2.500 χρόνια μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Δραστηριότητες

Μαθαίνω Ιστορία…

Στις 29 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη νίκη των Ελλήνων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480π.Χ.).  Στο μάθημα της Ιστορίας ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα με όλα τα τμήματα του σχολείου, κατόπιν και της σχετικής οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας. 

Με φύλλα εργασίας και οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό, οι μαθητές  διδάχτηκαν τις  περσικές εκστρατείες εναντίον των Ελλήνων, κατανόησαν τη  σημασία των στρατηγικών επιλογών στο στενό της Σαλαμίνας, γνώρισαν την  πολεμική τεχνική και τον εξοπλισμό του ελληνικού στόλου. Το κυριότερο, αντιλήφθηκαν τη σημασία της νίκης των Ελλήνων για την εξέλιξη και τη δημιουργία του κλασικού πολιτισμού, μιας νίκης που θεωρείται ότι καθόρισε την πορεία και τη φυσιογνωμία του σύγχρονου κόσμου. 

Τέλος, αναφερθήκαμε στην τραγωδία “Πέρσες” του Αισχύλου, το μοναδικό σωζόμενο ιστορικό δράμα,  με θέμα τη ναυμαχία. Όλοι οι μαθητές του σχολείου μας ασκήθηκαν, στο μάθημα της Μουσικής, να αποδίδουν ρυθμικά συνοδεία τυμπάνου τον “σεμνό παιάνα που τραγουδούσαν οι Έλληνες, με αντρειωμένη καρδιά και υπό τον ήχο της σάλπιγγας, όταν ορμούσαν στους Πέρσες, στα νερά της Σαλαμίνας.”

… και Γυμνάζομαι

Με διαχρονικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, συγχρονισμού και ρυθμού. προσεγγίσαμε βιωματικά την εποχή της Σαλαμίνας. Προσπαθήσαμε πνευματικά και ψυχικά να ταξιδέψουμε στο χρόνο και να νιώσουμε τη μοναδική αυτή στιγμή της Ιστορίας μας.

Η διαθεματική προσέγγιση του θέματος στα μαθήματα της Ιστορίας, της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, της Γυμναστικής και της Μουσικής συντέθηκε σε ένα τελικό δρώμενο, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Αντιμάχειας. Έτσι, ενώσαμε όλους τους μαθητές σε μια ομαδική δραστηριότητα για τον 5ο αι.π.Χ., τηρουμένων, βεβαίως, των κανόνων ασφαλείας  του 2020.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαστόρος Πέτρος (ΠΕ11), Παπαχρήστου Σοφία (ΠΕ02), Κυρτσούδη Μαρία (ΠΕ79)

Βιντεοσκόπηση: Παραπονιάρη Ευτυχία (ΠΕ03)

Διευθύντρια: Αμοιρίδου Μαρία (ΠΕ02)