Β’ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανακύκλωση

Φροντίζω το περιβάλλον: Οικολογική Συνείδηση: Ανακύκλωση

Ένα τραγούδι για την Ανακύκλωση

Το τραγούδι “Το πλαστικό μπουκάλι” δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Πρώτου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού.

 Το πλαστικό μπουκάλι

Στην ανακύκλωση γεννήθηκε το πλαστικό μπουκάλι,

για να γεμίσει με νερό να ξεδιψούν οι άλλοι.

Μπήκε σε ένα φορτηγό να πάει ένα ταξίδι,

σε ράφι πάνω έκατσε παρέα με το ξίδι.

Το πλαστικό μπουκάλι σε κάδο μπλε πετάω.

Ανακυκλώνω ό,τι μπορώ τον πλανήτη βοηθάω.

Ένα χεράκι παιδικό το πήγε στο σχολείο,

τον μπλε τον κάδο να γεμίσει να πάρει το βραβείο.

Κατασκευή και εμψύχωση μαριονέτας
Μέσα από την επανάχρηση ανακυκλώσιμων υλικών κατασκευάσαμε και ζωντανέψαμε τους μικρούς μας φίλους, Μαξ, Φιόνα και Ρόκυ. Τρία σκυλάκια όπου συναντάνε το ένα το άλλο. Ο Μαξ ξυπνάει και ξαφνικά βλέπει μπροστά του τον καλό του φίλο Ρόκυ. Οι δυο φίλοι χαιρετιούνται όλο χαρά και αποφασίζουν να βγουν μια βόλτα να συναντήσουν την μικρή Φιόνα. Όλοι είναι πολύ χαρούμενοι που βρέθηκαν και το παιχνίδι ξεκινά… Με αφορμή την αξία της ανακύκλωσης και επανάχρησης ασχοληθήκαμε με τη σημασία της φιλίας και του παιχνιδιού.

Όταν τα σκουπίδια γίνονται Τέχνη!

Παιχίδια Ανακύκλωσης στο γυμναστήριο

Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και κάτω από την επίβλεψη των συνοδών, τα παιδιά γνώρισαν τους βασικούς κανόνες της ανακύκλωσης μέσα από ψυχοκινητικά παιχνίδια. Συμμετείχαν σε κινητικές δραστηριότητες και σωματικές εμπειρίες με στόχο την ανάπτυξη του κινητικού, του γνωστικού, του συναισθηματικού και του κοινωνικού τομέα.

Βιωματικό παιχνίδι

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι με θέμα την Ανακύκλωση. Τα παιδιά είδαν, έπαιξαν και έμαθαν τα στάδια που περνούν τα ανακυκλώσιμα υλικά για να επαναχρησιμοποιηθούν!

Από την εκπαίδευση στην εφαρμογή

Τα παιδια ενημερώθηκαν για τη σωστή χρήση του μπλε κάδου, έφτιαξαν έναν δικό τους για την τάξη τους, δημιούργησαν μια αφίσα για την ανακύκλωση κάνοντας κολαζ και δε δίστασαν να ανακυκλώσουν εντός και εκτός σχολείου.

Κανόνες της ανακύκλωσης με σύμβολα MAKATON

 

Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά