Αρχική » Εκδρομές - Διδακτικές Επισκέψεις » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

European Radio Logo

Translate

Αύγουστος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ιστορικό

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Οι καθηγήτριες του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας κα Σαμαρά Χρυσούλα και κα Κρητικού Ελένη
πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Σεμιναρίου που διοργανώθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρ-χείου με θέμα ”Η θάλασσα που μας ενώνει”.Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο διευθυντής του σχολείου χαιρέτησαν συγκινημένοι τους συμμετέχοντες καθηγητές και μίλησαν για την ανάγκη τό-νωσης του ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου της Πόλης και για τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή.Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν το σεμινάριο όπου περιελάμβανε θέματα όπως: ”Παιδεία,η θάλασσα του πνεύματος που μας ενώνει”,”Το περιβάλλον παράγοντας συμφιλίωσης των ανθρώπων”,”Η θάλασσα που μας ενώνει από το εγώ στο εμείς” και άλλα.
Η σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεννόησης, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού, η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, αποτέλεσαν κεντρικά σημεία της εισηγήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου:
<< Η θάλασσα όντως ενώνει και οφείλει να ενώνη! Οι λαοί περί την θάλασσαν του Αιγαίου οφεί-λομεν να την βλέπωμεν ως ενωτικήν δύναμιν και να την προστατεύωμεν από την ανθρωπογενή μό-λυνσιν, να διασώσωμεν τον θαλάσσιον πλούτον και την απαράμιλλον αιγαιοπελαγιτικήν ωραιότητα. Εις το Αιγαίον Πέλαγος των μεταναστών και των προσφύγων δοκιμάζονται όμως σήμερον αι ανθρωπιστικαί αρχαί του ευρωπαικού πολιτισμού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και η χρι-στιανική αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπον», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης .
Επισης οι καθηγητριες δεν παρέλειψαν να περιηγηθούν στο χώρο του Ζωγράφειου,να μπουν σε μα-θητικές αίθουσες και να δουν τα έργα των λιγοστών μαθητών που φοιτούν σήμερα σε αυτό.
Επισκέφθηκαν ακόμη την ιστορική περιοχή του Φαναρίου όπου εκκλησιάστηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ,κάθισαν στα θρανία της Μεγάλης του Γένους Σχολής και έψαλλαν το Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία των Βλαχερνών.
Τέλος,η ξενάγηση στην Αγία Σοφία αποτέλεσε κορυφαία στιγμή και σφράγισε μια μοναδική επίσκεψη στην ”πόλη των πόλεων”.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση