3η ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ
SCHOOL CENTER FOR INCLUSIVE EDUCATION CSIE No 1
Σιμπίου Ρουμανίας
Η τρίτη βραχυπρόθεσμη κατάρτιση προσωπικού και κοινή δραστηριότητα μάθησης στο Σιμπίου της Ρουμανίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. 19 εκπαιδευτικοί, συντονιστές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Artemotion Xpress in Europe” από κάθε χώρα της σύμπραξης, συναντήθηκαν στο CSIE No1, από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2016, για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την βελτίωση της ποιότητας των διδακτικών τους μεθόδων. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι: Μουρελάτου Σταμούλα, εργοθεραπεύτρια και γενική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος, η Γιώτα Γιαννούλα, γυμνάστρια, η Κωτούλα Καλλιόπη, ψυχολόγος, η Μίχα Ασημίνα, λογοθεραπεύτρια και ο Φερεντίνος Ανδρέας, δάσκαλος.
Πριν αναχωρήσουμε από την Ελλάδα για τη συνάντηση, αγοράσαμε δώρα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του εταιρικού σχολείου στην Ρουμανία. Επίσης, η αξιαγάπητη κυρία Αναστασία Θεοδοσοπούλου, φίλη του σχολείου μας, ζωγράφισε σε βότσαλα εικόνες απο Ελλάδα που όλοι οι εταίροι λάτρεψαν και την ευχαριστούν θερμά.
Οι Ρουμάνοι εταίροι αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στην υποδειγματική φιλοξενία, την άρτια οργάνωση, τη μεθοδολογία και τις τεχνικές διδασκαλίας. Το καλωσόρισμα των Ρουμάνων συναδέλφων και των μαθητών ήταν γεμάτο ενθουσιασμό. Η φιλοξενία τους ήταν ζεστή και ειλικρινής. Η Mariana Hertoiu, η συντονίστρια του προγράμματος στην Ρουμανία, μαζί με την ομάδα Erasmus+ του σχολείου αλλά και την συνεργασία όλων των συναδέλφων τους, προετοίμασαν ένα μοναδικό πρόγραμμα με πραγματικά εμπνευσμένες δραστηριότητες, άρτια οργανωμένες, διαδραστικές και απόλυτα εκπαιδευτικές. Ήταν ακούραστες καθ’ όλη την κινητικότητα, γεμάτες ενέργεια, ενθουσιασμό και αγάπη για την δουλειά τους και το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα.
Η Κυριακή 9.10.2016 ήταν η ημέρα άφιξης στη Ρουμανία, των συμμετεχόντων στην κινητικότητα από όλα τα σχολεία της σύμπραξης (Ελλάδα, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία και Ισπανία). Το βράδυ μας υποδέχθηκε η συντονίστρια του εταιρικού σχολείου της Ισπανίας κυρία Mariana Hertoiu σε δείπνο καλωσορίσματος.
Τη Δευτέρα 10.10.2016 επισκεφτήκαμε τη βιβλιοθήκη Astra, όπου μας υποδέχθηκαν επίσημοι της πόλης του Σιμπίου, η κυρία Delia Stoicescu – Επιθεωρητής Ειδικής Αγωγής, η κυρία Anca Voineag – Επιθεωρητής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Έργων, εκπρόσωποι του Δήμου, εκπρόσωποι των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και η Διευθύντρια του σχολείου κυρία Rodica Fagetan. Ακολούθησε παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της ειδικής και γενικής αγωγής της Ρουμανίας, από την κυρία Laura Opris.
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο σχολείο των εταίρων, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας καλωσόρισαν με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά. Μας πρόσφεραν ψωμί και αλάτι καθώς αυτό αποτελεί ένα παλιό ρουμάνικο έθιμο καλωσορίσματος. Οι μαθητές κρατούσαν πολύχρωμο χειροποίητο πανό καλωσορίσματος. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου για μια πρώτη γνωριμία με τις τάξεις και τα εργαστήρια και συστηθήκαμε στους μαθητές. Επίσης, παρακολουθήσαμε μουσικοχορευτική παράσταση από ομάδα μαθητών που ονομαζόταν «Τα θαύματα του κόσμου» και ακούσαμε τραγούδια που οι μαθητές τραγούδησαν δημιουργώντας μια μοναδική ορχήστρα με απλά μουσικά όργανα.
Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Astra Village στο Σιμπίου, το οποίο είναι ένα υπαίθριο μουσείο, όπου υπάρχουν εργαστήρια, παραδοσιακά σπίτια και παραδοσιακά καλλιτεχνήματα. Ήταν μία πανέμορφη επίσκεψη, καθώς ο ξεναγός μας ενημέρωσε για την αρχιτεκτονική εξέλιξη των σπιτιών στη Ρουμανία. Το δάσος ήταν πανέμορφο και περιποιημένο. Η μέρα τελείωσε με μια ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δείπνο.
Την Τρίτη 11.10.2016 παρακολουθήσαμε το εργαστήριο «Πώς να κάνεις φωτορεπορτάζ». Η Daniella Bardas και η Mihaela Muresanu, μας έμαθαν μία χρήσιμη τεχνική για φωτορεπορτάζ μέσα από τη χρήση του power point όπου οι εικόνες μπορούν να αφηγηθούν μία οπτική ιστορία. Έχει ανατεθεί σε όλα τα εταιρικά σχολεία να δημιουργήσουμε ένα φωτορεπορτάζ με την τεχνική που μάθαμε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και να αφορά την κινητικότητα στην Ρουμανία.
Η κυρία Silvana Serb μας δίδαξε την τεχνική Συναισθηματικής Ελευθερίας EFT – Emotional Freedom Technique, όπου μάθαμε τα βασικά βήματα για την συναισθηματική ελευθερία χρησιμοποιώντας σημεία κλειδιά πάνω στο σώμα μας (tapping points). Είναι κυρίως μία ψυχολογική προσέγγιση για να ξεπεραστούν δυσκολίες που αφορούν μία ποικιλία καταστάσεων όπως το στρες, το άγχος, ο φόβος αποτυχίας, διάφορες φοβίες, χρόνια προβλήματα υγείας κτλ. Η EFT είναι ένα εργαλείο αυτό-ίασης με μέγιστη απόδοση, που φέρνει ανακούφιση από συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα χρησιμοποιώντας φράσεις κλειδιά και πατώντας στους μεσημβρινούς του βελονισμού του σώματος.
Καθημερινά το καλά οργανωμένο πρόγραμμα, συνδύαζε σχολικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντας έτσι περισσότερη αξία στους στόχους του προγράμματός μας “Artemotion Xpress in Europe” που είναι συνώνυμο με την Τέχνη και τα Συναισθήματα. Έτσι λοιπόν, το απόγευμα της Τρίτης επισκεφτήκαμε το οχυρό και κάστρο “Carolina Alba Iulia” και το ορυχείο αλατιού Turda Salt Mine όπου οι ξεναγοί μας μετέφεραν πολύτιμες πληροφορίες για την Ιστορία της Ρουμανίας, του Σιμπίου καθώς και των γύρω περιοχών.
Την Τετάρτη 12.10.2016 όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μία πληθώρα εργαστηρίων στο σχολείο όπως «ο μαγικός κύκλος», «ο χάρτης της καρδιάς», «τα χρώματα της καρδιάς», μουσικοθεραπεία, εργαστήρια ζωγραφικής για τα συναισθήματα που παρουσιάστηκαν από τις κυρίες Alexandra Moldovan, Bianca Feldera και άλλων συναδέλφων.
Όλα αυτά τα εργαστήρια επιδεικνύουν μεθοδολογίες και ειδικές τεχνικές της τέχνης με στόχο τη βελτίωση των εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών, της κοινωνικής συμπεριφορά τους, ενθαρρύνουν την προσωπική τους ανάπτυξη, την έκφραση των συναισθημάτων τους, την ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη κοινωνικών και ανθρώπινων δεξιοτήτων.
Αργότερα, στο Γερμανικό φόρουμ, συμμετείχαμε σε ένα εργαστήριο χορού « Χορός – Τρόπος επικοινωνίας» “Dance – Way of Communication”υπό την καθοδήγηση της κυρίας Csilla Gaspar. Εκπαιδευτήκαμε σε τεχνικές χορού που στόχο έχουν στην βελτίωση του προσανατολισμού στο χώρο των μαθητών, στην βελτίωση της αδρής τους κινητικότητας, στη διάκριση δεξιάς και αριστερής πλευράς, στην συναισθηματική έκφραση, το ρυθμό κτλ.
Η δεύτερη διακρατική συνάντηση των συντονιστών έλαβε χώρα καθώς ήταν απαραίτητο να γίνει αποτίμηση του έργου μας, να συζητηθεί η πορεία και η πρόοδος των δραστηριοτήτων μας και να σχεδιαστούν οι μελλοντικές δραστηριότητες. Η μούσα Θάλεια, η μασκότ του προγράμματός μας, παραδόθηκε από τον Ισπανό συντονιστή Rodrigo Fafian στην Ρουμάνα συντονίστρια Mariana Hertoiu, για να εξερευνήσει πλέον έναν καινούργιο ευρωπαϊκό πολιτισμό και να παρακολουθήσει νέες τάξεις, μαθήματα και δραστηριότητες.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Brukenthal Museum όπου μάθαμε για την εξέλιξη της τέχνης μέσα στα χρόνια στην Ρουμανία. Οι Αίθουσες Τέχνης βρίσκονται στο εσωτερικό του Brukenthal Παλατιού και περιλαμβάνουν μια σειρά από περίπου 1.200 έργα που ανήκουν στις κύριες ευρωπαϊκές σχολές ζωγραφικής, από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα. Οι Galleries περιλαμβάνουν επίσης συλλογές χαρακτικών, βιβλίων , νομισματικής, και μετάλλων.
Την Πέμπτη 13.10.2016 ένα υπαίθριο εργαστήριο διοργανώθηκε το: «Νιώσε την τέχνη και εκφράσου μέσα από τις παραδόσεις» που αφορούσε μια πολιτιστική εκδρομή στο κέντρο της Τρανσυλβανίας όπου επισκεφτήκαμε το Κάστρο Peles στην Σιναία Brasov και το κάστρο Bran μαθαίνοντας για την Τρανσυλβανία και τα Καρπάθια, την ιστορία τους και τον μύθο του Δράκουλα.
Την Παρασκευή 14.10.2016, τελευταία μέρα της κινητικότητας, οι οικοδεσπότες μας οργάνωσαν και πάλι μία ποικιλία εργαστηρίων που αφορούσαν τεχνικές και μεθοδολογίες χρησιμοποιώντας τις τέχνες για την έκφραση των συναισθημάτων. Οι συμμετέχοντες χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και παρακολουθήσαμε διαφορετικά εργαστήρια.
Το πρώτο εργαστήριο ήταν μουσικοχορευτικό όπου μάθαμε διάφορες δραστηριότητες προθέρμανσης όπως: «όνομα και κίνηση» (οι συμμετέχοντες έκαναν μία αυθόρμητη κίνηση με το σώμα λέγοντας το όνομά τους), «χορεύω – σταματώ» (οι συμμετέχοντες χόρευαν αυθόρμητα ανάλογα με την μουσική και όταν αυτή σταματούσε έκαναν μία πόζα με το σώμα τους), «χορεύοντας εκφράζομαι» (οι συμμετέχοντες χόρευαν και έκαναν διάφορες εκφράσεις στο πρόσωπό τους ανάλογα με το τι τους έλεγε ο καθοδηγητής), «θεατρικός χορός», «τυφλή διαδρομή» (οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μία διαδρομή ενώ είχαν τα μάτια τους δεμένα και τους καθοδηγούσε ένας μυστικός ήχος ή λέξη), «ρυθμικά παιχνίδια», «παιχνίδια με παλαμάκια» και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Το δεύτερο εργαστήριο ονομαζόταν «διακοπτόμενη κίνηση» “Stop Motion”. Αφορούσε την δημιουργία μία ταινίας κινουμένων σχεδίων με την τεχνική Stop Motion. Είναι μια τεχνική animation που χειρίζεται φυσικά ένα αντικείμενο έτσι ώστε να εμφανίζεται ότι κινείται από μόνο του. Το αντικείμενο κινείται σε μικρές αποστάσεις σε φωτογραφικά καρέ, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της κίνησης, όταν η σειρά των πλαισίων παίζεται ως μια συνεχή αλληλουχία. Χρησιμοποιήσαμε playmobil. Δημιουργήσαμε την ταινία χρησιμοποιώντας το λογισμικό Windows Movie Maker.
Αργότερα επισκεφτήκαμε το κέντρο “Casa Luminii” (“The Light’s house” Center) και συστηθήκαμε στους μαθητές του νηπιαγωγείου αλλά και στους μαθητές με βαριά νοητική ανεπάρκεια.
Επιστρέφοντας στο σχολείο, παρακολουθήσαμε την μουσικοχορευτική παράσταση των μαθητών όπου τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς ως αποχαιρετιστήρια γιορτή. Τα συναισθήματα ήταν πολλά και ανάμεικτα, χαρά, ενθουσιασμός αλλά και λύπη καθώς το υπέροχο αυτό ταξίδι έφτανε στο τέλος του. Όλοι δώσαμε την υπόσχεση να βρεθούμε σύντομα ξανά.
Στο τέλος του σχολικού προγράμματος οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια της κινητικότητας και έλαβαν το πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος από την συντονίστρια του προγράμματος στην Ρουμανία. Ακολούθησε συζήτηση για την εβδομάδα που κύλησε, τα εργαστήρια, τον πολιτισμό, τις εντυπώσεις και τυχόν απορίες των συμμετεχόντων.
Το αποχαιρετιστήριο δείπνο της τελευταίας βραδιάς ήταν πραγματικά ξεχωριστό. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του CSIE No1 μας αποχαιρέτισε εγκάρδια με πολύ χορό και τραγούδι. Ήταν εμφανής η φιλία και ο ισχυρός δεσμός που αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες και μοιραστήκαμε όλοι μαζί μια υπέροχη βραδιά γεμάτη ενθουσιασμό, ευτυχία και εντυπωσιακά συναισθήματα. Οι Ρουμάνοι εταίροι μας εξέπληξαν ακόμη μία φορά, καθώς στις 12 την νύχτα μία τεράστια τούρτα γενεθλίων εμφανίστηκε. Το πρόγραμμά μας «Artemotion Xpress in Europe” γιόρτασε τον ένα χρόνο υλοποίησης του και όλοι ευχηθήκαμε καλή συνέχεια σβήνοντας το κερί.
Σας ευχαριστούμε, αγαπητοί συνάδελφοι από το Σιμπίου, Mariana, Bianca, Alexandra, Daniela, Mickey, Silvana, Dany, διευθύντρια κυρία Rodica Fagetan και όλους τους άλλους Ρουμάνους συναδέλφους, για την τέλεια κινητικότητα, το άρτια δομημένο πρόγραμμα, την ποικιλία των δραστηριοτήτων και των δράσεων, την άψογη φιλοξενία, τις μοναδικές εμπειρίες και την καλύτερη ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Ορίσατε ένα παράδειγμα για όλους μας και μας δώσατε την ευκαιρία να νιώσουμε μέσα από την Τέχνη, να επικοινωνήσουμε, να μάθουμε και να γνωρίσουμε την Τρανσυλβανία και τα έθιμά σας με ένα μοναδικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα συνδέσατε τα πάντα με το έργο μας «Artemotion Xpress στην Ευρώπη”. Ήταν μια εντελώς επιτυχημένη κινητικότητα που θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα. Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ERASMUS+ “ARTEMOTION XPRESS IN EUROPE”