Η Ώρα του Κώδικα 2017

Δραστηριότητες

“Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ”

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η Πληροφορική είναι μια Επιστήμη που έχει ως βασικό της αντικείμενο τον προγραμματισμό. Όλα ξεκινούν από ένα πρόβλημα. Η ανάγκη για την επίλυσή του οδηγεί σε ιδέες – τρόπους επίλυσης για την αντιμετώπισή του. Οι προγραμματιστές σαν μάγοι από το τίποτα με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους χτίζουν κόσμους που έχουν εφαρμογή στην πραγματική ζωή για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων σε όλους τομείς.

Ο προγραμματισμός είναι σκέψη όπως άλλωστε έχει ισχυριστεί ένας από τους μεγαλύτερους υπηρέτης της ο Steve Jobs:

“Everybody in this country should learn how to program a computer… because it teaches you how to think”.

Η προετοιμασία των παιδιών μας για έναν κόσμο που δεν έχει ψηφιακά σύνορα οδήγησε την ομάδα του προγράμματος “Από μηχανής… Τέχνη” να διοργανώσει για 4η συνεχόμενη χρονιά εκδήλωση για την “Ώρα του Κώδικα”. Μία εκδήλωση από τις 154.145 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως. Από τις 04 έως τις 10 Δεκεμβρίου, εβδομάδα αφιερωμένη στην Επιστήμη των Υπολογιστών, οι μαθητές όλων των τάξεων ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τον προγραμματισμό σε διάφορες μορφές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Οι μαθητές στο Εργαστήριο Πληροφορικής συμπλήρωσαν μία Ώρα του Κώδικα προγραμματίζοντας σε περιβάλλον που παρέχει ο οργανισμός code.org εξασκώντας τις γνώσεις τους στον οπτικό προγραμματισμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η λύση ενός προβλήματος απαιτεί κριτική σκέψη τόσο για τον τρόπο επίλυσης όσο και στην επιλογή της καλύτερης λύσης. Ο προγραμματισμός στο χαρτί (Unplugged programming) είναι η απόδειξη ότι πρώτα χρειάζεται η σκέψη και μετά ο υπολογιστής.

Ο προγραμματισμός είναι ένα παιχνίδι μυαλού και επειδή μας αρέσουν τα παιχνίδια δεν μπορούσαν να λείψουν από το σχολείο μας! Με τη βοήθεια του καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Πέτρου Μαστόρου δημιουργήθηκε για διαδρομή με εμπόδια στην αυλή του σχολείου προσομειώνοντας την προγραμματιστική διαδικασία στην πραγματικότητα.

Προγραμματιστές, γλώσσες προγραμματισμού, κειμενογράφοι, μεταφραστές, εντολές, συντακτικά και λογικά λάθη, ρομπότ ζωντάνεψαν σε ένα παιχνίδι επιβίωσης του καλύτερου και γρηγορότερου όπως άλλωστε είναι οι προϋποθέσεις ενός καλού προγράμματος!

Τα μέλη του προγράμματος ευχαριστούν το Διευθυντή κ. Κρητικό Ιωάννη και το Σύλλογο Διδασκόντων για την παραχώρηση διδακτικών ωρών και ιδιαίτερα την κ. Θεοδώρα Παξινού για τη συμβολή της στην ομαλή έκβαση της διαδικασίας. Άλλωστε, η συνεργασία και η κατανόηση είναι τα στοιχεία που εκκολάπτουν δυνατά μυαλά!

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Θεοχάρη Ζωή, ΠΕ20