Αρχική » Δράσεις » ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

European Radio Logo

Translate

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ιστορικό

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

DSC02537

Την Τετάρτη 1 Απρίλη 2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του Προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου μας «Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι» στην Αθήνα. Αρχικά, μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στο Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου, τα παιδιά παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΟΣΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ;», με στόχο να βιώσουν και να αναλύσουν την έννοια της Διαφορετικότητας μέσα από απλές δράσεις, πληροφόρηση, συμμετοχική παρατήρηση και παιχνίδια ρόλων.

Στο Πολιτισμικό Εργαστήρι του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδι
Στο Πολιτισμικό Εργαστήρι του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού

Τα παιδιά πήραν μαζί τους, ως αναμνηστικό του Προγράμματος, τη συμπληρωμένη από τα ίδια πολιτισμική τους ταυτότητα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι: Η ΤΑΥTOΤΗΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΒΑΘΜΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΚΟΣΜΟ. Αυτά τα λόγια εκφράζουν τελικά και την παρακαταθήκη του συγκεκριμένου Προγράμματος: Τη σημασία που έχει η αναγνώριση του πόσο διαφορετικοί και ξένοι μπορούμε να αισθανόμαστε οι ίδιοι μέσα μας και σε σχέση με τους γύρω μας και πόσο η καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων μπορεί να απομακρύνει το φόβο, το θυμό, την αποξένωση, τα συμπλέγματα ανωτερότητας και κατωτερότητας, τη επιθετικότητα και το ρατσισμό.
Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη γνωριμίας και αλληλεγγύης στην «Κιβωτό του Κόσμου», του αξιόλογου για το έργο που προσφέρει μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας απροστάτευτης Μητέρας και άπορου Παιδιού.

Τα παιδιά μας στο χώρο υποδοχής της Κιβωτού του Κόσμου
Τα παιδιά μας στο χώρο υποδοχής της Κιβωτού του Κόσμου

Εκεί τα παιδιά πρόσφεραν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, είδη ένδυσης, παιχνίδια και τρόφιμα, που με πρωτοβουλία και προσπάθεια δική τους και των γονέων τους είχαν συγκεντρώσει. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από μία κοινωνική λειτουργό του Οργανισμού για τον σκοπό, τον τρόπο λειτουργίας και το έργο της «Κιβωτού» και ξεναγήθηκαν στους χώρους της.

Ενημέρωση από την κοινωνική λειτουργό της κιβωτού
Ενημέρωση από την Κοινωνική Λειτουργό της Κιβωτού

Συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν κάποια άλλα παιδιά, για τα οποία η φροντίδα, η αγάπη, η στέγη, το φαγητό και η εκπαίδευση δεν είναι αυτονόητα και εύκολα εξασφαλισμένα. Γνώρισαν απλούς ανθρώπους – εθελοντές που συμπαραστέκονται στο έργο και στις ανάγκες της «Κιβωτού» με όποιο τρόπο μπορούν, προσφέροντας την αγάπη, τον ανθρωπισμό τους και την ελπίδα τους για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο για όλους τους ανθρώπους.
Γεμάτοι πολύτιμες εμπειρίες παιδιά και καθηγητές, αφού ξεκουράστηκαν και πέρασαν κάποια ώρα ξέγνοιαστα και ανέμελα, επέστρεψαν στη Χαλκίδα, με την ελπίδα να ακολουθήσουν και στο μέλλον ανάλογες εκδρομές.
Τα παιδιά συνόδευσαν, εκτός από τις καθηγήτριες που υλοποιούν το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, οι κυρίες Καράπα και Λουκαδάκη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση