“Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης”

Δραστηριότητες

Η δράση

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας το σχολείο μας συμμετείχε για 2η χρονιά, στη δράση που διοργανώθηκε από τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Λακωνίας, Πιερίας, Κω και Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

Το πείραμα

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πείραμα, χωρισμένοι σε εννέα ομάδες μέτρησαν το μήκος μιας ράβδου και τη σκιά της και έκαναν υπολογισμούς που τους οδήγησαν στον υπολογισμό της ακτίνας της με μεγάλη ακρίβεια.
Τα αποτελέσματα που πήραμε ήταν εκπληκτικά!
Το γεωγραφικό πλάτος του σχολείου μας βρέθηκε 36,75 μοίρες (36.803 πραγματικό) και η ακτίνα της γης βρέθηκε 6.380χιλ (6371 πραγματική). Χρησιμοποιώντας απλές μαθηματικές σχέσεις και ψηφιακά βοηθήματα, προσδιόρισαν το γεωγραφικό πλάτος του σχολείου και την απόσταση του από τον Ισημερινό.
Συνεργάστηκαν γόνιμα και δημιουργικά και προσεγγίζοντας διαθεματικά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα σε μια δραστηριότητα που “σπάει” το κέλυφος της μονότονης διδασκαλίας και πρακτικής.
Τελικά ας μαθαίνουμε και “παίζοντας “!

Η προετοιμασία του πειράματος

Μαθητές του Πολιτιστικού προγράμματος «ΠΑΡΑΛΛΗΛΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ», Οι Φυσικές Επιστήμες Εμπνέουν…., τις προηγούμενες ημέρες, παρουσίασαν εκπαιδευτικό υλικό για τον Ερατοσθένη και το πείραμά του στους συμμαθητές τους και εξήγησαν την διαδικασία για την πραγματοποίηση του πειράματος.

Η επιμέλεια του πειράματος

Το πείραμα έγινε στην αυλή του σχολείου, την ώρα ακριβώς (12:20μμ) που μεσουρανούσε ο Ήλιος, με πολύ απλά μέσα, ακολουθώντας πιστά τα βήματα και τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα Ερατοσθένη, όπως ακριβώς έγιναν το 240π.Χ.
Την Επιμέλεια του Πειράματος είχε η υπεύθυνη ΣΕΦΕ του σχολείου μας, κ. Πίδουλα Αγγελική, Φυσικός. Για την προετοιμασία και την επίβλεψη του πειράματος συνεργάσθηκαν οι καθηγήτριες του σχολείου μας κ. Παξινού Θεοδώρα, κ. Αμοιρίδου Μαρία και ομάδα μαθητών του Πολιτιστικού Προγράμματος «ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ», Οι Φυσικές Επιστήμες Εμπνέουν…