SID2021(insta)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου SID 2021

Δραστηριότητες

“Το Διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος.

Ας τον απολαύσουμε με όρια και κανόνες, ώστε να είμαστε ασφαλείς!”

O μήνας Φεβρουάριος, για το μάθημα της Πληροφορικής, είναι αφιερωμένος στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Αφορμή η γιορτή της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 09 Φεβρουαρίου! Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. 

Το σχολείο μας φέτος συμμετείχε στην εκδήλωση με διαφορετικό από τον προβλεπόμενο τρόπο λόγω των μέτρων προστασίας για τον COVID-19. Ανά τάξη οι μαθητές την ώρα του μαθήματος ασχολήθηκαν με θέματα, όπως τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR, τον κώδικας δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο(netiquette), το ψηφιακό αποτύπωμα και τη διαδικτυακή φήμη. Στόχος ήταν να διακρίνουν οι μαθητές τι είναι ιδιωτικό και μη, να υιοθετήσουν τις “καλές” και να αποφύγουν τις “κακές” συμπεριφορές, να αντιληφθούν τον ρόλο του θύματος και αυτόν του θύτη, να εντοπίζουν τις απειλές που παραμονεύουν κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο και να μάθουν πώς να τις αποφεύγουν.

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου έγιναν οι Ήρωες του Διαδικτύου μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι Interland (συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ με την Google, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων), καλλιεργώντας τη διαδικτυακή τους νοημοσύνη, εγρήγορση, δύναμη, ευγένεια και γενναιότητα. Είναι ένα παιχνίδι για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Δοκιμάστε το! Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου δημιούργησαν το δικό τους quiz, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους συνδυαστικά με την καθημερινή τους ενασχόληση σε social media και online παιχνίδια. Μπορείτε να το βρείτε εδώ. Εσείς πόσο ενημερωμένοι είστε; Δοκιμάστε το!

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου ασχολήθηκαν με το πώς μπορούμε όλοι οι χρήστες να διαμορφώσουμε θετική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, μέσα από μια αλγοριθμική αντιμετώπιση της καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου, αναλύοντας το “Δίλημμα του φυλακισμένου”.

 

Προς κάθε γονέα ή κηδεμόνα

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά κάθε χρήστη ενήλικα ή μη. Μία επιπλέον σκέψη των γονέων είναι η προστασία των παιδιών τους. Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου  παρουσιάζονται παρακάτω  ιστοσελίδες από επίσημους φορείς του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην ενημέρωση και αντιμετώπιση θεμάτων σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

  • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Με το υλικό αυτό μπορεί ο ίδιος να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7.
  • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
  • Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου, SafeLine (http://www.safeline.gr/), γίνονται δεκτές καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και υπάρχει συνεργασία τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι, συνεπώς, το κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα. 

Το Cyberkid αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet. Είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη χορηγία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και internet «WIND ΕΛΛΑΣ», στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών, καθώς και των γονέων τους, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Το PEGI βοηθά τους γονείς να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, όταν αγοράζουν βιντεοπαιχνίδια. Το PEGI χρησιμοποιείται και αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη και έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται ως πρότυπο ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών.

Ενημερωτικά φυλλάδια:

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Θεοχάρη Ζωή(ΠΕ 86)