Αρχείο για "Μάιος, 2016"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2015-2016

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Η ΟΜΑΔΑ  ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Η Ομάδα του προγράμματος Αγωγής Υγείας του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας «Επιλέγω τη ζωή – Γυρίζω την πλάτη μου στις εξαρτήσεις» πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα.
Αρχικός προορισμός, η Μονάδα Εφήβων/Νεαρών Ενήλικων «Ατραπός» του ΟΚΑΝΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 2002, με σκοπό την προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου ζωής που δεν περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών. Τα παιδιά, αφού ενημερώθηκαν από τους ψυχολόγους της Μονάδας για τον σκοπό λειτουργίας της και τις υπηρεσίες που παρέχει, συζήτησαν για την περίοδο της εφηβείας που σημαδεύεται από έντονες βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές, μέσα από τις οποίες ο νέος προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα. Κάποιες φορές, κατά την προσπάθεια αυτή, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα, όπως η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών οπότε και είναι αναγκαία η θεραπευτική παρέμβαση.
Στη συνέχεια συμμετείχαν σε διαδραστικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν και να αναθεωρήσουν γνώσεις, απόψεις και συμπεριφορές σχετικά με το θέμα των εξαρτήσεων και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές είναι εμπόδιο για μια καλύτερη σχέση με τη ζωή μας.
Επόμενος προορισμός, το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Πρόκειται για έναν διεθνώς μοναδικό και πρωτότυπο χώρο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματά του, το παιχνίδι και τα παραμύθια, για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν στη συναισθηματική ανάπτυξη. Εκεί οι μαθητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και με την υποστήριξη των εμψυχωτριών του Μουσείου, συμμετείχαν σε διαδραστική έκθεση με τίτλο «Γεια σου κύριε Φόβε!», σχετικά με τους διαφορετικούς φόβους που νιώθουν τα παιδιά και το πώς μπορούν να ζήσουν καλύτερα μαζί τους αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή τους.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με περίπατο της Ομάδας στην παλιά γειτονιά της Αθήνας, το Μοναστηράκι, έναν χώρο λειτουργικό, πολυσυλλεκτικό και ζωντανό. Κάναμε βόλτα στην οδό Αδριανού που «κινείται» παράλληλα με την Αρχαία Αγορά, φάγαμε και ξεκουραστήκαμε στον ήλιο με θέα την Ακρόπολη, τη Στοά του Αττάλου και το Ναό του Ηφαίστου. Δεν παραλείψαμε βέβαια μια βόλτα στο «γιουσουρούμ» και την Πλατεία Αβησσυνίας, με ένα θησαυρό από αντίκες, παλιά βιβλία, δίσκους, έργα τέχνης να κρύβονται στις προθήκες και στα ράφια των μικρών παλαιοπωλείων, ένα πραγματικό πολύχρωμο παζάρι.
Τα παιδιά στην εκδρομή συνόδεψε, μαζί με τις καθηγήτριες που υλοποίησαν το Πρόγραμμα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Καράπα.

Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων