Β΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προφυλάσσω τον εαυτό μου από ατυχήματα

Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα: Ζω καλύτερα – Ευ Ζην: Προφυλάσσω τον εαυτό μου από ατυχήματα

Ώρα για παιχνίδι: μιλήσαμε για τους κινδύνους που συναντάμε στην πόλη! Μάθαμε τι είναι ο Κώδικας Κυκλοφορίας, τι είναι η διάβαση, πώς χρησιμοποιούμε τους φωτεινούς σηματοδότες αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε στο δρόμο. Μάθαμε επίσης να καλούμε τη βοήθεια της πυροσβεστικής, του ασθενοφόρου και της αστυνομίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις ατυχημάτων! Το παιχνίδι βοηθά πάντα:
  • στη συγκέντρωση των μαθητών με το αντικείμενο
  • στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης να πάρουν μέρος στη δράση
  • στην αλληλεπίδραση των μαθητών μεταξύ τους καθώς επίσης και
  • στην κατάκτηση των μαθησιακών στόχων!

Πώς προστατεύω τον εαυτό μου από τα ατυχήματα στο σπίτι; Ένα μικρό βιβλίο που φτιάχτηκε από τους μαθητές του Α1, και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να ζούμε με ασφάλεια μέσα στο σπίτι μας!

Προσοχή στα ατυχήματα: Μαθαίνουμε
  • τι είναι κίνδυνος και πώς πρέπει να προστατευόμαστε!
  • πού πρέπει να καλέσω όταν πάθω ένα σοβαρό ατύχημα;
  • ποιος θα με βοηθήσει;
  • πι ρόλο παίζει η πυροσβεστική και το νοσοκομείο στη ζωη μας;

Ο Ευτύχης και η Χαρά, που είναι πολύ καλοί φίλοι, μετά το σχολείο αποφάσισαν να επισκεφθούν την κοντινή παιδική χαρά, μαζί με τους γονείς τους. Για να παίξουν όμως με ασφάλεια και να μην πάθουν ατυχήματα, είναι καλό να ακολουθούν μερικούς κανόνες ασφαλείας σε όλα τα παιχνίδια: να προσέχουν πώς ανεβαίνουν και από ποια πλευρά στην τσουλήθρα και στο μονόζυγο, να μην περνούν μπροστά από τις κούνιες την ώρα που κάνουν άλλα παιδιά, να μη βιάζονται να κατέβουν από τον μύλο που κινείται, να σηκώνονται από την τραμπάλα, όταν ισορροπεί. Έτσι, θα παίζουμε πάντα χαρούμενοι και ασφαλείς!

Μιλάμε για τη συμπεριφορά, που πρέπει να έχουμε ως παιδιά στο αυτοκίνητο.

Μαθαίνουμε για τα ατυχήματα στο χώρο του αθλητισμού!

«Στο δρόμο προσέχω, ατυχήματα μην έχω»:

Μιλώντας για τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στη συμπεριφορά μας όταν βγαίνουμε στο δρόμο σήμερα τα παιδιά δημιούργησαν καρτέλες με τα σωστά βήματα, που πρέπει να κάνουν για να περάσουν έναν δρόμο και στη συνέχεια δραματοποίησαν το ατύχημα του «Ζάχου που χαζεύει»!!

Συζητάμε για τα πιθανά ατυχήματα που μπορεί να μας συμβούν στο σχολείο και μαθαίνουμε τρόπους, μέσα από ταυτίσεις, για να προφυλαχθούμε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συμμαθητές μας.

Το δέντρο της τύχης ανθίζει ακόμα και το χειμώνα!! Να λοιπόν πως τα ατυχήματα κρύβουν μέσα τους την τύχη.
Mιλάμε για τα ατύχημα στο σπίτι και τις πρώτες βοήθειες, μαθαίνουμε για το βαλιτσάκι των πρώτων βοηθειών, τι περιέχει και πώς μπορώ να βοηθήσω εμένα και τους γύρω μου!
Mαθαίνουμε για τα ατυχήματα, που μπορεί να συμβούν μέσα στους χώρους του σπιτιού!