της 10ης ημέρας της σελήνης,12 η ώρα το βράδυ(χειμερινή ώρα),έχουμε φορά ρεύματος πάντα από τον Βορρά στο Νότο. Το γιατί αποτελεί κατά την άποψη των επιστημόνων, ένα ανοικτό επιστημονικό θέμα που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης.
Η συντονίστρια του Προγράμματος: Χατζηνικολάου Ελένη

Η Ομάδα μπροστά στο Κόκκινο Σπίτι

Η Ομάδα μπροστά στο Κόκκινο Σπίτι

Οι μαθητές ενημερώνονται από τον κ. Αντωνίου

Οι μαθητές ενημερώνονται από τον κ. Αντωνίου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ομάδα Αγωγής Υγείας του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις» την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Χαλκίδας. Τα παιδιά συμμετείχαν στην εκπαιδευτική σειρά «Μαθαίνω και Μοιράζομαι:AIDSκαι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα» με την κα Δήμητρα Παπαμιχαήλ, Ιατρό-Βιοπαθολόγο, Αντιπρόεδρο Τοπικού Τμήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Συζήτησαν και μοιράστηκαν πληροφορίες για το AIDS, τα ΣΜΝ, την πρόληψη και την προστασία, και στη συνέχεια παρακολούθησαν την ταινία «Μπαλαντέρ: Aids, ΣΜΝ, έκτρωση» σε σκηνοθεσία Όλγας Μαλέα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη.

Η Ομάδα στη Βιβλιοθήκη

Η Ομάδα στη Βιβλιοθήκη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 η Επισκέπτρια Υγείας κ. Πολυξένη Παλαιολόγου επισκέφθηκε το σχολείο μας, προκειμένου να ενημερώσει τα παιδιά του Προγράμματος «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις». Η κ. Παλαιολόγου με απλό και κατανοητό τρόπο, όπως ταιριάζει σε παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή τους παρουσιάζοντας τα εξής θέματα: 1) ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα 2) έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας και πρώτη φορά 3) αντισύλληψη και μέθοδοι αντισύλληψης.

Η Ομάδα ενημερώνεται από την κ. Παλαιολόγου

Η Ομάδα ενημερώνεται από την κ. Παλαιολόγου

ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δράση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος: <<Το νερό στη ζωή μας και στον τόπο μας>>.

Την Παρασκευή 9/12/2016 οι μαθητές του Περιβαλλοντικού Προγράμματος, με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφτηκαν την Δ.Ε.Υ.Α.Χ., όπου ενημερώθηκαν για την λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης μας. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από τον χημικό της Εταιρίας κύριο Κανάρη Σταμάτη, για τις πηγές εξεύρεσης και την διαχείριση του νερού, για τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να γίνει το νερό πόσιμο και ασφαλές για χρήση, για το δίκτυο που το διοχετεύει στις πόλεις, για τα αποθέματα και τις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση νέων πηγών, για το δίκτυο αποχέτευσης και τους Βιολογικούς Καθαρισμούς.

Έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί η ανησυχία για το μέλλον ώστε να ενεργοποιηθεί στη συνείδησή τους το αίσθημα της ατομικής ευθύνης στο θέμα της μελλοντικής έλλειψης νερού στον πλανήτη.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρατήρησαν σε οθόνες υπολογιστών (κέντρο ελέγχου υδροδότησης),το σύστημα γεωτρήσεων Παραλίμνης και δεξαμενών που υδροδοτούν τη Χαλκίδα σήμερα.

Ακολούθησε η ζωηρή συμμετοχή των παιδιών σε συζήτηση, όπου συζητήθηκαν πηγές ρύπανσης στο νερό της Χαλκίδας και φυσικοί τρόποι καθαρισμού του νερού στο υπέδαφος καθώς και πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στην καθημερινή ζωή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Η φωτογραφική ομάδα του σχολείου μας συνεχίζει για 4η σχολική χρονιά και υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων του Νομού μας. Τη φετεινή σχολική χρονιά  συμμετέχουν πέντε μαθητές. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας αναφερόμαστε σε θεωρητικό επίπεδο και πάντα μέσα από παραδείγματα Φωτογράφων και φωτογραφιών στην τέχνη και την τεχνική της Φωτογραφίας.
Παράλληλα όμως, λαμβάνοντας αφορμές από τη συζήτηση και φωτογραφικό υλικό, καλούνται οι μαθητές να παρουσιάσουν δικές τους φωτογραφίες βάσει ενός διαφορετικού κάθε φορά θέματος. Στη συνέχεια γίνεται σχολιασμός των φωτογραφιών, που επιλέγουν οι μαθητές-φωτογράφοι και ανατροφοδότηση. Βασικός στόχος μας είναι η καλλιέργεια του φωτογραφικού βλέμματος και η ανάδειξη των παραγόντων που κάνουν μια φωτογραφία ενδιαφέρουσα και ελκυστική.
Τέλος, με την πραγματοποίηση δύο επισκέψεων σχετικές με το πρόγραμμά μας και την παρουσίαση της φωτογραφικής δουλειάς μας ελπίζουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς να μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές τη δημιουργική χαρά που πηγάζει απο τους “Φωτογράφους του   Τρίτου”.
Ο υπεύθυνος καθηγητής
Αλέξανδρος Πέτρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Ποδηλατώντας με τη Βιολογία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ»

Το σχολείο μας υλοποιεί το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με την ονομασία «Ποδηλατώντας με την Βιολογία». Στην υλοποίηση συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του τμήματος Α4. Υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Μιχάλης Γαλάνης, κλάδου ΠΕ04.01. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη θεματολογία Φυσική Ζωή, Άσκηση και Υγιεινός τρόπος διαβίωσης. Στα πλαίσια του προγράμματος θα μελετηθούν οι ενότητες:
Ποδήλατο: Τεχνολογία και Κανόνες ασφαλούς χρήσης
Ποδήλατο και Κυκλοφορικό Σύστημα του Ανθρώπου
Ποδήλατο και Αναπνευστικό Σύστημα του Ανθρώπου.
Η προβλεπόμενη διάρκεια είναι 5 μήνες και η έναρξη του είναι ο Δεκέμβριος 2016. Η μέρα υλοποίησης είναι η Πέμπτη με ωράριο 13.15-14.30 στο χώρο του σχολείου. Προβλέπεται επίσκεψη στο Νέο Ποδηλατικό Όμιλο Χαλκίδας καθώς και συνεργασία με τον όμιλο. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στο ποδήλατο σαν μέσο μεταφοράς αλλά και σαν τρόπο ζωής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Το νερό στη ζωή μας και στον τόπο μας»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

Το Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Παρασκευή μετά τη λήξη των μαθημάτων (13:10-14:30) στο χώρο του σχολείου. Στην ομάδα συμμετέχουν μαθητές της Α’ τάξης με την ευθύνη των εκπαιδευτικών Kρητικού Ελένη, Παπά Δέσποινα και Χατζηνικολάου Ελένη.
Τα θέματα που θα διερευνηθούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων είναι:
1.Ο Κύκλος του νερού και η σημασία διατήρησης της ισορροπίας του.
2.Σημασία του νερού για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
3.Το πόσιμο νερό στη Χαλκίδα.
4.Αιτίες ρύπανσης του νερού και τρόποι αντιμετώπισης.
5.Ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης μας.
6.Υδάτινα οικοσυστήματα και υδροβιότοποι της Εύβοιας και ειδικότερα της Χαλκίδας.
7.Toφυσικό φαινόμενο της παλίρροιας του Ευβοϊκού.
8. Ιαματικές πηγές στην Εύβοια.
9. Έργα ύδρευσης στη Χαλκίδα από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα.
10.Τρόποι προστασίας και διαχείρισης του νερού στην πόλη μας.
11.Σχέση του νερού με τη δημιουργία πρώτων πολιτισμών.
12.Νερό-ίδρυση αποικιών και ανάπτυξη πόλεων-ίδρυση αποικιών της Χαλκίδας.
13.Το νερό στη μυθολογία της Χαλκίδας.
14.Νερό-Φιλοσοφία.
15. Νερό-Χριστιανισμός.
16.Νερό-Τέχνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»

 

Το Πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές της Γ Γυμνασίου, υλοποιείται κάθε Παρασκευή μετά τη λήξη των μαθημάτων (13:10-14:30) στο χώρο του σχολείου από τις εκπαιδευτικούς Λεονταρίδη Ιωάννα, Μητσάκη Κλεοπάτρα και Σκούρα Ευσταθία.

Τα θέματα που η Ομάδα θα διαπραγματευτεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της είναι:

1.Το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα

2. Οι αλλαγές στην εφηβεία και η αφύπνιση της σεξουαλικότητας

3. Οι σχέσεις των εφήβων με το άλλο φύλο

4. Κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα στα δύο φύλα και στις σχέσεις – ρόλους τους

5. Αντισύλληψη – αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, AIDS, ΣΜΝ

6. Επιρροές από ΜΜΕ και ο ρόλος της παρέας

7. Αυτοεκτίμηση, αυτοαποδοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας

8. Θέματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα

9. Βία και κακοποίηση

10. Ενημέρωση για Υπηρεσίες Υγείας και Βοήθειας

ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2016-2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιούνται στο σχολείο μας τα παρακάτω προγράμματα:

1.        Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Το νερό στη ζωή μας και στον τόπο μας»

2.        Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Τα Ηφαίστεια»

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ποδηλατώντας με τη  Βιολογία»

3.        Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις»

4.       Πολιτιστικό Πρόγραμμα  «Φωτογραφική Λέσχη»

5.       Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Συμπαν-τικό Ταξίδι»

 

 

Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων