ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Από την ψυχολόγο μας Καλλιόπη Κωτούλα:Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

Από την ψυχολόγο μας Μάντη Ειρήνη:Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

Ένας εύκολος τρόπος για να ξέρει το παιδί μας το τι πρέπει να κάνει και με ποια σειρά θα τα κάνει, είναι να δημιουργήσουμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα με εικόνες, που θα περιλαμβάνει τις ασχολίες του:Λήψη αρχείου

Η χρήση προγράμματος θα βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των τελευταίων ημερών και θα μειώσει το άγχος του.

 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Αγαπητοί μας μαμάδες και μπαμπάδες!

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ζωή όλων μας άλλαξε…

Όλα όσα θεωρούσαμε ρουτίνα, «απαραίτητα» ή «κουραστικά» ανατράπηκαν. Και πρώτη στη σειρά βρέθηκε μια πρωτόγνωρη ανάγκη επιβίωσης. Κι έτσι, απλά, βρεθήκαμε κλεισμένοι στο σπίτι μας, να πλένουμε τα χέρια μας, να καθαρίζουμε σχολαστικά πίσω από κάθε «ύποπτη» δραστηριότητα, να απαγορεύεται να βγούμε μια άσκοπη βόλτα για να ξεσκάσουμε, με λίγα λόγια… βρεθήκαμε «εκτός προγράμματος».

Κανείς δεν μας ρώτησε αν θέλουμε ή αν μπορούμε, ΠΡΕΠΕΙ μας είπαν μόνο, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα –σαν χώρα– με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Για εσάς, αγαπημένοι μας γονείς, αλλά και για εμάς, που ασχολούμαστε με τα παιδιά σας, αυτό το «ΠΡΕΠΕΙ» δεν είναι άγνωστο. Έχουμε μάθει να έχουμε τους κανόνες στο πίσω μέρος του μυαλού μας συνέχεια, στην προσπάθειά μας να αντεπεξέρθουμε στις δυσκολίες των παιδιών μας καλύτερα.  Κι από αυτή την άποψη, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με άλλους.

«Μένουμε σπίτι» και οργανωνόμαστε, για να περάσουμε την περίοδο της καραντίνας ευκολότερα και διασκεδαστικότερα. Βρείτε παρακάτω μερικά σημεία που αξίζουν την προσοχή σας:

  • Κρατήστε την ψυχραιμία σας, όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος.
  • Ακολουθήστε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τις οδηγίες που δίνονται καθημερινά από την τηλεόραση. Μένουμε υγιείς!
  • Προσπαθήστε να μην αγχώσετε υπερβολικά τα παιδιά σας, ωστόσο, όσα μπορούν να αντιληφθούν την κατάσταση θα πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια, παρουσιασμένη με απλά και κατανοητά λόγια. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε μεγαλύτερη συνεργασία από μέρους τους, αφού θα γνωρίζουν γιατί έχουν αλλάξει όλα.
  • Η αλλαγή στην ρουτίνα επηρεάζει όλους μας, όμως για πολλά από τα παιδιά μας μπορεί να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια νέα ρουτίνα, με διακριτές ώρες για την κάθε δραστηριότητά σας. (φαγητό, διάβασμα, τηλεόραση, παιχνίδι με τη μαμά, παιχνίδι με τον μπαμπά, παιχνίδι με τα αδέρφια, ζωγραφική, μαγείρεμα, λίγη άσκηση στο μπαλκόνι ή στην αυλή και ό,τι άλλο σκεφτείτε ή ταιριάζει με το σπιτικό σας).
  • Σαφώς, θα χρειαστεί να είστε πιο ανεκτικοί στις καθημερινές συγκρούσεις ή δυσκολίες. Μην ξεχνάτε, είναι δύσκολο για όλους και κανείς δεν φταίει προσωπικά. Όμως, ας είμαστε προσεκτικοί και ας μην αφήσουμε τα πράγματα και οι συμπεριφορές μας να ξεφύγουν εκτός ορίων!
  • Διαβάστε, η γνώση είναι δύναμη.
  • Συζητήστε, η κουβέντα μας φέρνει πιο κοντά.
  • Δημιουργήστε χρόνο για τον εαυτό σας. Τον έχετε απόλυτη ανάγκη. Όλοι χρειάζονται ξεκούραση αυτή την στιγμή γιατί από μόνη της είναι περίοδος μεγάλου στρες και μόνο λόγω των αλλαγών που έχουν ήδη γίνει. Αυτό θα σας διασφαλίσει χρόνο για τις απαιτούμενες δουλειές του σπιτιού αλλά και για την δική σας ψυχική υγεία
  • Θυμηθείτε! «Τα αγαθά κόποις κτώνται»

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν προσωπικές υπερβάσεις.

Καλή υπομονή και κουράγιο!

Με εκτίμηση,

Καλλιόπη Κωτούλα – Ψυχολόγος