Από το αρχαίο προσωπείο στη σύγχρονη μάσκα

Δραστηριότητες

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Δραματική ποίηση” οι μαθητές της Γ΄ Τάξης διδάσκονται για την χρήση του προσωπείου στο αρχαίο θέατρο. Την περίοδο των Αποκριών γίνεται αναφορά στα αποκριάτικα παραδοσιακά έθιμα, την καταγωγή τους από τα αρχαία τελετουργικά δρώμενα και την καρναβαλική χρήση της μάσκας. 

Η ψηφιακή δράση που διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο “Κατασκευάζω τη δική μου μάσκα και μεταμφιέζομαι“ έδωσε το έναυσμα τη φετινή χρονιά, για να δημιουργήσουν οι μαθητές μας τις δικές τους μάσκες.

Χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά που βρήκαν στα σπίτια τους και διάφορες τεχνικές προσπάθησαν να προσδώσουν εκφραστικότητα στις δημιουργίες τους.

Κάποιες μάσκες  θυμίζουν αρχαία θεατρικά προσωπεία, άλλες είναι ζωόμορφες και να παραπέμπουν σε τελετουργική χρήση, ενώ κάποιες άλλες κινούνται σε μοντέρνα μοτίβα. 

Η φωτογράφιση των μαθητών με τις μάσκες τους έγινε στο παρακείμενο στο σχολείο μας δασάκι, για να παραπέμπει η εικόνα σε αρχαία δρώμενα.

Όλα τα προσωπεία των μαθητών μας μπορεί να τα δει κανείς στην ανάρτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο facebook για το σχολείο μας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Μουσείου στην αντίστοιχη ψηφιακή δράση.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαχρήστου Σοφία (ΠΕ02)