Αρχείο ημέρας 27 Ιανουαρίου 2017

European Radio Logo

Translate

Ιανουάριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ιστορικό

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:<<Το νερό στη ζωή μας και στον τόπο μας>>.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα των μαθητών της Α΄τάξης του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας, με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος Χατζηνικολάου Ελένη και Κρητικού Ελένη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας. Στο πλαίσιο γνωριμίας με τα υδάτινα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας, τα παιδιά παρακολούθησαν τον κύριο Αντωνίου Αντώνη που είναι Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης να εξηγεί με τη βοήθεια power-pointτο φαινόμενο της παλίρροιας του Πορθμού του Ευρίπου.
Ενημερώθηκαν ως προς: α) Το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης σαν βασική αιτία δημιουργίας των παλιρροιών ανά τον κόσμο. β)Τις περιοχές της γης, όπου εμφανίζονται παλίρροιες. γ)Τις διαφορές στη στάθμη του νερού μεταξύ πλημμυρίδας και αμπώτιδας, που παρατηρούνται από τόπο σε τόπο και οφείλονται σε τοπικά αίτια. δ)Την ιδιαιτερότητα του σχήματος του Νομού Εύβοιας και την γεωγραφική θέση του Πορθμού που καθορίζουν την παγκόσμια μοναδικότητα του φαινομένου, καθώς το παλιρροϊκό κύμα ερχόμενο από την Ανατολική Μεσόγειο, μπαίνει στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και φτάνει στο στενό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα, από το κύμα που φτάνει από τον Βορρά. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια με διαφορά στάθμης 30-40cm.Μετά 6 ώρες αντιστρέφονται οι συνθήκες, γιατί εν τω μεταξύ φτάνει στο στενό το κύμα από το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με αποτέλεσμα να αντιστρέφεται το ρεύμα.
Τα παιδιά έμαθαν για τους αρχαίους και νέους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο, όπως ο Αριστοτέλης, ο Πλίνιος κ.ά. και πληροφορήθηκαν ότι την τελική εξήγηση του φαινομένου έδωσε ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Αστρονομίας Δημήτριος Αιγινήτης(1862-1934).
Ακολούθησε συζήτηση. Αφού διατυπώθηκαν απορίες από τους μαθητές κυρίως ως προς το αν έχουν απαντηθεί όλα τα θέματα που αφορούν στο φαινόμενο, έγινε γνωστό από τον κύριο Αντωνίου, ότι κάθε φορά στην αρχή της 10ης ημέρας της σελήνης,12 η ώρα το βράδυ(χειμερινή ώρα),έχουμε φορά ρεύματος πάντα από τον Βορρά στο Νότο. Το γιατί αποτελεί κατά την άποψη των επιστημόνων, ένα ανοικτό επιστημονικό θέμα που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης.
Η συντονίστρια του Προγράμματος: Χατζηνικολάου Ελένη

Η Ομάδα μπροστά στο Κόκκινο Σπίτι
Η Ομάδα μπροστά στο Κόκκινο Σπίτι
Οι μαθητές ενημερώνονται από τον κ. Αντωνίου
Οι μαθητές ενημερώνονται από τον κ. Αντωνίου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ομάδα Αγωγής Υγείας του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδας «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις» την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Χαλκίδας. Τα παιδιά συμμετείχαν στην εκπαιδευτική σειρά «Μαθαίνω και Μοιράζομαι:AIDSκαι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα» με την κα Δήμητρα Παπαμιχαήλ, Ιατρό-Βιοπαθολόγο, Αντιπρόεδρο Τοπικού Τμήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Συζήτησαν και μοιράστηκαν πληροφορίες για το AIDS, τα ΣΜΝ, την πρόληψη και την προστασία, και στη συνέχεια παρακολούθησαν την ταινία «Μπαλαντέρ: Aids, ΣΜΝ, έκτρωση» σε σκηνοθεσία Όλγας Μαλέα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη.

Η Ομάδα στη Βιβλιοθήκη
Η Ομάδα στη Βιβλιοθήκη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 η Επισκέπτρια Υγείας κ. Πολυξένη Παλαιολόγου επισκέφθηκε το σχολείο μας, προκειμένου να ενημερώσει τα παιδιά του Προγράμματος “Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις”. Η κ. Παλαιολόγου με απλό και κατανοητό τρόπο, όπως ταιριάζει σε παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή τους παρουσιάζοντας τα εξής θέματα: 1) ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα 2) έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας και πρώτη φορά 3) αντισύλληψη και μέθοδοι αντισύλληψης.

Η Ομάδα ενημερώνεται από την κ. Παλαιολόγου
Η Ομάδα ενημερώνεται από την κ. Παλαιολόγου

ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δράση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος: <<Το νερό στη ζωή μας και στον τόπο μας>>.

Την Παρασκευή 9/12/2016 οι μαθητές του Περιβαλλοντικού Προγράμματος, με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφτηκαν την Δ.Ε.Υ.Α.Χ., όπου ενημερώθηκαν για την λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης μας. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από τον χημικό της Εταιρίας κύριο Κανάρη Σταμάτη, για τις πηγές εξεύρεσης και την διαχείριση του νερού, για τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να γίνει το νερό πόσιμο και ασφαλές για χρήση, για το δίκτυο που το διοχετεύει στις πόλεις, για τα αποθέματα και τις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση νέων πηγών, για το δίκτυο αποχέτευσης και τους Βιολογικούς Καθαρισμούς.

Έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί η ανησυχία για το μέλλον ώστε να ενεργοποιηθεί στη συνείδησή τους το αίσθημα της ατομικής ευθύνης στο θέμα της μελλοντικής έλλειψης νερού στον πλανήτη.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρατήρησαν σε οθόνες υπολογιστών (κέντρο ελέγχου υδροδότησης),το σύστημα γεωτρήσεων Παραλίμνης και δεξαμενών που υδροδοτούν τη Χαλκίδα σήμερα.

Ακολούθησε η ζωηρή συμμετοχή των παιδιών σε συζήτηση, όπου συζητήθηκαν πηγές ρύπανσης στο νερό της Χαλκίδας και φυσικοί τρόποι καθαρισμού του νερού στο υπέδαφος καθώς και πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στην καθημερινή ζωή.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση