Ο Όμιλος Αστρονομίας και Γεωεπιστημών πραγματοποίησε δύο διαφορετικές δράσεις στην αίθουσα της Σχολικής Βιβλιοθήκης του σχολείου μας σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.
Εικαστική δράση: Στις 2/11, οι μαθητές /ιες του ομίλου ζωγράφισαν το «Ηλιακό Σύστημα» και έγραψαν τους χρόνους περιφοράς κάθε πλανήτη γύρω από τον ήλιο. Συνειδητοποίησαν ότι στην πραγματικότητα το ηλιακό μας σύστημα φαίνεται σαν μία κουκίδα μέσα στο «κολοσσιαίο διάστημα», καθώς το σύμπαν περιέχει πάνω από170 δισεκατομμύρια γαλαξίες. Ενώ τα παιδιά ζωγράφιζαν, οι εκπαιδευτικοί διάβαζαν σχετικά αποσπάσματα από βιβλία αστρονομίας. Συζητήθηκαν και λύθηκαν απορίες όπως, ότι τα «πεφταστέρια» είναι μετεωρίτες που μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν μια σύντομη λάμψη κινούμενου φωτός στον ουρανό, ότι με τα τηλεσκόπια βλέπουμε πράγματι πολύ μακρινά αντικείμενα στον ουρανό (ενίοτε εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ανάλογα με το τηλεσκόπιο που χρησιμοποιείται) και ότι όταν κοιτάζουμε τα αστέρια , αυτό που αντικρίζουμε είναι στην πραγματικότητα το παρελθόν, επειδή τα αστέρια είναι πολύ απομακρυσμένα από τη γη και το φως τους πρέπει να διασχίσει μια πολύ μεγάλη απόσταση πριν φτάσει στον πλανήτη μας. Το φως κινείται με ταχύτητα 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο!
Πολιτιστική δράση δημιουργικής γραφής: Στις 5/12, οι μαθητές/ιες του ομίλου δημιούργησαν τη δική τους ιστορία για το διάστημα. Συγκέντρωσαν βιβλία από τη βιβλιοθήκη μας και με βάση τους τίτλους των βιβλίων αυτών, επέλεξαν 4 πρόσωπα, 6 αντικείμενα, 8 εικόνες / τοπία, 4 δραστηριότητες και 2 ανατρεπτικά στοιχεία. Αφού τοποθέτησαν τα βιβλία μπροστά τους σε κάθε κατηγορία, παρατήρησαν τις επιλογές τους και έκαναν ελεύθερα τις αλλαγές που ήθελαν ως ομάδα. Πήραν χαρτί και μολύβι και άρχισαν να συνθέτουν την ιστορία τους, ανακαλύπτοντας ότι με τη φαντασία δίνεται στο άτομο η δυνατότητα να ζωγραφίσει νέους κόσμους πέρα από τον χωροχρόνο!
Αρχική » Απόψεις Μαθητών » Συνεργασία Ομίλου Αστρονομίας και Γεωεπιστημών με τη Βιβλιοθήκη.