Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή
Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στα πλαίσια της συνεργασίας του 3ου Γυμνασίου με το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαιδευτική επίσκεψη στο Mουσείο Γουλανδρή με σκοπό οι μαθητές να συμμετέχουν στα προγράμματα STEM- Έξυπνες πόλεις και Βιωσιμότητα.
Σε μια από τις ανακαινισμένες και εκσυγχρονισμένες με σύγχρονα εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά εργαλεία αίθουσες, στο κτήριο του Κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου, μια ομάδα 22 μαθητών των ομίλων Stem του 3ου Γυμνασίου και Ρομποτικής του 5ου Προτύπου Γυμνασίου Χαλκίδας κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν ένα έξυπνο φανάρι που ανάλογα με τον αριθμό των αυτοκινήτων που περνούν προσαρμόζει τον χρόνο που είναι αναμμένο το πράσινο! Αυτό το κατάφεραν χρησιμοποιώντας υλικά εκπαιδευτικής ρομποτικής και συγκεκριμένα μια πλακέτα Μicrobit. Το Microbot είναι μια μικρή πλακέτα με έναν ισχυρό μικροελεγκτή που κατασκευάστηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτει αισθητήρες και συσκευές διασύνδεσης. Σκοπός είναι τέτοιες κατασκευές να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές “έξυπνες” πόλεις που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Οι μαθητές διδάχθηκαν με ένα απτό παράδειγμα τα οφέλη που προκύπτουν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών στις υποδομές μιας “έξυπνης” πόλης.
Σε μια όμοια διπλανή αίθουσα μια άλλη ομάδα 25 μαθητών των ομίλων “Φύση και Φωτογραφία” του 3ου και “Τεχνολογίας” του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας, κατασκεύασαν μέσα από το πρόγραμμα “ΑΠΕ και Τεχνολογία Υδρογόνου” ένα μοντέλο αυτοκινήτου με κινητήρα που κινείται χρησιμοποιώντας νερό. Ναι, σωστά διαβάσατε! Ενημερώθηκαν αρχικά από τον υπεύθυνο της παρουσίασης με απλό και κατανοητό τρόπο για την φυσική και την τεχνολογία που σχετίζεται με την πράσινη παραγωγή υδρογόνου από νερό. Πληροφορήθηκαν επίσης, πως το υδρογόνο μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας. Στη συνέχεια ανακάλυψαν στην πράξη, συναρμολογώντας ανά μικρές ομάδες μοντέλα αυτοκινήτου, ότι το υδρογόνο μπορεί να δώσει ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα. Τέλος, είναι σίγουρο, ότι οι μαθητές μας αποκόμισαν μέσα από αυτή την κατασκευή βασικές γνώσεις για την τεχνολογία υδρογόνου, που στο κοντινό μέλλον φαίνεται να έχει πλήθος εφαρμογών.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΑΜΠΛΕΤ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α’ ΤΑΞΗΣ
Στις 27/11/23 και στη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας, οι μαθητές του τμήματος Α4 με τη χρήση των τάμπλετ που διαθέτει το σχολείο μας και του διαδραστικού πίνακα που διαθέτει το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, πραγματοποίησαν εφαρμογή με θέμα: Ποιον χάρτη να διαλέξω για να βρω τους Νομούς και τις Πρωτεύουσες της Ελλάδας; Η εφαρμογή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος: Γεωλογία – Γεωγραφία Α τάξης και της ενότητας Α 1.4: Ποιον χάρτη να διαλέξω; Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Λουκαδάκη Σόνιας και της καθηγήτριας Γεωλογίας – Γεωγραφίας κ. Χατζηνικολάου Ελένης, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, συνεργάστηκαν, συνδέθηκαν με τη βοήθεια των τάμπλετ στην ηλεκτρονική τάξη, άνοιξαν αρχεία με διαφορετικές κατηγορίες χαρτών, παρατήρησαν τους χάρτες και επέλεξαν τον κατάλληλο, με σκοπό τη συμπλήρωση του φύλλου εργασίας που τους δόθηκε προς επεξεργασία. Ακολούθησε συζήτηση όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν αφενός την ικανοποίησή τους από την διαφορετική μορφή διδασκαλίας που βίωσαν για πρώτη φορά, αφετέρου την επιθυμία τους για μελλοντική επανάληψη παρόμοιας δράσης.
Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας στο DocFest
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου τρία τμήματα της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – DocFest που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας για 17η συνεχή χρονιά. Μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας παρακολουθώντας τα εξής: Smik 1, Fundamentals of Art, Odd is an egg, Καθημερινοί Ήρωες και Κάτω από το πεύκο. Τα τμήματα συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Κολιού Όλγα, Μητσάκη Κλεοπάτρα, Παπαγεωργίου Ελένη και Πέτρου Αλέξανδρος.
25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Ξέρατε ότι:
✔️1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της;
✔️1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού;
✔️40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας;
✔️500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία;
🗓 Σήμερα, με αφορμή την αυριανή μέρα, οι μαθητές του Α3 του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν ως προς το φαινόμενο αυτό.
👉 Αναζητήσαμε και διευκρινίσαμε τον όρο “βία” και τι μπορεί να θεωρηθεί βία, διακρίνοντας τα διάφορα είδη.
👉 Παρατηρήσαμε ότι αυτή η βία δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται μόνο από άνδρες.
👉 Μιλήσαμε για το πόσο εύκολα ενοχοποιείται το θύμα και σε πόσο δύσκολη θέση έρχεται λόγω της γεμάτης πατριαρχικά στερεότυπα κοινωνίας μας.
👉 Συνειδητοποιήσαμε ότι πολλές έχουμε τον ίδιο φόβο και τα ίδια αντανακλαστικά όταν επιστρέφουμε βράδυ στο σπίτι.
👉 Επίσης, η κακοποίηση και η βία δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να συμβεί σε όλες ανεξάρτητα από τη μόρφωση, την καταγωγή, την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση.
👉 Καταλάβαμε πόσο εύκολα υπάρχει η υποτίμηση της κατάστασης και του συναισθήματος από τους γύρω. Τα παιδιά προσπάθησαν στο διάλειμμα να “διαδώσουν” τα νέα και οι αντιδράσεις από τους συνομήλικούς τους ήταν πολλές, και δημιούργησαν αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό.
👉 Μέσα σε όλα αυτά που προέκυψαν μιλήσαμε για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός μας, το ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα πάνω σε αυτό, το πόσο σημαντική είναι η συναίνεση, αλλά και το ότι είναι βασικός κανόνας να σεβόμαστε το “όχι” του άλλου.
👉 Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε λύσεις, πιο ριζικές και πιο αποτελεσματικές (π.χ. εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση από μικρές ηλικίες και για τα αγόρια και για τα κορίτσια).
👉Πολλά από τα παιδιά απογοητεύτηκαν από την προσπάθειά τους να πληροφορήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους άλλους. Η κοινωνία μας ακόμα χρειάζεται να κάνει πολλά βήματα, όμως αρκεστήκαμε στο ότι φαίνεται να αλλάζει και είναι στο χέρι μας να κάνουμε την αλλαγή!
🖌 Στο τέλος δημιούργησαν, χρησιμοποιώντας τα hastags της καμπάνιας:
#OrangeTheWorld #16days #hearmetoo #LeaveNoOneBehind #endWAW
ℹ️ Στις 25 Νοέμβρη 1960, τρεις γυναίκες που αντιτάχθηκαν στη δικτατορία του στρατηγού Τουχίγιο ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου και πετάχτηκαν σαν τα σκουπίδια σε κάποια χαράδρα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ήταν οι αδερφές Μιραμπάλ. Το 1999 ο ΟΗΕ κήρυξε την 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, στη μνήμη των αδερφών Μιραμπάλ.
Ομιλία με θέμα τη διατροφή στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Στα πλαίσια των Εργαστήριων Δεξιοτήτων, με την ολοκλήρωση του θεματικού κύκλου Υγεία-Ευ ζην, υποδεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την κ. Ιωάννα Ταπούτη, πιστοποιημένη διατροφολόγο – διαιτολόγο με πολυετή εμπειρία στον τομέα της σωστής και υγιεινής διατροφής. Οι μαθητές-τριες της Β’ τάξης είχαν την ευκαιρία να λάβουν σωστή ενημέρωση σε θέματα καθημερινών διατροφικών συνηθειών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη λήψη σωστού και πλήρους πρωινού, υγιεινού κολατσιού στο σχολείο, τη σωστή και τακτική ενυδάτωση του οργανισμού, την επιλογή καλών και υγιεινών τροφών μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, την απαραίτητη διατροφή προ και μετά αθλητικής προπόνησης αλλά και την αποφυγή ζημιογόνων τροφών, όπως fast food, ενεργειακά ποτά κ.ά.
Συνεργασία Ομίλων STEM και Ρομποτικής 3ου και 5ου Πρότυπου Γυμνασίου
Στα πλαίσια της συνεργασίας των ομίλων STEM του 3ου Γυμνασίου και Ρομποτικής του 5ου Πρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Γαλάνη Μιχαήλ, διευθυντή του 3ου Γυμνασίου και των υπεύθυνων καθηγητριών του ομίλου STEM κ. Κεσκίνη Ειρήνης και κ. Μάλλιαρη Ιωάννας στο 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του ερευνητικού κέντρου CERN στην Γενεύη και η πληροφόρηση των μαθητών για την επιστημονική δραστηριότητα του Πανευρωπαϊκού αυτού Κέντρου. Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της κοινής εκπαιδευτικής επίσκεψης των δυο ομίλων στο CERN που θα πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση, έκαναν ουσιαστικές ερωτήσεις και συνέδεσαν την αρχή λειτουργίας των αισθητήρων που χρησιμοποιούν στην Ρομποτική με αυτή των ανιχνευτών που χρησιμοποιούν στα εργαστήρια του CERN.
Σε συνέχεια αυτής της δράσης, λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, η κ. Κεσκίνη Ελεάνα, υπεύθυνη καθηγήτρια του ομίλου Ρομποτικής στο 5ο Γυμνάσιο, επισκέφτηκε το σχολείο μας και παρουσίασε στα παιδιά του ομίλου STEM την ιστορία των Ρομπότ, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει επιφέρει η ολοένα και αυξανόμενη χρήση τους. Στη συνέχεια αλληλοεπίδρασε με τα παιδιά με σκοπό να προγραμματίσουν από κοινού ένα ρομπότ LEGO να εκτελεί απλές εντολές. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης και ενθουσιάστηκαν με την δυνατότητα του άμεσου προγραμματισμού του μικρού Ρομπότ κατόπιν δικών τους εντολών.
Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και με περισσότερες κοινές δράσεις των δύο Σχολείων.
«Πού να πάμε, πού να πάμε…; Τελεία και παύλα: Φθινοπωρινή εξόρμηση στην Παύλιανη!»
Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές της Α΄τάξης του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας επισκέφθηκαν την ορεινή Παύλιανη στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΚΕΠΕΑ Στυλίδας-Υπάτης «Από την υδροκίνηση μιας άλλης εποχής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Ομάδα μαθητών μας ενημερώθηκαν από τους Υπεύθυνους του Κέντρου για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, για τη χρήση και λειτουργία αποκατεστημένων νερόμυλων, όπως και για τους ανθρωπογενείς παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο όλη την περιοχή της Οίτης.
Τέλος, στο Πάρκο της Παύλιανης, που είναι διαμορφωμένο με πολλή αγάπη και μεράκι από εθελοντές ,κατά μήκος του ποταμού Ασωπού (της Φθιώτιδας), κάναμε μια ευχάριστη και αναζωογονητική πεζοπορία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!
Συνοδοί Καθηγητές: Κα. Μάλλιαρη, κα. Κεσκίνη, κα. Παχούλη, κα. Σκούρα, κα. Τουλούμη, κα. Μακρή και ο κ. Πέτρου.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, τα τμήματα Γ1 και Γ5 του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και παρακολούθησαν τα προγράμματα:
1.Πρέπει να μας αγχώνει το άγχος;
Στο πρόγραμμα αυτό,μέσα από βιωματικό εργαστήριο με συντονίστρια την ψυχολόγο του ιδρύματος,παρουσιάστηκε το άγχος ως φυσιολογικό συναίσθημα και διαφοροποιήθηκε από το stress που είναι η βιολογική αντίδραση του οργανισμού στο άγχος.Με τη βοήθεια εύκολων πρακτικών,προτάθηκαν τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων.
2. Δεν περισσεύει κανείς: καλλιεργώντας τη θετική και συμπεριληπτική συμπεριφορά.
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών, εστιάζοντας στην αξία του «συν-παίζειν» και του «συν-εργάζεσθαι» αφήνοντας στην άκρη το άγχος του ανταγωνισμού και της επίτευξης της νίκης.Οι δραστηριότητες του προγράμματος αντλούνται από τη βιωματική εκπαίδευση, από κλασικά παραδοσιακά παιχνίδια, την Εκπαίδευση για την Ειρήνη κ.α. και εστιάζουν στην ευγενή άμιλλα, την συνεργασία και τη «συνενοχή».
Συνόδευσαν οι καθηγήτριες: Κρητικού Ελένη, Παπαδημητρίου Αθανασία, Πάνου Αγορίτσα.
Πολυτεχνείο 2023- Ένα μάθημα νεότερης ελληνικής ιστορίας
Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023 τιμήσαμε την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η εκδήλωση βασίστηκε στο λογοτεχνικό βιβλίο «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρρή.
Οι μαθητές της Αναγνωστικής Λέσχης διασκεύασαν και παρουσίασαν επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν το κλίμα της εποχής και να καταδείξουν την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η χορωδία μας, υπό την επίβλεψη της κ. Λεονταρίδη και με τη φιλική συμμετοχή του κ. Ζαφρά, πλαισίωσε τη γιορτή με μουσική και τραγούδι.
Συμβόλαιο Τάξης του τμήματος Α4
Με εφόδιο την καλή μας διάθεση και με τη δέσμευση να τηρήσουμε στο μέγιστο βαθμό αυτά τα οποία συμφωνήσαμε από κοινού με τους μαθητές/τριες του Α4 του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, ως υπεύθυνη του τμήματος αυτού, δημιουργήσαμε με καλλιτεχνικό μοτίβο τους κανόνες της τάξης μας- συμβόλαιο. Ολοκληρώνοντας τη δράση σε δύο διδακτικές ώρες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν, να ορίσουν και να μοιραστούν καθήκοντα και υποχρεώσεις και να ευχαριστηθούν έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας, ομαδοσυνεργατικα και βιωματικά 🙂.
Σουλιώτη Δανάη – Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας