Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια

Δραστηριότητες

Στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι)  βρέθηκε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος στο πλαίσιο των Χειμερινών Ιπποκρατείων για να παρουσιάσει και να συζητήσει με το κοινό για τα βιβλία του  ΄΄Σελάνα .Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα΄΄ και  ‘’Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια. Επίγονοι ή κληρονόμοι;΄΄.  Την εκδήλωση πλαισίωσαν μαθητές του προγράμματος «Ασκληπιείου Δράσεις» του Γυμνασίου μας και της Θεατρικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Κω διαβάζοντας αποσπάσματα από τα προαναφερθέντα έργα.

Οι μαθητές Κρυεμάδη Κλαούντια, Λυριστή Έλενα, Μαντάς Βαγγέλης, Μαντζαράπη Ραφαέλα και Συνεσίου Κατερίνα παρουσίασαν στο κοινό επιλεγμένα κομμάτια από το βιβλίο ‘’Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια. Επίγονοι ή κληρονόμοι;΄΄, το οποίο κυκλοφόρησε στις 20 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το έργο ο Τάκης Θεοδωρόπουλος πραγματεύεται την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, την αρχαία κληρονομιά της και τον πλούτο της γης της, αφηγούμενος τα ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Έλγιν και της μετατροπής της  Αθήνας σε πρωτεύουσα της Ελλάδας ως το σήμερα. 

«Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την αγγλική ελίτ  από την πρώτη στιγμή της κλοπής τους από τον λόρδο Έλγιν.  Η επιστροφή των μαρμάρων είναι ένα εθνικό ζήτημα που έχει οδηγήσει σε ατέρμονες διαμάχες με το Βρετανικό Μουσείο. Θα ήταν όμως πιο παραγωγικό, αν οι Έλληνες ασχολούμασταν με το πώς θα εκσυγχρονίσουμε τα μουσεία μας και να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς  καθώς και με τη βελτίωση των αγροτικών προϊόντων μας (π.χ πορτοκάλια) αντί να στηριζόμαστε στις ευρωπαϊκές αποζημιώσεις.  Είναι ασύνδετα αυτά τα δύο ζητήματα που, όμως, κρύβουν μια βαθύτερη νοοτροπία επανάπαυσης.»

 

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Παπαχρήστου Σοφία, Παπαευθυμίου Εύη