ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

«Ου πάσα κίνησις γυμνάσιον έστι»

(Δεν θεωρείται άθληση οποιασδήποτε μορφής άσκηση) Γαληνός 

Το μάθημα της Γυμναστικής στο ειδικό σχολείο

Η φυσική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το σχολείο μας διαθέτει ανοιχτό γήπεδο καθώς επίσης και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα γυμναστηρίου, που χρησιμοποιείται ως χώρος γύμνασης αλλά και ψυχοκοινωνικής αγωγής σε συνδυασμό με μουσικοκινητικό πρόγραμμα και θεατρικά παιχνίδια.

Με τη γυμναστική, μέσα από προσαρμοσμένες δραστηριότητες, ασκήσεις, παιχνίδια, βιωματικές δράσεις, μουσική κ.ά. ο γυμναστής συντελεί στην βελτίωση τόσο της φυσικής κατάστασης των μαθητών όσο και στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη και εξέλιξη.

Στο σχολείο μας, που αποτελεί μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, με ευθύνη της γυμνάστριας, πραγματοποιούνται κάθε σχολικό έτος τα παρακάτω προγράμματα:

Γυμναστική: Για κάθε μαθητή πραγματοποείται ομαδικό ή εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι δραστηριότητες γίνονται στο γυμναστήριο και στο ανοιχτό γήπεδο του σχολείου μας.

Στίβος: το πρόγραμμα στίβου περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο, άλμα και ρίψεις. Επίσης, ολυμπιακά και παραλυμπιακά αθλήματα  Πραγματοποιείται στο ανοιχτό γηπεδο του σχολείου.

Κολύμβηση στο κλειστό κολυμβητήριο Νίκαιας με πρόγραμμα κολύμβησης στη μικρή και στη μεγάλη πισίνα.

Συμμετοχή των μαθητών μας σε αγώνες και αθλητικές ημερίδες: Οι μαθητές του σχολείου μας συμμετέχουν σε διοργανώσεις του Δήμου ή άλλων φορέων, όπως είναι αγώνες μπόουλινγκ, κολύμβηση, μαραθώνιος, μπότσια κ.ά.

Επίσης, τα παιδιά μέσα από το μάθημα της γυμναστικής, με την καθοδήγηση της γυμνάστριας, συμμετέχουν στις δραστηριότητες των προγραμμάτων καινοτόμων δράσεων και εργαστηρίων δεξιοτήτων, που γίνονται στο σχολείο μας. 

Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γιαννούλα – γυμνάστρια του 1ου Ειδικού Σχολείου Κορυδαλλού