ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το ειδικό βοηθητικό προσωπικό υποστηρίζει τους μαθητές έχοντας ως βασικό στόχο την αυτονομία και αυτοεξυπηρέτηση τους. Η αυτονομία και η αυτοεξυπηρέτηση περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους μαθητές να ακολουθούν και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις τις σχολικής ζωής:

  • προσωπική υγιεινή (πλύσιμο δοντιών, χρήση τουαλέτας)
  • καθαριότητα
  • αλλαγή ρούχων
  • σίτιση
  • δεξιότητες προσαρμογής
  • κοινωνική αλληλεπίδραση
  • επικοινωνία
  • εκτέλεση εντολών/ακολουθία οδηγιών
  • δήλωση αιτήματος (λεκτικά, μη λεκτικά)
  • επίλυση απλών προβλημάτων καθημερινότητας

Διαδικασία αποκοπής πάνας στο σχολείο μας

Η αποκοπή πάνας στο σχολείο μας, γίνεται με επαγγελματισμο και φροντίδα από το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Τα παιδιά προετοιμάζονται μέσα από κοινωνικές ιστορίες, παιχνίδια ρόλων, δραματοποίηση με κούκλες/μωρά κ.α. Ενισχύεται η αυτονομία τους, η ανεξαρτητοποίησή τους και μέσα από τη συνεχή επιβράβευση, η αυτοπεποίθηση τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, επιστρατεύονται ημερολόγια αγωγής τουαλέτας, πίνακες επιβράβευσης και ανταλλάξιμων αμοιβών, αυτοκόλλητα, σφραγίδες, σαπουνόφουσκες και ό, τι μπορεί να αποτελέσει θετικό ενισχυτή για τα παιδάκια μας.

Η δημιουργία καλής σχέσης με τα παιδιά, μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, με σεβασμό αλλά και εμπιστοσύνη, είναι βασικό μας μέλημα. “Βρέχονται” ρουχαλάκια, αλλά αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας, χωρίς να φέρνει εντάσεις ή αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά. Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό, τις δικές του συνήθειες και τις δικές του ανάγκες,που γίνονται σεβαστές και λαμβάνονται υπόψιν πρωτού σχεδιαστεί το ατομικό του πρόγραμμα αγωγής τουαλέτας.

Το πρόγραμμα έχει απόλυτη επιτυχία όταν υπάρχει συνεργασία σχολείου και οικογένειας. Γιατί τότε το παιδί μπαίνει στο ιδιο πλαίσιο και στο σχολείο και στο σπίτι. Με τη στήριξη και από τους γονείς νιώθει περισσότερο ικανό και ανεξάρτητο. Η αποκοπή πάνας είναι απαραίτητη διαδικασία για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, παρόλα αυτά φέρνει συχνά άγχος στους γονείς και την αναβάλουν. Βρισκόμαστε δίπλα στους γονείς να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και τη διαδικασία στο σπιτι. Μέσα από αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία με τους γονείς, γρήγορα έρχεται και η πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

                                                                                     (Το κείμενο επιμελήθηκε η κα Σταθά Βάσια, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, ΤΕ 01 30)

Ατομική υγιεινή/σίτιση/απασχόληση με δραστηριότητες μέσα στην τάξη

Εργαστήρια μαγειρικής

Κατασκευές

Κουκλοθέατρο

Αποκριάτικη παράσταση 

Κυνήγι θησαυρού