Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου υλοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή της Γ’ τάξης του σχολείου μας στην Αθήνα.
Τα τμήματα Γ1 και Γ2 επισκέφθηκαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ξεναγήθηκαν στους χώρους του από καθηγητές της Αστροφυσικής. Τα δύο κτήρια του Αστεροσκοπείου βρίσκονται στον λόφο των Μουσών και φιλοξενούν δύο τηλεσκόπια για παρατήρηση του ουρανού από εξειδικευμένους επιστήμονες. Το μεσημβρινό τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα για την εύρεση της ακριβούς ώρας στην Αθήνα και την διόρθωση των ρολογιών, ενώ το τηλεσκόπιο Δωρίδη χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για παρατηρήσεις στον έναστρο ουρανό.
Στο Ε.Α.Α. φιλοξενείται επίσης και ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων του οποίου τη λειτουργία είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε. έλος οι επιστήμονες μας μίλησαν για την ερευνητική δράση του Αστεροσκοπείου σήμερα και την σύνδεσή του μέσω δορυφόρου με άλλα Αστεροσκοπεία στον κόσμο, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών των ερευνητικών δεδομένων μέσω του δορυφόρου.
Η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τα παιδιά διεύρυναν τις γνώσεις τους στην διερεύνηση του σύμπαντος. Ακολούθησε μια σύντομη βόλτα για καφέ και ξεκούραση στη περιοχή της Αρχαίας Αγοράς.
Συνοδοί καθηγητές ήταν ο κ. Γαλάνης, η κ. Κουτσούκου και η κ. Πρεβενίου.
Oι μαθητές των τμημάτων Γ3,Γ4 και Γ5 επισκέφτηκαν το Μουσείο Ακρόπολης το οποίο φιλοξενεί ευρήματα προερχόμενα αποκλειστικά από την αθηναϊκή Ακρόπολη και τις πλαγιές της. Οι μαθητές αρχικά πήραν πληροφορίες από τις ξεναγούς για την κατασκευή και τις εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του επιβλητικού κτηρίου και είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από τα γυάλινα δάπεδα τα ερείπια της αρχαίας γειτονιάς που ενσωματώθηκαν στην αρχιτεκτονική του. Στη συνέχεια ,με τη βοήθεια ξεναγών ,περιηγήθηκαν στoυς εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Στην αίθουσα των Κλιτύων θαύμασαν έργα της κεραμικής τέχνης . Στον πρώτο όροφο πήραν πολλές λεπτομερείς πληροφορίες για την κατασκευή και την ιστορία έργων της Αρχαϊκής και της Κλασικής Εποχής , κόρες και κούρους απαράμιλλης τέχνης και τεχνικής ,γλυπτά από το Ερέχθειο αλλά και τις Καρυάτιδες που με την ασύγκριτη ομορφιά τους μας συγκλόνισαν. Ταυτόχρονα ωστόσο, η κενή θέση της κόρης που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο μας γέμισε θλίψη και μας ευαισθητοποίησε στο ζήτημα της επιστροφής της εθνικής μας κληρονομιάς. Στον τρίτο όροφο ,στην γυάλινη αίθουσα με την πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, θαυμάσαμε τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα με τα ανάγλυφα, τις μετόπες και τα αετώματα. Διαπιστώσαμε μάλιστα ότι η έκθεση συνδυάζει τα αυθεντικά μαρμάρινα γλυπτά με τα γύψινα αντίγραφα αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ή σε άλλα μουσεία του εξωτερικού. Στο τέλος της επίσκεψης είχαμε την αίσθηση ότι επιστρέψαμε από ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και νιώσαμε ενθουσιασμό και περηφάνια, καθώς συνειδητοποιήσαμε πόσο σπουδαία είναι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Αλέξανδρος Πέτρου, Βίκυ Πουλοπούλου, Κωνσταντίνα Σαμπάνη και Ευσταθία Σκούρα.