Δ’ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωριμία με επαγγέλματα

Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία: Γνωριμία με επαγγέλματα

Μακέτα με τα επαγγέλματα της πόλης!

Πυροσβέστες, αστυνόμοι και γιατροί μας κρατούν ασφαλείς, μας προστατεύουν και μας φροντίζουν!

Γίναμε οικοδόμοι και μάστορες. Κατασκευάσαμε τοίχο με τσιμέντο και τούβλα και μετά, επιδιορθώσαμε ζημιές στην τάξη μας, βιδώσαμε, ξεβιδώσαμε, χρησιμοποιώντας κατσαβίδια, τρυπάνια, πένσες, σφυριά και πριόνια. Μαθαίνουμε παίζοντας!

Συζητήσαμε για το επάγγελμα του κηπουρού και γίναμε κι εμείς με τη σειρά μας μικροί κηπουροί. Ανοίξαμε λάκκους στο χώμα, φυτέψαμε σπόρους και λουλουδάκια, τα ποτισαμε, τα ονομάσαμε και θα τα καμαρώσουμε να μεγαλώνουν σιγά σιγά, φροντίζοντας με αγάπη τα φυτά μας.

Μιλήσαμε για τα επαγγέλματα και μάθαμε τους τηλεφωνικούς αριθμούς, που πρέπει να καλέσoυμε σε περίπτωσης έκτακτης ανάγκης!

Μιλήσαμε για τα παλιά επαγγέλματα, που  τα παιδιά ίσως να μην έχουν ακούσει, δει και γνωρίσει ποτέ μιας και πλέον δεν υπάρχουν!

Ομάδα μαθητών επισκέφθηκε το φούρνο της γειτονιάς μας. Τα παιδιά γνώρισαν το επάγγελμα του φούρναρη από κοντά και διαχειρίστηκαν τα χρήματά τους.

‘Υστερα, τα παιδιά ζύμωσαν και σχημάτισαν με ζυμάρι γράμματα και τη λέξη ψωμί!

Μιλήσαμε για το επάγγελμα του πυροσβέστη και περιγράψαμε τι ακριβώς κάνει!

Παρουσιάσαμε τα εργαλεία του και τον εξοπλισμό του, δείξαμε φιγούρες playmobil και τις δώσαμε στα παιδιά να τις κρατήσουν στα χέρια τους. Τέλος, παρουσιάσαμε βίντεο με τα Playmobil να κάνουν άσκηση πυρκαγιάς σε νηπιαγωγείο!

Με το αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι και ζάρι μας, εξασκηθηκαμε στην κατηγοριοποίηση βασικών επαγγελμάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και εργαλείων του καθενός από αυτά. Μετά, ονομάσαμε και χρωματισαμε αρκετά από αυτά τα επαγγέλματα. Παίζουμε, μαθαίνουμε και χαιρόμαστε!

Μιλσμε για τα επαγγέλματα, συζητάμε βλέποντας εικόνες, κάνουμε γραπτές εργασίες και χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για την εμπέδωση!

Μαθαίνω το επάγγελμα του γιατρού και του νοσηλευτή μέσα από παιχνίδια ρόλων.

Γνωρίζουμε τα επαγγέλματα μέσα από δραστηριότητες. Ποιό μας φαίνεται πιο ελκυστικό; Το περιγράφουμε και το σχεδιάζουμε.