Αρχική » Απόψεις Μαθητών » ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

European Radio Logo

Translate

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ιστορικό

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

KABAFHSΣτα πλαίσια του μαθήματος της “Νεοελληνικής Λογοτεχνίας” και μετά από την επεξεργασία του ποιήματος του Κ.Π.Καβάφη “Όσο μπορείς”, η μαθήτρια της Γ Γυμνασίου Κοίλιαρη Άννα έγραψε λίγες σκέψεις για το πραγματικό νόημα της ζωής…

Το νόημα της ζωής είναι  να ζούμε αληθινά, πραγματικά. Να ζούμε την κάθε στιγμή, να την βιώνουμε και να συμμετέχουμε σε αυτή, όχι να είμαστε αμέτοχοι και παθητικοί θεατές. Γιατί, η ζωή μας δόθηκε πάνω από όλα για να την ζήσουμε, όχι απλά να την διασχίσουμε. Υποθέτοντας πως η ζωή είναι μια γραμμή, με αρχή τη γέννηση και τέλος το θάνατο –κοινή για όλους μας-, κανένας δεν έχει την ίδια γραμμή. Εμείς μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ορίζουμε το τέλος της, αλλά μπορούμε να ορίζουμε τη διαδρομή της.  Η γραμμή της ζωής μπορεί να είναι καμπυλωτή, κυματοειδής, τεθλασμένη ή ευθεία. Όπου ευθεία η άχρωμη ζωή, την οποία απλά διασχίζουμε, ενώ καμπυλωτή, κυματοειδής και τεθλασμένη είναι η ζωή με γέλια, χαμόγελα, επιτυχίες, αποτυχίες, νίκες, ήττες..Η ζωή στην οποία συμμετέχουμε, την οποία βιώνουμε.

   Το νόημα της ζωής είναι να έχουμε ανθρωπιά. Το να γεννιόμαστε άνθρωποι δεν μας καθιστά ανθρώπους. Το να έχουμε αισθήματα, το να μάθουμε να σεβόμαστε, μας καθιστούν όμως. Το να έχουμε αισθήματα και συναισθήματα μάς φανερώνει μια άλλη όψη της ζωής. Μιας ζωής  την οποία αξίζει να ζήσουμε. Γιατί τι είναι η ζωή χωρίς αγάπη και ικανότητα να καταλαβαίνεις τους άλλους, να τους βοηθάς, να τους νιώθεις; Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την ικανοποίηση πουβιώνεις, όταν βοηθάς, όταν προσφέρεις στον συνάνθρωπο σου. Το να  προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας, ηλικίας, είναι από τις στιγμές ευτυχίας και ανθρωπιάς τις οποίες η ζωή μας προσφέρει απλόχερα αλλά τις δεχόμαστε δύσκολα.

Το νόημα της ζωής είναι να μην είμαστε μόνοι. Να έχουμε φίλους, οικογένεια, άτομα που μας αγαπούν, άτομα τα οποία θα μπορούν να μας στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές και να μοιραστούμε μαζί τους την χαρά μας. Άτομα που αξίζει να βρίσκονται δίπλα μας.

Το νόημα της ζωής είναι να πραγματοποιούμε τους στόχους μας. Να ξεπερνάμε τα όνειρά και τις αντοχές μας. Να πραγματοποιούμε όσα θεωρούμε ακατόρθωτα.

Το νόημα της ζωής είναι να ζούμε τη ζωή μας, όπως εμείς θέλουμε, όπως μας αρέσει, μας ευχαριστεί, μας γεμίζει. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι δική μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την ελέγχει, να την κρίνει, να την υποδουλώνει.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση