Αρχείο ημέρας 29 Μαΐου 2018

European Radio Logo

Translate

Μάιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ιστορικό

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

« Ζωντανεύοντας την καθημερινότητα στην ομηρική εποχή».

Αυτός ήταν ο στόχος της διδακτικής επίσκεψης του τμήματος Α3 στο αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας. Πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2017 στο πλαίσιο του μαθήματος Οδύσσειας .
Εκεί οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους:
Α) Ενδυμασία και καλλωπισμός
Β) Σκεύη και φαγητά
Γ) Όπλα, έπιπλα και άλλα οικιακά αντικείμενα
Δ) Μέρη ανακτόρου
Ε) Μέταλλα και
ΣΤ) υπηρετικό προσωπικό του ανακτόρου.

Στη συνέχεια με την εμπνευσμένη καθοδήγηση της αρχαιολόγου κυρίας Κατσάλη Σοφίας, οι μαθητές εντόπισαν τις προθήκες του μουσείου, τα αντικείμενα, τα σκεύη, τα όπλα, τα μέταλλα και τα κοσμήματα που αναφέρονταν στις εργασίες τους.
Στο τέλος προσπάθησαν να ζωντανέψουν σκηνές : α) με την ομηρική γυναίκα να περιποιείται τον εαυτό της, β) τον ομηρικό άνδρα να φροντίζει τα όπλα του και να διασκεδάζει στο μέγαρο και γ) τους υπηρέτες να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανάλογα με την ειδικότητα τους. Υπεύθυνη της διδακτικής επίσκεψης η φιλόλογος Σαμαρά Χρυσούλα.

ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β1 ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β1

   Αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε υλικό σχετικά με την ερμηνεία, την ιστορία και την ορθογραφία λέξεων ή φράσεων μέσα από ένα «γλωσσικό παιχνίδι». Η φιλόλογός μας, η κυρία Σαμαρά, είχε την ιδέα να αφιερώνει καθημερινά στην αρχή του μαθήματός μας ένα τρίλεπτο για την «λέξη της ημέρας» δανεισμένη από μια πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή με τον τίτλο «Γιατί το λέμε έτσι;». Βρήκαμε την ιδέα της ενδιαφέρουσα και σκεφτήκαμε να καταγράφουμε στο τετράδιό μας καθημερινά όχι μόνο τη «λέξη της ημέρας» αλλά και άλλες λέξεις από τα γλωσσικά μαθήματα (Ν. Γλώσσα, Αρχαία, Ξένες Γλώσσες) που τις θεωρήσαμε για κάποιο λόγο (ερμηνευτικό ή ετυμολογικό ή ορθογραφίας) αξιοπρόσεκτες.

          Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η παρούσα εργασία που σκεφτήκαμε να την μοιραστούμε με όσους κάποιες φορές αναρωτιούνται ή αμφιβάλλουν για την προέλευση ή την ιστορία μιας λέξης με τίτλο:

ΠΑΡΑΘΥΡΟ     στις  …  ΛΕΞΕΙΣ

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση