Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου, είχαμε την ευκαιρία μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β4 του σχολείου μας να ζήσουμε μια μοναδική και συγκινητική εμπειρία, επισκεπτόμενοι/νες τη Δομή Προσφύγων στη Ριτσώνα. Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν μόνο μια εκπαιδευτική εξόρμηση, αλλά μια πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, καθώς οι μαθητές / μαθήτριές μας προσέφεραν εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια στα μικρά προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο Νηπιαγωγείο της Δομής. Η ανταπόκριση στην οργάνωση της συλλογής του σχετικού υλικού πριν την επίσκεψή μας ήταν εντυπωσιακή, με παιδιά και γονείς/κηδεμόνες να ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό και με κίνητρο να προσφέρουν χαρά και υποστήριξη. Με την άφιξή μας στη Δομή, επισκεφτήκαμε το Νηπιαγωγείο, όπου τα μικρά παιδιά μάς υποδέχτηκαν με αγκαλιές και χαμόγελα. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη αγάπη κι ενθουσιασμό. Οι μαθητές/ μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία, με την υποστήριξη της μουσικού του σχολείου μας, να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν με τα προσφυγόπουλα, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε τον χώρο διανομής φαγητού και την αποθήκη της Δομής, όπου μας εξήγησαν πώς οργανώνονται και διανέμονται τα αγαθά από τις δωρεές. Με τον τρόπο αυτό είδαμε από κοντά και κατανοήσαμε την προσπάθεια που γίνεται καθημερινά, για να εξασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες έχουν τα απαραίτητα για την καθημερινότητά τους.
Η επίσκεψη αυτή δεν αποτέλεσε μόνο μια ευκαιρία, για να δούμε από κοντά τη ζωή στη Δομή, αλλά και να συναισθανθούμε τις δυσκολίες και τις ανάγκες των συνανανθρώπων μας που ζουν εκεί. Οι μαθητές / μαθήτριές μας έμαθαν πολλά για την αξία της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της κοινωνικής ευθύνης. Επιπλέον, η εμπειρία αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι, παρά τις δυσκολίες, τα παιδιά της Δομής διατηρούν την ελπίδα και τη χαρά της παιδικής ηλικίας. Η αλληλεπίδραση με τα μικρά προσφυγόπουλα ήταν μια υπενθύμιση ότι η αγάπη και η φιλία δεν γνωρίζουν σύνορα. Φύγαμε γεμάτοι εικόνες, μαθήματα ζωής και συναισθήματα, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το μέλλον και σχεδιάζοντας κι άλλες δράσεις από κοινού.
Ευχαριστούμε θερμά τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, την κυρία Πέπη Παπαδημητρίου και τον κύριο Χρήστο Αλεξίου, καθώς και όλους τους εργαζόμενους στη Δομή για την οργάνωση της επίσκεψης και τη φιλοξενία μας στον χώρο. Επίσης, ευχαριστούμε τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών μας που υποστήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία.
