Αρχείο ημέρας 30 Μαρτίου 2018

European Radio Logo

Translate

Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ιστορικό

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ

Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη σχετική με το μάθημα της Ιστορίας της Β’ Γυμνασίου, στο Κάστρο του Καράμπαμπα. Οι μαθητές των τμημάτων Β’1 και Β΄2 λάτρεψαν την ιδέα της επίσκεψης τους σε αυτόν τον χώρο και προετοίμασαν οι ίδιοι κάποια στοιχεία που θα έκαναν την ξενάγησή τους πιο εύκολη. Από μέρες είχαν χωριστεί σε ομάδες, εκτελώντας η κάθε ομάδα την εργασία που της είχε ανατεθεί. Έτσι, την ημέρα της επίσκεψης ήταν ήδη, πανέτοιμοι να παρουσιάσουν, η κάθε ομάδα με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, τις πληροφορίες που είχαν μαζέψει. Οι καθηγητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τον τρόπο παρουσίασης των μαθητών, την ζωντάνια και την παραστατικότητά τους, έμειναν ενθουσιασμένοι. Έπειτα και αφού εξερεύνησαν με προθυμία, το εξωτερικό του Κάστρου, αντλώντας χρήσιμες πληροφορίες, έριξαν μία ματιά και στο εσωτερικό το οποίο πραγματικά τους εξέπληξε. Η πολύωρη ενασχόλησή τους στο Κάστρο του Καράμπαμπα έλαβε τέλος με ένα νόστιμο γεύμα στο Τουριστικό καφέ, που τους έκανε να απολαύσουν ακόμη περισσότερο την επίσκεψη. 

Την επίσκεψη οργάνωσε η φιλόλογος Σαμαρά Χρυσούλα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ, ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΒΑΪΛΟΥ

Εμπνευσμένη από το μάθημα της ιστορίας, ήταν η περιήγηση μας στην πόλη μας, την Χαλκίδα. Για ακόμη μία φορά οι μαθητές των τμημάτων Β’1 και Β’2 του σχολείου μας σε συνεργασία με την φιλόλογό τους, Χρυσούλα Σαμαρά, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στις 2-3-2018 σε μέρη άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία που διδάσκονται. Άρχισαν την περιήγησή τους επισκεπτόμενοι την Εβραϊκή Συναγωγή. Εκεί, από τις εργασίες που οι ίδιοι είχαν ετοιμάσει, άλλα και από την σημαντική παρουσία του κ. Μάριου πληροφορήθηκαν σχετικά με Συναγωγή και τον τρόπο λατρείας των Εβραίων. Έπειτα, ενθουσιασμένοι από τον ιδιαίτερο λόγο και τις πληροφορίες που τους έδωσε ο κ. Μάριος, κατευθύνθηκαν προς το Τζαμί. Τελικός τους προορισμός, ήταν η κατοικία του Ενετού Βαΐλου. Η επίσκεψή τους σε αυτόν τον ιδιαίτερο ιστορικό χώρο, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς, αφού δεν είχαν ποτέ άλλοτε την τύχη να τον δουν από μέσα. Η θέα προς τον Ευβοϊκό τους εξέπληξε ευχάριστα, και σε συνδυασμό με τις εργασίες των μαθητών ζωντάνεψαν μπροστά τους εικόνες από την εποχή της Ενετοκρατίας. Η περιήγησή τους αυτή, έλαβε τέλος, αφού πρώτα πήραν ένα χυμό στο Παραδοσιακό Καφενείο, που ήταν κοντά στην περιοχή.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Το απόγευμα της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «πες το με ένα στίχο», στο Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με μαθητικές δημιουργίες. Το σχολείο μας, αντιπροσώπευσε η μαθήτρια της Β’ τάξης, Αγγελική Καλαμιώτη, η οποία με το ποίημα της «Ζωή μου» κατάφερε να κλέψει τις παραστάσεις. Η εκδήλωση αυτή, πραγματικά ήταν κάτι πρωτοποριακό και έξω από τα συνηθισμένα στερεότυπα, αφού έδωσε την δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να εκφράσουν αυτά που νιώθουν, μέσα από την ποίηση. Εφηβικές φωνές, με χρωματιστή χροιά και συγχρόνως ιδιαίτερη ωριμότητα δημιούργησαν μία όμορφη και άκρως υποβλητική ατμόσφαιρα, που με την ζωντάνια και την ενέργεια του εφηβικού μουσικού συγκροτήματος άφησαν πίσω τους μία αξέχαστη βραδιά.

Απόσπασμα από το ποίημα της μαθήτριάς του Γυμνασίου μας, Αγγελικής Καλαμιώτη, με τίτλο «Ζωή μου».

…………………………………………………………………………………….

Ζωή μου, εσύ, η έμπνευση και ο μέντορας μου.

Είσαι η ποίηση σε μια πόλη αμαρτωλή.

Η ποίηση σε έναν κόσμο που μισεί και τις πιο απλές εκφράσεις…

 

Ζωή μου, εσύ, το φως του φεγγαριού, η λάμψη της σελήνης.

Τα άστρα και ο ουρανός, η γη και η θάλασσα.

Τα όνειρα και οι υποσχέσεις, τα λάθη και τα σωστά…

 

Ζωή μου, εσύ, ανατολή και δύση, δύναμη και αδυναμία,

πάθος κι οργή, μίσος κι αγάπη,

είσαι μια ανάμειξη γεύσεων που επανειλημμένως αποφεύγω να γευτώ…

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση σε συνδυασμό με τη διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας από τη φιλόλογο Σαμαρά Χρυσούλα από τα τμήματα Β’1 και Β’2 της Β’ τάξης του σχολείου μας. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές, ενθουσιασμένοι από την ιδέα και γεμάτοι ενέργεια, παρουσίασαν τις πληροφορίες που οι ίδιοι είχαν αντλήσει για τους βυζαντινούς αρχιτεκτονικούς τύπους και για τον ναό τον όποιον επισκεφτήκαμε που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα σταυροειδούς με τρούλο. Τον ναό του Αγίου Γεωργίου του Αρμά. Έπειτα από το άκουσμα των παιδικών φωνών σχετικά με τις δικές τους πληροφορίες, ακούστηκε η ώριμη φωνή του πατέρα Χριστοφόρου, ο οποίος μας διηγήθηκε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον ναό. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος και έπειτα από την ενδιαφέρουσα πληροφόρηση μας σχετικά με τον ναό, ανεβήκαμε γεμάτοι όρεξη και ορμή στον κοντινότερο λόφο προκειμένου να δενδροφυτεύσουμε. Μιας και ήταν Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και αφού είμαστε έφηβοι με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ήταν κάτι που πραγματικά μας ικανοποίησε. Σκληρή δουλειά και κούραση που όμως άξιζαν και με το παραπάνω. Στο τρίτο, και τελευταίο μέρος του προγράμματος, αφού γευτήκαμε τα λαχταριστά φαγητά που έφτιαξαν οι μαθητές μας σε συνεργασία με τις μαμάδες τους, μας μοιράστηκαν κουίζ και σταυρόλεξα και με την παρέα της Κυρίας Αποστόλου δημιουργήθηκε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η επίσκεψη μας στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Αρμά, έκλεισε με εμάς να τραγουδάμε και τον πατέρα Χριστοφόρο στο αρμόνιο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση