Μια ιδιαίτερα γόνιμη διδακτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του Γυμνασίου Αντιμάχειας, στο πλαίσιο της επαφής τους με τον κόσμο των εικαστικών τεχνών. Συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια Καλλιτεχνικών του σχολείου μας, κα Ελένη Φωλίνα, επισκέφθηκαν την έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενείται στο 1ο Ιπποκράτειο Λύκειο Κω.
Ο Λυκειάρχης του Ιπποκράτειου Λυκείου υποδέχθηκε με θέρμη τη μαθητική μας κοινότητα και ανέλαβε προσωπικά τον ρόλο του ξεναγού, προσφέροντας μια εξαιρετική περιήγηση στους γεμάτους τέχνη διαδρόμους του σχολείου. Όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες μας, οι μαθητές ήρθαν σε άμεση επαφή με εμβληματικά έργα της παγκόσμιας τέχνης, ανάμεσα στα οποία δεσπόζει η μνημειώδης «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο, καθώς και η πασίγνωστη «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση των τεχνικών και των κινημάτων. Κατά τη διάρκεια της επεξήγησης των έργων, που είχαν τοποθετηθεί στους ειδικούς πάγκους είτε σε θρανία, ο Λυκειάρχης έστρεψε την προσοχή των παιδιών στη διαχείριση του φωτός και των εσωτερικών χώρων, παρουσιάζοντας έργα των σπουδαίων Ολλανδών μετρ Γιοχάνες Βερμέερ, “Το μάθημα μουσικής”, και Βαν Έικ, “Το πορτραίτο των Αρνολφρίνι”.
Παράλληλα, η συζήτηση συνδέθηκε με την ελληνική εικαστική παράδοση και τη Σχολή του Μονάχου, με αναφορές στον Νικηφόρο Λύτρα, δίνοντας στους μαθητές και μαθήτριες την ευκαιρία να συγκρίνουν τις τεχνοτροπίες της ευρωπαϊκής και της εγχώριας ζωγραφικής δημιουργίας. Στο φόντο του ίδιου χώρου, πάνω στο μεταλλικό πλέγμα, ξεχωρίζουν επίσης δύο εντυπωσιακές συνθέσεις: το Κόκκινο Μπαλόνι του Paul Klee και το Transverse Line του Kandinsky.
Η επίσκεψη αυτή ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα πολλαπλά οφέλη από την επαφή των νέων με την τέχνη της ζωγραφικής. Τα παιδιά δεν λειτούργησαν ως απλοί θεατές, αλλά ανέπτυξαν την παρατηρητικότητά τους, εξέφρασαν απορίες και καλλιέργησαν την αισθητική τους αντίληψη, αποδεικνύοντας ότι η βιωματική μάθηση έξω από την παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας παραμένει πολύτιμη.
Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Λυκειάρχη του 1ου Ιπποκράτειου Λυκείου Κω, κο Γιώργο Χαρτοφίλη, για την υποδειγματική φιλοξενία και την ουσιαστική μετάδοση των γνώσεών του, καθώς και στην κα Ελένη Φωλίνα για την επίβλεψη αυτής της όμορφης και εποικοδομητικής δράσης.

