Αρχική » 2021

Αρχείο έτους 2021

European Radio Logo

Translate

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ιστορικό

Συμπερίληψη και διαφορετικότητα στην εκπαίδευση.

   Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας εκφράζει τη δέσμευσή του για την προώθηση ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης, διαφορετικότητας και συμπερίληψης σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του, μέσω της ανάπτυξης ίσων και δίκαιων πολιτικών, διαδικασιών, μαθημάτων, καθώς και προγραμμάτων για επιμόρφωση και εκπαίδευση.
Σε συνεργασία με το έργο “Σχολεία για Όλους” που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας», με φορέα υλοποίησης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (EWC) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και αφού ο σύλλογος διδασκόντων δέχθηκε την επιστημονική εκπαίδευση και καθοδήγηση των εκπαιδευτών, το σχολείο μας ανέλαβε την υλοποίηση εργαστηρίων με θεωρητική και βιωματική προσέγγιση και με στόχο την ανάπτυξη του ατόμου, την διάπλαση του χαρακτήρα και του ενεργού πολίτη και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μέσα στα πλαίσια ενός γνήσιου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο.
Με μία διαφορετική μέθοδο διδασκαλίας το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας προσπάθησε να αναζητήσει τις ιδέες που έχουν οι μαθητές μας για το θέμα της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, να προωθήσει καλές συμπεριφορές βάσει αξιών και να καλλιεργήσει θετικές στάσεις έναντι όλων των ευάλωτων ομάδων εντός του σχολείου μας.Η μέθοδος αυτή περιελάμβανε:
Τήρηση πρακτικών από εθελοντή μαθητή με στόχο την ενεργοποίηση και κατανόηση της δημοκρατικής λειτουργίας των μαθητικών συμβουλίων για κοινωνικά ζητήματα.
Συζήτηση στην ολομέλεια του τμήματος για τις ευάλωτες ομάδες που υπάρχουν στο σχολείο μας και κυρίως για τους πρόσφυγες συμμαθητές μας, για την ιδιαιτερότητα των συνθηκών της ζωής τους, τα συναισθήματά τους και τις ανάγκες τους, καθώς και για τα δικαιώματά τους.
Αναζήτηση των αξιών που πρέπει να έχουμε ως γνώμονα στη ζωή μας μέσα από καταιγισμό ιδεών και ανάδειξη της σημαντικότερης αξίας από κάθε τμήμα ώστε να μπορέσει ο κάθε μαθητής να καταλάβει με ποιον τρόπο μπορεί να πλησιάσει τον «άλλον» (τον ξένο, τον άγνωστο, τον αλλοεθνή, τον αλλόθρησκο, τον φτωχό και κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας ή σωματικής αναπηρίας).
Ομαδοσυνεργατική δημιουργία κανόνα του τμήματος για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες και σε κάθε ευάλωτη ομάδα και δέσμευση της τήρησής τους με υπογραφή του κάθε μαθητή.
Σύνθεση συνθήματος προς την κοινωνία ως αποτέλεσμα αναστοχασμού της όλης εργασίας.
Βιωματική δράση όλου του σχολείου την τελευταία ημέρα λειτουργίας του σχολείου πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τα στάδια που ακολουθήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:
α. Μέσα σε κάθε τμήμα οι μαθητές δημιούργησαν το «Ναό των αξιών» με κολάζ. Η βάση του ναού είναι ο κανόνας τους που καταγράφεται και υπογράφεται από τον κάθε μαθητή, οι κίονες είναι οι αξίες που ανέδειξε το κάθε τμήμα ως σημαντικά στηρίγματα της ζωής τους και η στέγη είναι το σύνθημα που επέλεξε το κάθε τμήμα να αγκαλιάζει το οικοδόμημά του και να ακούγεται στην κοινωνία.
β. Αντιπροσωπεία μαθητών έφερε την αξία του κάθε τμήματος στο γραφείο των καθηγητών και στο τμήμα υποδοχής των προσφύγων συμμαθητών, οι οποίες τοποθετήθηκαν περιμετρικά μέσα στους χώρους, με σκοπό να μεταφραστούν στη γλώσσα των δικών μας προσφύγων συμμαθητών, δώρο που στοχεύει στην ενότητα και στην επικοινωνία.
γ. Στον προαύλιο χώρο του σχολείου παρατάχθηκε όλο το σχολείο σε 13 κύκλους -όσα και τα τμήματα- όπου οι μαθητές αντάλλαξαν μεταξύ τους αξίες γραμμένες σε μπαλόνια, μεταφέροντας, αγκαλιάζοντας και ενθαρρύνοντας την προσπάθεια για ισότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Καθηγητές και μαθητές ευχηθήκαμε από καρδιάς Καλές Γιορτές μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ικανοποίησης, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που επιφέρει μία ποικιλόμορφη και συμπεριληπτική σχολική κοινωνία.

   Ευχαριστούμε θερμά όλη τη Διεύθυνση και όλο το Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου για την συμπόρευση στο βιωματικό κομμάτι, αλλά κυρίως την ομάδα των κ Πέτρου Αλέξανδρου, Σταματούκου Βιβής, Πολέ Ιάσονα, Μακρή Έφης και Γεωργίου Ελένης για την υποστηρικτική συνεργασία στις θεωρητικές και βιωματικές δράσεις προς την κ. Παπαγεωργίου Ελένη που ήταν η υπεύθυνη της υλοποίησης του όλου έργου.

DSC02039 DSC02048 DSC02054 DSC02056 DSC02067 DSC02071 DSC02076 DSC02078 DSC02080 DSC02081 DSC02083 DSC02086 DSC02089 DSC02091

 

Το “Αστέρι της Ευχής”.

  1640618628748

 Όπως ήδη γνωρίζουμε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή) Ελλάδας εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών που νοσούν από μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Μια ευχή δεν είναι απλά μια ευχή, είναι πολλά παραπάνω. Είναι φως στο σκοτάδι. Είναι ο τρόπος να ξαναγίνει ένα παιδί, παιδί. Μέσω του προγράμματος  “Αστέρι της Ευχής,” το οποίο υλοποιείται για 23η χρονιά με  την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (αρ.πρωτ. Φ.2.1/ΜΓ/68152/126587/Δ7 & Φ.14/118351/ΦΔ/125759/Δ1) δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μαθητή με το συμβολικό ποσό των 2€ να αποκτήσει το δικό του Αστέρι  και να βοηθήσει ένα παιδί που μάχεται για τη ζωή του.  Το « Κάνε-Μια-Ευχή » αποτελεί φάρο ελπίδας & χαράς για τα παιδιά που δοκιμάζονται. Σε μια εποχή λοιπόν που ο φόβος της ασθένειας έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλων, το σχολείο μας ,θέλοντας για άλλη μια χρονιά  να συμβάλει στην προσπάθεια του οργανισμού να εκπληρώσει τις ευχές των παιδιών,πήρε και πάλι μέρος στο πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής» και έτσι οι μαθητές μας μαζί με  τα υπόλοιπα στολίδια έβαλαν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους και τα αστεράκια που αγόρασαν γι’αυτό το σκοπό.

Ελπίζουμε πως όλοι μαζί και φέτος, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εθελοντές του οργανισμού θα καταφέρουμε με την προσφορά μας να στείλουμε το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της ζωής.

 

Έμπρακτη αλληλεγγύη.

   Οι μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου με πρωτοβουλία του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου μας ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ευαισθησία στην ανάγκη του συνομηλίκου τους Γιάννη που η υγεία του δοκιμάζεται από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με αργή και χρηματοβόρα αποκατάσταση.Για τον λόγο αυτό συγκέντρωσαν και παρέδωσαν στον θείο του κ.Αντωνόπουλο Γιώργο ένα σεβαστό χρηματικό ποσό προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί στην ανακούφιση του Γιάννη ο οποίος ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά μέχρι την οριστική του ίαση.Σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο του εμείς, για ένα πράγμα  μπορούμε να τον διαβεβαιώσουμε, πως δεν είναι μόνος του.Του ευχόμαστε όλοι περαστικά και να βγει νικητής στον μεγάλο  αγώνα που δίνει.

IMG 20211220 123111449 HDR IMG 20211220 123123591 HDR

Ένα διαφορετικό τραγούδι για την ημέρα ΑΜΕΑ

   Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας με αφορμή την ιδιαίτερη ημέρα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες προετοίμασε στην ελληνική νοηματική γλώσσα το τραγούδι « Ένα παιδί » που δανείστηκε από την σχολή Νοηματικής Γλώσσας της Κέρκυρας. Η παρουσίασή του έγινε από 8 μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας που δούλεψαν για πολλές ημέρες με χαρά και ενθουσιασμό με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Κυρικλίδου Συμέλας. Βασικοί στόχοι της όλης προσπάθειας ήταν αφενός η γνωριμία των μαθητών με την νοηματική γλώσσα και αφετέρου η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν την διαφορετικότητα, την αλληλοβοήθεια και τον αμοιβαίο σεβασμό, έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που θα προωθεί την ισότητα, την δικαιοσύνη, την αγάπη.

IMG 4799             IMG 4800

Η “Ωρα του Κώδικα”.

 

 Η “Ώρα του Κώδικα” λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Εκπαιδευτικής Εβδομάδας στην Επιστήμη των Υπολογιστών (https://csedweek.org). η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 6-12 Δεκεμβρίου.

Η δράση αυτή διοργανώνεται από την Code.org, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση της εκπαίδευσης  στην τεχνολογία και στον προγραμματισμό των υπολογιστών. Στη σύγχρονη εποχή κάθε μαθητής/τρια πρέπει να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον προγραμματισμό, μέσω του οποίου μπορεί να καλλιεργήσει δεξιότητες επίλυσης, προβλημάτων, λογικής και δημιουργικότητας.

Η “Ώρα του Κώδικα” λοιπόν, ουσιαστικά  είναι μια εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών, η οποία με το σύνθημα «όλοι μπορούν» αποσκοπεί στο να παροτρύνει οποιονδήποτε να καταλάβει έμπρακτα ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και τον προγραμματισμό. 

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια μαθητές/τριες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν δοκιμάσει μια “Ώρα  Κώδικα.” Ουσιαστικά είναι μια εισαγωγή, μιας ώρας σε διάρκεια, στον προγραμματισμό των υπολογιστών, προκειμένου οι μαθητές /τριες να αντιληφθούν ότι μπορούν να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία μιας οποιασδήποτε γλώσσας προγραμματισμού σε ένα τόσο μικρό διάστημα.

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εκπαίδευσης Τεχνολογίας Υπολογιστών συμμετείχε στη δράση ” Η Ώρα του Κώδικα (Hour Of Code)”, με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων Α5, Β2, Β3, Β4, Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, οι οποίοι πειραματίστηκαν σε προγραμματιστικές δραστηριότητες (https://hourofcode.com/gr/learn) και απέκτησαν με αυτόν τον τρόπο νέες και ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με την επιστήμη της πληροφορικής.

IMG 20211210 083850                IMG 20211209 091500

 

 

Οι μικροί Animators σας εύχονται “Καλά Χριστούγεννα”

Καλά Χριστούγεννα

το Animation  δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα Animatron  από τις μαθήτριες  Μαίρη και Νεφέλη της Α’ Γυμνασίου

περισσότερα animations στο κανάλι του Εργαστηρίου Πληροφορικής

Εργαστήριο Πληροφορικής 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας

 

Συμμετοχή μαθητών της Α Γυμνασίου στο UTEC LAB του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Οι μαθητές της Α Γυμνασίου  συμμετείχαν σε on line 2/ωρο εργαστήριο (εξ αποστάσεως), με το UTEC LAB,  του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με την χρήση ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, κατάλληλων λογισμικών, ψηφιακών εργαλείων και Visual Computing

Τα εργαστήρια που  πραγματοποιήθηκαν ήταν:

     1.    2D Animation. Τεχνικές για δημιουργία ταινίας animation

            Οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε animators και ανακαλύπτουν τις τεχνικές του 2D animation, τους τρόπους που δημιουργείται, τις βασικές του αρχές και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του κλάδου.

      2.   Μικροί Αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μια βιώσιμη πόλη. Visual Computing και αστικός σχεδιασμός

            Σκοπός του εργαστηρίου, είναι να εισάγει τους μαθητές στην έννοια της βιώσιμης πόλης και στις αρχές του αστικού σχεδιασμού.

 

 

Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους 2022

σε όλους τους καθηγητές του σχολείου μας.

 

 Οι εικόνες δημιουργήθηκαν  με τη χρήση  ψηφιακής τεχνολογίας, την φαντασία και την καλλιτεχνική έμπνευση, της μαθήτριας του Α5,

Στρουμπούλης Μελιτίνης

 

. Κάρτα 2021 2022 finale EL.. Κάρτα 2021 2022 fnale EL

karta 2022 str.prof .el

Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στα super market “Σκλαβενίτης”

Ευχαριστούμε θερμά τα super market Σκλαβενίτης που ανταποκρίθηκαν για ακόμη μία χρονιά  στο αίτημά μας για οικονομική υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του σχολείου μας, με τη χορήγηση επιταγής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε υλικά αναγκαία για τη μαθησιακή διαδικασία.

Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

  Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Ο Νέλσον Μαντέλα, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εικοστού αιώνα, ήταν ένας άνθρωπος που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του εμπνέει ακόμη υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής προβλήθηκε στο σχολείο μας η ταινία ‘’Invictus’’ ,στην οποία περιγράφεται πώς ο Νέλσον Μαντέλα χρησιμοποίησε τον αθλητισμό για να ενώσει τη χώρα του με το σύνθημα  «Μία ομάδα, μία χώρα». «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει.Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα σε μέρη, όπου υπάρχει μόνο απόγνωση».

Νέλσον Μαντέλα.

Viber 2021 12 12 09 45 45 307           Viber 2021 12 12 09 45 45 702

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση