Εργαστήρια δεξιοτήτων: “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ”
Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι μια συνειδητή επιθετική πράξη, στάση ή χειρισμός, εναντίον ενός ατόμου ή αριθμού ατόμων και επιχειρείται από ένα ή περισσότερα άτομα. Μπορεί να διαρκεί για σύντομη χρονική περίοδο ή για ολόκληρα χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάχρηση εξουσίας. Ο δράστης έχει σκοπό να βλάψει το παιδί –στόχο και δεν φοβάται την αντεκδίκηση διότι βασίζεται στην αδυναμία του παιδιού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς είναι ότι ο δράστης συνήθως υπερέχει του παιδιού-στόχου σε ό,τι αφορά τη σωματική δύναμη, υπάρχει δηλαδή ανισότητα στη δύναμη.
Σχολικό εκφοβισμό συνιστά η διαρκής βία -σωματική ή ψυχολογική που διεξάγεται από ένα παιδί ή μία ομάδα παιδιών εναντίον κάποιου παιδιού το οποίο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην παρούσα κατάσταση. O σχολικός εκφοβισμός (bullying) με άλλα λόγια είναι μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς κατά κανόνα εσκεμμένης και επιζήμιας. Συχνά είναι επίμονη, κάποιες φορές συνεχιζόμενη επί εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Αυτοί που υφίστανται τον σχολικό εκφοβισμό είναι πολύ δύσκολο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ωστόσο, ο σχολικός εκφοβισμός δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις περιπτώσεις όπου τα παιδιά κάνουν αστεία μεταξύ τους διασκεδάζοντας και οι δύο πλευρές αληθινά.
Η βία μεταξύ των μαθητών μπορεί να πάρει τις εξής μορφές:
α) σωματική (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές, χαστούκια, τράβηγμα μαλλιών κ.τ.λ.)
β) συναισθηματική (σκόπιμη απομόνωση του παιδιού, λέρωμα, κρύψιμο,καταστροφή των πραγμάτων του, εκβιασμός για χρήματα ή εξαναγκασμός του σε αντικοινωνικές πράξεις– για παράδειγμα, να διαπράξει κλοπή ή βανδαλισμό ιδιοκτησίας, να το απειλούν κ.τ.λ.)
γ) λεκτική (κοροϊδία, βρίσιμο, σαρκασμός, ειρωνεία, διάδοση ψευδούς φήμης, χειρονομίες, συκοφαντικά γκράφιτι κ.τ.λ.)
δ) σεξουαλική (ανεπιθύμητο άγγιγμα, απειλές, προσβλητικά μηνύματα, χυδαία γράμματα και εικόνες, πειράγματα κ.τ.λ..) και
ε) ηλεκτρονική (χρήση διαδικτύου, email, chat room, και κινητών με προσβλητικό και απειλητικό περιεχόμενο. Στην διεθνή επιστημονική ορολογία το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως cyberbullying).
Επίσης υπάρχουν πολλές μορφές έμμεσου εκφοβισμού κατά τον οποίο ο θύτης προσπαθεί να απομονώσει κοινωνικά κάποιο άτομο ή το αγνοεί ή ακόμα επιχειρεί να πείσει τους άλλους να αισθανθούν αντιπάθεια γι’ αυτό, διαδίδοντας κακόβουλες φήμες και ψεύδη.
Ερευνητικά δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες συμμετέχουν, με οποιοδήποτε τρόπο, σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Σε έρευνα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μαθητές δήλωσαν, σε ποσοστό 29,4%, ότι υπήρξαν μάρτυρες διαφόρων μορφών βίας.
Για την πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο ο εκπαιδευτικός πρέπει να συζητά με τους μαθητές για τα δικαιώματά τους, τους κανόνες συμπεριφοράς, στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, να παρέχει από νωρίς στους μαθητές κατάλληλους τρόπους εκτόνωσης της επιθετικότητας (όπως τα αθλήματα, οι τέχνες κτλ.) και ανάλογες ευκαιρίες για επιτεύγματα και καταξίωση.Επίσης πρέπει να ενισχύει τη φιλία μεταξύ των μαθητών και να αναδεικνύει την αλληλεγγύη της παρέας των φίλων ως το πλέον κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση περιστατικών εκφοβισμού και βίας στο σχολείο, να ευαισθητοποιεί τους γονείς για το πρόβλημα, να καλλιεργεί ομαδικές συνεργασίες, να αντιμετωπίζει τις αιτίες απομόνωσης και περιθωριοποίησης μαθητών και βέβαια να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένταξη στη σχολική ομάδα των νεοφερμένων μαθητών ή των μαθητών με ειδικά προβλήματα και ανάγκες.Τέλος οφείλει να ασκεί ουσιαστική εποπτεία των χώρων του σχολείου στους οποίους πιθανολογείται εκδήλωση εκφοβισμού και βίας μεταξύ των μαθητών.
Όλα αυτά έγινε προσπάθεια να γίνουν αντιληπτά στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη Β Γυμνασίου, στην ενότητα ‘’Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ’’. Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν με το θέμα αυτό που τους αφορά άμεσα, συνεργάστηκαν σε ομάδες των 3-4 ατόμων και δημιούργησαν αφίσες κατά του bullying με σκοπό να προβάλουν στους συμμαθητές τους το πρόβλημα και τρόπους αντιμετώπισης του.
Eργαστήρια Δεξιοτήτων (ΣΕΠ) στη Γ ́Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κα Γιαννακάρα Αργυρώ
Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στο πλαίσιο των Εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολήθηκαν με θεματικές που συνδέονται με τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Αρχικά έγινε συζήτηση και ακολούθησε προβληματισμός για το επάγγελμα ή τη σχολή που τους ενδιαφέρει, καθώς και για τα κριτήρια των επιλογών τους. Τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές αυτές και τις παρουσίασαν στην τάξη. Συγκεκριμένα έγινε αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την βαθμίδα μετάβασης μετά το Γυμνάσιο (για το Γενικό Λύκειο, τα ΕΠΑΛ, τον ΟΑΕΔ και τα Πανεπιστήμια). Στη συνέχεια έκαναν ένα τεστ προσωπικότητας ώστε να γίνει ανίχνευση των κλίσεών τους, αναζήτησαν περισσότερες σχετικές πληροφορίες που συζητήθηκαν στην τάξη και υλοποίησαν σχετική αφίσα. Επίσης μετά από πληροφόρηση και συζήτηση σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις επιστήμες, αναζήτησαν πληροφορίες για την 4η βιομηχανική επανάσταση και το πώς αυτή θα διαμορφώσει τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Τα έργα που έφτιαξαν οι μαθητές ήταν:
- Αφίσα στην τάξη τους με τα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων κατά Holland(φωτογραφία)και των επαγγελμάτων που τους ταιριάζουν, μετά κι από σχετικό τεστ το οποίο έκαναν.
- Power-Point με πληροφορίες για τις ομάδες προσανατολισμού του Γενικού Λυκείου και των Πανεπιστημιακών τμημάτων αντιστοίχισής τους.
- Μετά το Γυμνάσιο τι- Γενικό Λύκειο
- Power-Point με πληροφορίες για τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των σχολών ΟΑΕΔ Χαλκίδας
- Μετά το Γυμνάσιο τι- ΕΠΑΛ-ΟΑΕΔ
- Power-Point με λίστα όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των διαδικτυακών διευθύνσεών τους για εύρεση περισσότερων πληροφοριών.
- Πανεπιστήμια της Ελλάδος
- Padlet με πληροφορίες για την 4η βιομηχανική επανάσταση που βιώνουμε και το πώς θα διαμορφωθεί το εργασιακό περιβάλλον στο μέλλον. Οι διευθύνσεις του Padlet με τις εργασίες τους είναι οι παρακάτω:
- Γ1:https://padlet.com/giannakar/4-8hulymkei6zl3v69
- Γ2:https://padlet.com/giannakar/2-4-potaemodj0q379k9
- Γ3:https://padlet.com/giannakar/4-1c5mzo03nmp2yr1n
- Γ4:https://padlet.com/giannakar/4-sdruh5l9795mb325
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ 1. Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Ασφάλεια «Κυκλοφορώντας με ασφάλεια»
Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων φέτος η Α γυμνασίου ασχολήθηκε με την οδική ασφάλεια.
Οι μαθητές προβληματίστηκαν για την δική τους ασφάλεια στη διαδρομή από το σπίτι τους ως το σχολείο. Ήταν ένα θέμα λοιπόν που τους αφορούσε άμεσα. Εντόπισαν τα επικίνδυνα σημεία στον δρόμο που ακολουθούν καθημερινά για να φτάσουν στο σχολείο και τράβηξαν φωτογραφίες. Αυτές συγκεντρώθηκαν και ανέβηκαν σε ένα padlet, όπου κάθε μαθητής σχολίασε τις φωτογραφίες των υπόλοιπων συμμαθητών του. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των προβλημάτων που εντόπισαν τα παιδιά.
https://padlet.com/jason_pollet/a-l7p8het47b5ssmjc
Σε ένα δεύτερο στάδιο, πήραν συνέντευξη από κατοίκους της γειτονιάς τους που κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Οι απαντήσεις συγκεντρώθηκαν και περάστηκαν σε ένα ερωτηματολόγιο στο eclass από όπου προέκυψαν ενδιαφέροντα στατιστικά. Θα τα βρείτε στο pdf που ακολουθεί.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Στα πλαίσια του μαθήματος των εργαστηρίων δεξιοτήτων οι μαθητές/μαθήτριες της Α γυμνασίου φέτος ασχολήθηκαν με την αξία της συνεργασίας.
Μία από τις δραστηριότητες που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν ήταν η δημιουργία ομαδικής ζωγραφιάς. Κάθε μαθητής/μαθήτρια ζωγράφισε ελεύθερα σε φύλλο Α4 σιωπηλά για ένα λεπτό. Μετά το πέρας αυτού του λεπτού, οι ζωγραφιές πέρασαν στον/ην διπλανό/η. Έτσι, στο τέλος του κύκλου είχαν δημιουργηθεί τόσες ομαδικές ζωγραφιές όσοι ήταν και οι μαθητές / μαθήτριες. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί παρατίθενται σε βίντεο κάποιες από αυτές, καθώς και μηνύματα που συνέταξαν οι ίδιοι οι μαθητές προς τους υπόλοιπους συμμαθητές του σχολείου, με θέμα την αξία της συνεργασίας και τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κανείς για να την πετύχει.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Οι μαθητές της Α΄και Β΄Γυμνασίου, για άλλη μια χρονιά δημιούργησαν ατομικές και ομαδικές εργασίες στο πλαίσιο διδασκαλίας των αντίστοιχων μαθημάτων, τις οποίες παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.
Α΄Τάξη:
(α) Ενότητα Β2.2: Οι βροχές, το κλίμα
Παρουσιάσεις: Οι τύποι κλίματος της γης – Ιανουάριος 2023
(β) Ενότητα Β4.2: Το εσωτερικό της Γης -Παρουσίαση, Μάιος 2023
https://blogs.sch.gr/elchatzin/2023/06/04/to-esoteriko-tis-gis-maios-2023/
Β΄Τάξη:
(α) Μάθημα 6: Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση
Παρουσίαση: Δεινόσαυροι – Ιανουάριος 2023
https://blogs.sch.gr/elchatzin/2023/05/29/paroysiasi-deinosayroi-ianoyarios-2023/
(β) Μάθημα 9: Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
Παρουσιάσεις: Ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης – Ιανουάριος 2023
https://blogs.sch.gr/elchatzin/2023/05/24/paroysiaseis-omadikon-ergasion-a-tetraminoy- apo-mathites-sto-mathima-geologia-geografia-v-taxis-me-thema-a-energa-ifaisteia-tis- eyropis
(γ) Μάθημα 12: Οι θάλασσες της Ευρώπης
Παρουσιάσεις: Οι μεγάλοι θαλασσοπόροι – Φεβρουάριος 2023
https://blogs.sch.gr/elchatzin/2023/05/29/paroysiaseis-oi-megaloi-thalassoporoi- fevroyarios-2023/
(δ) Μάθημα 25: Η πολιτική διαίρεση της Ευρώπης: Οι μαθητές παρουσίασαν στην
τάξη μια χώρα της Ευρώπης με στοιχεία που θεωρούσαν σημαντικά όπως μεγάλες
πόλεις, σημαίες, μνημεία, αξιοθέατα, έθιμα, γεύσεις, κ. ά.
Παρουσιάσεις: Ταξιδεύω σε χώρες της Ευρώπης – Μάιος 2023
https://blogs.sch.gr/elchatzin/2023/06/04/paroysiaseis-taxideyo-se-chores-tis-eyropis- maios-2023/