Θέλοντας να σας κάνουμε κοινωνούς του θέματος με το οποίο ασχολούμαστε φέτος αρκετοί μαθητές του σχολείου μας,σας δίνουμε σήμερα κάποιες πληροφορίες γι αυτό που υλοποιούμε κάθε Πέμπτη .Το θέμα λοιπόν λέγεται «΄Ελληνες της διασποράς» και με πολύ ενδιαφέρον ανατρέχουμε σε προηγούμενους αιώνες για να βρούμε τα αίτια αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι αρχαίοι Ελληνες ίδρυσαν αρχικά αποικίες αλλά και αργότερα εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε άλλα σημεία του πλανήτη μας είτε για εμπορικούς λόγους είτε εξ ανάγκης(οικονομικοί λόγοι),είτε για σπουδέςκ.λ.π.¨Οπως και να έχει παντού διέπρεψαν και έδωσαν το στίγμα τους στον πολιτισμό των περιοχών από όπου πέρασαν.
Ιδιαίτερα χωρίσαμε το θέμα σε υποενότητες. Μία ομάδα ασχολείται με την ιστορία και την εγκατάσταση των Ελλήνων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και τους διωγμούς που υπέστησαν απο τους Τούρκους και που τους ανάγκασε σε δεύτερη μετανάστευση στην γύρω περιοχή της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Μιά δεύτερη μεγάλη ομάδα ασχολείται με τον ελληνισμό της Αμερικής και το πώς και γιατί βρέθηκαν εκεί Έλληνες.
Οι ομάδες συνεχίζοντας το ταξίδι στα διάφορα ελληνικά branches ανά την υφήλιο, «βούτηξαν» τώρα στα νερά της τέχνης ευελπιστώντας να βρουν επιδράσεις του φαινομένου της διασποράς πάνω σε έργα ελλήνων ζωγράφων,χαρακτών ,ποιητών, συνθετών κ.λ.π. Με την ευχή να ταξιδέψουμε μέχρι τέλους με ούριο άνεμο ακολουθώντας το πνεύμα του Οδυσσέα που βρίσκεται μέσα σε κάθε Έλληνα ειδικά όταν επιστρατεύει τις δυνάμεις του σε «ξένη γη»,σας υποσχόμαστε ότι έχουμε κι άλλα να σας πούμε αργότερα..Μέχρι τότε έχετε την αγάπη μας.
Η ομάδα μαθητών του προγράμματος.
Συντάκτρια του κειμένου :Κουτσούκου Ελένη ΠΕ04.01