2017 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ο μήνας Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε ως μήνας θεάτρου. Οι μαθητές μας απόλαυσαν ξεχωριστές παραστάσεις, ήρθαν σε επαφή με ηθοποιούς και θέατρα, έγιναν και οι ίδιοι για λίγο ηθοποιοί, ένιωσαν και πήραν πανέμορφα μηνύματα.

1. Στις 15 Νοεμβρίου 2017, παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Η μηλιά που όλο γελούσε και το μυστικό της φιλίας» στο θέατρο «Πρόβα», στην Αθήνα. Η παράσταση αναφερόταν στις έννοιες της φιλίας και της αγάπης, τις οποίες οι ηθοποιοί κατάφεραν να μεταφέρουν με μεγάλη επιτυχία στα παιδιά, τα οποία μάλιστα συμμετείχαν και το ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ.

2. Στις 28/11/2017, η κινητή μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά» έδωσε μια παράσταση για τους μαθητές του σχολείου μας. Η δράση «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά» συνεχίζεται για 16η χρονιά, με την κινητή της μονάδα θεάτρου, που δίνει δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία και όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών. Το πρόγραμμα αυτό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα είναι να προσφέρουν τη χαρά του θεάτρου σε παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή βιώνουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, έχουν δηλαδή πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ψυχαγωγία.

Μας παρουσίασαν λοιπόν τον Πινόκιο, το παραμύθι του Κάλο Κολόντι, μια ιστορία γνωστή σε κάθε παιδί που πρεσβεύει αξίες όπως την ειλικρίνεια, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, το θάρρος, την όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Η παράσταση στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και τη δύναμη της δράσης, της εικόνας, της μουσικής. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και πέρασαν πραγματικά υπέροχα!

3. Στις 30 Νοεμβρίου 2017, ομάδα μαθητών του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους παρακολούθησε τη μουσικοθεατρική παιδική παράσταση «ΤΙΚ ΤΑΚ ΝΤΟ» στο θέατρο Rabbithole.

Στο Τικ Τακ Ντο δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς θεατές να γνωρίσουν, με άφθονο χιούμορ, τους διάσημους μουσικούς Μπαχ, Μότσαρτ και Μπετόβεν, με απώτερο σκοπό την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος τους για αυτού του είδους τη μουσική.

Στο ταξίδι του Βακάι, του κεντρικού ήρωα του παραμυθιού, συναντάμε παραδοσιακές μουσικές και χορούς τεσσάρων διαφορετικών πολιτισμών. Έτσι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια του ανθρωπισμού σε αντιδιαστολή με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που κατακλύζει την εποχή μας, παρακολουθούν τη σημασία της προσπάθειας για την επίτευξη των προσωπικών στόχων και ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητα του δικαιώματος του λόγου και της ελευθερίας της γνώμης, ακόμα και μέσα σε ένα πλαίσιο εκφοβισμού.

Ήταν μια υπέροχη, εκπαιδευτική και συνάμα διασκεδαστική παράσταση!

4. Στις 4 Δεκεμβρίου 2017, επισκεφθήκαμε και πάλι το θέατρο! Αυτή τη φορά παρακολουθήσαμε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης κι η Ειρήνη εναντίον του πολέμου», στο θέατρο Τριανόν, με πρωταγωνιστή το γνωστό σε όλους μας ηθοποιό Κώστα Βουτσά.

Το θεατρικό έργο είναι μια νέα, πρωτότυπη διασκευή της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη, που διατηρεί την αμεσότητα, την ποικιλία και ζωντάνια των χαρακτήρων και την ποίηση του λόγου του μεγάλου κωμωδιογράφου. Ο κεντρικός ήρωας Τρυγαίος, τον οποίο υποδύεται ο Κώστας Βουτσάς, συνδέεται με τον Καραγκιόζη, ένα πολύτιμο λαογραφικό στολίδι. Με αυτόν τον τρόπο γεφυρώνεται η παράδοσή μας και δημιουργούνται αναλογίες προσιτές στα παιδιά.

Η παράσταση συμβάλει τόσο στο διάλογο για την αναγκαιότητα της ειρήνης και τις επιπτώσεις του πολέμου, όσο και να γνωρίσει στα παιδιά τον Αριστοφάνη προσφέροντάς τους έτσι σταθερές αξίες και καταφύγιο αισιοδοξίας για τη ζωή τους. Τα παιδιά γέλασαν με τη ψυχή τους και το καταευχαριστήθηκαν. Στο τέλος της παράστασης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν με το γνωστό ηθοποιό.

5. Έφτασε και ο Δεκέμβριος. Μήνας αγαπημένος στους μικρούς μας μαθητές καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, τα Χριστούγεννα και οι διακοπές. Όλοι οι μαθητές μπήκαν γρήγορα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, καθώς άρχισαν οι προετοιμασίες για τον στολισμό των τάξεων με χειροποίητα και μοναδικά στολίδια, για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας αλλά και για τη 13η δραστηριότητα του ευρωπαϊκού μας προγράμματος Erasmus+ “Artemotion Xpress in Europe”.

6. Η 13η επίσημη δραστηριότητα του ευρωπαϊκού μας προγράμματος Erasmus+ “Artemotion Xpress in Europe” αφορά στο άνοιγμα του σχολείου μας στην κοινότητα και στη συνεργασία των μαθητών μας με ανθρώπους εξωσχολικούς. Για το λόγο αυτό, διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικα εργαστήρια και δεχτήκαμε επισκέψεις για να δημιουργήσουμε μαζί, να νιώσουμε και να εκφραστούμε με πνεύμα χριστουγεννιάτικο, χαρούμενο και διαδραστικό.

Μπορείτε να δείτε τον Δεκέμβρη, τον μήνα των εργαστηρίων στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δραστηριότητα 13 “Big and small artists together”

7. Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας περιλάμβανε πολύ τέχνη και φαντασία. Οι μαθητές μας τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν μουσικά όργανα, συμμετείχαν σε ένα μουσικοκινητικό δρώμενο και αφηγήθηκαν μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία με καλικατζαράκια, δέχθηκαν δώρα από τον Άγιο Βασίλη, ένιωσαν και εκφράστηκαν μέσα στο υπέροχο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών.

Αφήστε μια απάντηση